Από το Κούγκι στο Ναυαρίνο…

Από το Κούγκι στο Ναυαρίνο…

Χωρίστηκαν στα δύο οι Μεσσήνιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 
Εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «ESM», χθες τα ξημερώματα, από την Ελληνική Βουλή.
Υπέρ ψήφισαν 251 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝ.ΕΛΛ. Καταψήφισαν 32 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, όπως και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από την κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου οκτώ βουλευτές δήλωσαν παρών και επτά απουσίαζαν.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα προοιωνίζεται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και υπουργοί, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πολιτική της κυβέρνησης.
Μεταξύ των διαρροών συμπεριλαμβάνονται η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και δύο υπουργοί, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης, οι οποίοι ψήφισαν «παρών». Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαϊτάνη τα δύο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ. Ηχηρή η απουσία του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος απουσίαζε επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Με επιστολή του, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ψηφίσει «ναι».
Μάλιστα, αν προστεθούν στους παραπάνω και οι 15 βουλευτές που ψήφισαν «ναι», αλλά σε κείμενο που διένειμαν (και μάλιστα ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Πετράκος) αμέσως μετά την ψηφοφορία, ουσιαστικά προειδοποιούν ότι συμφωνία που θα περιέχει «εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης» δε θα την ψηφίσουν όταν θα έρθει στη Βουλή, τότε μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει για τον κ. Τσίπρα είναι μεγάλο.
Πάντως, ο ίδιος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μέτρα κατά των «διαφωνούντων» πριν από την επίτευξη συμφωνίας, όπως προκύπτει από τη γραπτή δήλωσή του, αν και το πρόβλημα υφίσταται.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «όταν οι υπουργοί διαφωνούν και μάλιστα δια της ψήφου τους, αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά προβληματικό», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το ίδιο ισχύει και για την Πρόεδρο της Βουλής, παρά τη θεσμική ιδιότητα που έχει, ενώ για τους βουλευτές είναι θέμα της Κ.Ο.».
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης αν τίθεται θέμα δεδηλωμένης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος Αν. Λοβέρδος εξέφρασε την άποψη ότι «η δεδηλωμένη δε χάθηκε τυπικά, αλλά δεν τεκμαίρεται ότι υπάρχει». Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον της πρόκλησης σημαντικών πρωτοβουλιών στην κυβέρνηση και το κόμμα του.
Μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή και λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να προβούν σε ψήφο συνείδησης αλλά και εθνικής επιλογής:
«Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές γιατί σε δύσκολες συνθήκες διεξήχθη η σημερινή διαδικασία, η οποία κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της. Αναμετρώμαστε με το μπόι μας και με το μπόι της Ιστορίας. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ψήφος αποτελεί μία ψήφο συνείδησης και εθνικής ευθύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους». 
 
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, είχε αναφέρει πως θα ψήφιζε «παρούσα». Όπως είχε δηλώσει, «το όχι του ελληνικού λαού μάς υπερβαίνει όλους και όλες μας και μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους να αγωνιστεί για τη ζωή του, να παλέψει, να μη ζήσει ζωή μισή και σκυφτή, να είναι περήφανος για αυτά που θα κληροδοτήσει στους επόμενους και στην ανθρωπότητα. Η κυβέρνηση σήμερα εκβιάζεται για να συναινέσει σε κείνα που δεν της αναλογούν, που δεν την αντιπροσωπεύουν και τα οποία αγωνίζεται να αποτρέψει και να ανατρέψει. Ο πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια, γενναιότητα, παρρησία και ανιδιοτέλεια. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός και αυτός που πάλεψε όσο κανείς προκάτοχός του για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων γενεών, που εκπροσωπεί τη γενιά μας και της δίνει ελπίδα. Τον τιμώ και θα τιμώ πάντα για αυτή του τη στάση και επιλογή».
 
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση. Η δήλωση που έκανε μετά την ψηφοφορία έχει ως εξής:  «Με το “παρών” εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια “πρόταση” που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά δε στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους “θεσμούς” και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».
«Η επιλογή μας να μη συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και, κυρίως, δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
 
Η ανάγνωση της ψηφοφορίας
Ένα πρώτο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να υποστηρίξει κανένα πρόγραμμα με προδιαγραφές ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μόνο με τη στήριξη των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που δείχνουν προθυμία να παίξουν αυτό το ρόλο.
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι ποια ανάγνωση θα κάνουν οι εταίροι-πιστωτές των αποτελεσμάτων της κρίσιμης ψηφοφορίας. Θα θεωρήσουν ότι 251 «ναι» δημιουργούν συνθήκες ευρείας πολιτικής συναίνεσης που διασφαλίζει την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης; Η θα καταλήξουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο που της δείχνουν και, επομένως, δεν έχει νόημα η συνέχεια της προσπάθειας με τα ίδια δεδομένα;
Πριν από την ψηφοφορία τα μηνύματα που έφταναν από τις Βρυξέλλες ήταν ότι οι «θεσμοί» έχουν εγκρίνει επί της αρχής την ελληνική πρόταση, που πάντως θα περάσει από τα σαράντα κύματα, δεδομένου ότι στο Eurogroup του Σαββάτου ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε δύσκολα θα πρωτοτυπήσει εγκαταλείποντας την συνήθη στάση του, ενώ έπονται δύσκολες ψηφοφορίες σε εθνικά κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης.
Κάτι που μπερδεύει τα πράγματα είναι η de facto αναβάθμιση του ρόλου του Π. Καμμένου. Είναι γνωστό ότι οι εταίροι αντιμετωπίζουν ως σοβαρό πρόβλημα τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, όμως στην κρίσιμη ψηφοφορία η συνοχή της συμπολίτευσης κρατήθηκε χάρη στους βουλευτές του κόμματος του Π. Καμμένου που μπαινόβγαιναν στην αίθουσα.
Η ισχυροποίηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου είναι αυτονόητο και καταδείχθηκε επίσης νωρίτερα, όταν ο ΥΠΑΜ ζήτησε και πήρε διευκρινίσεις από τον ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτο για τις αμυντικές δαπάνες, στην περικοπή των οποίων ενίσταται.
 
Η στάση της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά της Ν.Δ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κινηθεί θέμα αλλαγής της κυβέρνησης και αυτό έχει ήδη διαμηνυθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Η άποψη που επικρατεί στα επιτελεία Μεϊμαράκη, Θεοδωράκη και Γεννηματά είναι ότι τα 251 «ναι» δίνουν ισχυρή εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευτούν για το κλείσιμο της συμφωνίας που θα κρατήσει τη χώρα στην καρδιά της Ε.Ε.
Και εννοείται ότι θα δοθεί στήριξη στις κρίσιμες ψηφοφορίες που έπονται προκειμένου να μπει σε τροχιά το τριετές πρόγραμμα της ελληνικής διάσωσης που μπορεί να κοστίσει ακόμη και 70 με 80 δισ. ευρώ.
Παρόλο που βουλευτές της αντιπολίτευσης δυσφορούν για το γεγονός ότι θα λερώσουν και πάλι τα χέρια τους ψηφίζοντας σκληρά μέτρα, στο επίπεδο της ηγεσίας οι αποφάσεις έχουν παρθεί και είναι ότι θα υποστηριχτεί η εθνική προσπάθεια και μάλιστα χωρίς συναλλαγές για νομή της εξουσίας.
Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι κανένα κόμμα δε θέλει εκλογές, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. να κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ έτσι κι αλλιώς έχει φτάσει σε ιστορικό ναδίρ, ενώ το Ποτάμι έχει κάνει σημαία τη θέση του κατά των πρόωρων εκλογών γενικώς. Η χειραψία Μεϊμαράκη-Τσίπρα, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ. μετά την ομιλία του στη Βουλή, ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στιγμιότυπα της νύχτας που έκανε ήδη το γύρο του κόσμου, γιατί δεν εντάσσεται -κάθε άλλο- στην ελληνική πολιτική ρουτίνα.
 
Τα… παιχνίδια του Θανάση Πετράκου
Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της Μεσσηνίας, οι θετικοί ψήφοι της Γιώτας Κοζομπόλη και του Πέτρου Κωνσταντινέα δεν αποτέλεσαν έκπληξη. Ούτε το ΟΧΙ από την Έλενα Ψαρρέα. Εκείνος που φαίνεται να έχασε την… μπάλα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Πετράκος.
Νωρίς το απόγευμα η άποψη που δημοσιοποίησε ανέφερε: «Το όχι ήταν ριζοσπαστικό και ταξικό. Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον όταν προτιμάει να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Όσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία, να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Άρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ, για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής».
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όμως ψήφισε «ναι» στα μέτρα, για να μοιράσει αργότερα κείμενο, εκπροσωπώντας κι άλλους βουλευτές. Εκεί επισημαίνουν ότι το «ναι» στην ψηφοφορία υπαγορεύεται από πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με τη μη απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης.
Όπως αναφέρουν, η πρόταση προς τους θεσμούς, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση ζητάει την ψήφο τους ως εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευθεί, τους βρίσκει ριζικά αντίθετους. «Αυτή η πρόταση, στην ουσία, συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοπολιτικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην Οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας», τονίζουν.
Εξηγούν πως για αυτό το λόγο δηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε όσους και όσες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο, προτάσεις – πρόταση προς τους θεσμούς, και υπογραμμίζουν ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις.
«Όλοι – όλες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δε θα έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή και αν εμείς, έπειτα από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτή την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση», σημειώνουν.
Προσθέτουν πως «το δικό μας ναι που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως ναι στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα. Η χώρα δε χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξης, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην Οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους», καταλήγουν στην κοινή δήλωσή τους.

 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης