Γυναίκες από Μεσσηνία, Αθήνα και Αρκαδία εκβίαζαν την Εύη Τατούλη

Γυναίκες από Μεσσηνία, Αθήνα και  Αρκαδία εκβίαζαν την Εύη Τατούλη

Μέσω τριών blogs που ασχολούνται με θέματα της Πελοποννήσου

Μία 35χρονη σύμβουλος σε Δήμο της περιφέρειας Αττικής, η οποία κατάγεται από την Πύλο Μεσσηνίας, μία 40χρονη από την Αθήνα και μία 59χρονη από την Αρκαδία είναι οι τρεις γυναίκες για τις οποίες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία για εκβίαση και δυσφήμηση, μέσω διαδικτύου και τηλεφωνικών κλήσεων, σε βάρος της Εύης Τατούλη, κόρης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, με σκοπό να της αποσπάσουν 90.000 ευρώ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την ομάδα του Μανώλη Σφακιανάκη, ύστερα από καταγγελία που έκανε η κα Εύη Τατούλη, αφού από τον Ιανουάριο που έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής στις εθνικές εκλογές δεχόταν απανωτές «διαδικτυακές επιθέσεις».
Η ίδια σε δήλωσή της χθες εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έκβαση της υπόθεσης, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η αποτελεσματικότητα διακρίβωσης των υπαιτίων και η ταχύτητα με την οποία οδηγήθηκε η υπόθεση σε διερεύνηση αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι δεν είμαστε στο έλεος της ανωνυμίας του διαδικτύου που τρέφει την ανομία και απειλεί την κοινωνική και πολιτική ισορροπία του τόπου».

Τρεις γυναίκες
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άρχισε να διερευνά την υπόθεση, όταν η Εύη Τατούλη κατήγγειλε στον προϊστάμενο της Δίωξης κ. Σφακιανάκη, ότι άγνωστα άτομα μέσω αναρτήσεων σε τρία ιστολόγια (blogs), που ασχολούνται με την πελοποννησιακή επικαιρότητα, προέβαιναν συστηματικά και δόλια, από τον Ιανουάριο, στη δυσφήμησή της, ενώ την εκβίαζαν να τους καταβάλει 90.000 ευρώ, προκειμένου να σταματήσουν να προβαίνουν σε αντίστοιχες δημοσιεύσεις.
Τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα είχαν ξεκινήσει από τότε που η κα Τατούλη αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής. Η ιστορία, όμως, δε σταμάτησε εκεί, καθώς μετά και σε καθημερινή βάση η κόρη του Πέτρου Τατούλη δεχόταν διάφορα τηλεφωνήματα, προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις της και να την εξαναγκάσουν να τους καταβάλει τα χρήματα.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που ενημερώθηκε για όλα αυτά, παρήγγειλε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων και έδωσε εντολή για τη χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων από τους αρμόδιους παρόχους του διαδικτύου.
Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων, ανακάλυψαν ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που προέβαιναν στις δυσφημιστικές αναρτήσεις αντιστοιχούσαν σε συνδέσεις στην περιοχή των Αθηνών και της Τρίπολης.
Ταυτόχρονα, σε Αθήνα και Τρίπολη οι αστυνομικοί της Δίωξης έκαναν έρευνα στα σπίτια των γυναικών και όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, διακριβώθηκε η συμμετοχή και των τριών στην υπόθεση.
Από τα σπίτια τους κατασχέθηκαν δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και ένας εξωτερικός και έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Η δε δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Πάντως, η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας για τυχόν εμπλοκή κι άλλων ατόμων.

Δήλωση Ε. Τατούλη
Χθες η κα Τατούλη, σχετικά με την υπόθεση, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Όταν οι θεσμοί της χώρας λειτουργούν χωρίς παρεμβάσεις στη βάση των δεξιοτήτων και της υψηλού επιπέδου αρτιότητας των δημόσιων λειτουργών τους, τα αποτελέσματα είναι πάντα εντυπωσιακά. Αποδίδουν δε στους πολίτες τα αναγκαία αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που, ιδιαίτερα σήμερα, έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
Ενημερώθηκα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα αποτελέσματα των ερευνών της, σχετικά με τις αήθεις επιθέσεις που δέχτηκα εγώ, αλλά και ο σύζυγός μου, το προηγούμενο διάστημα και για τις οποίες είχα προβεί σε καταγγελία για να προστατέψω την οικογένειά μου.
Η αποτελεσματικότητα διακρίβωσης των υπαιτίων και η ταχύτητα με την οποία οδηγήθηκε η υπόθεση σε διερεύνηση αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι δεν είμαστε στο έλεος της ανωνυμίας του διαδικτύου που τρέφει την ανομία και απειλεί την κοινωνική και πολιτική ισορροπία του τόπου.
Η ενημέρωση και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν βασικά συστατικά μιας ευνομούμενης κοινωνίας, όταν προάγουν τη δημοκρατία και τη διαφάνεια,  όχι όταν γίνονται εργαλεία εκβιασμού, συκοφάντησης και παραπλάνησης με εγκληματικά, οικονομικά και  πολιτικά κίνητρα.  Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο που τα μέσα ενημέρωσης,  παραδοσιακά και διαδικτυακά,  χρησιμοποιούνται με δημαγωγικά κίνητρα, παραπλανώντας τους συμπολίτες μας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδωσε ένα συμβολικό καίριο χτύπημα και ένα μήνυμα.  Η δημαγωγική παραπλάνηση της κοινωνίας διώκεται σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, από όπου και αν αυτή εκπορεύεται.
Τα οικονομικά συμφέροντα που αναζητούν ευκαιρίες για να ποδηγετήσουν με φερέφωνα και πληρωμένα τους όργανα την κοινή γνώμη δεν έχουν θέση σε μια οργανωμένη κοινωνία που αναζητά ένα νέο πολιτικό σύστημα για να την υπηρετήσει.
Το παλιό πολιτικό σύστημα που ντύνεται ενίοτε με προβιά νεότητας και χρησιμοποιεί σάπιες μεθόδους, προκειμένου να επιβιώσει λάθρα, με βρίσκει σθεναρά απέναντί του. Η πατρίδα χρειάζεται καθαρό λόγο και καθαρά πρόσωπα με άποψη και σχέδιο, προκειμένου να περάσει από τη στενωπό του χθες, του σήμερα, αλλά και του αύριο. Είμαι διαρκώς παρούσα, προκειμένου να υπηρετήσω την Αρκαδία και τους Αρκάδες συμπολίτες μου με αίσθημα άφοβης ευθύνης. Τέτοια φαινόμενα, που βιάζουν τη δημοκρατία και νοθεύουν τη λαϊκή εντολή, πρέπει να μας βρουν όλους σθεναρά απέναντί τους». 

της Βίκυς Βετουλάκη