«Αγρόκτημα Μαρίνη»: Επιστροφή στο παρελθόν με μια σύγχρονη ματιά (φωτογραφίες & βίντεο)

«Αγρόκτημα Μαρίνη»: Επιστροφή στο παρελθόν με μια σύγχρονη ματιά  (φωτογραφίες & βίντεο)

11 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα, στη Μεγάλη Μαντίνεια

Πραγματικότητα έχει γίνει εδώ και λίγο διάστημα, ένα έργο ζωής για τον Σωτήρη Μαρίνη, η δημιουργία μιας εκπαιδευτικής-ψυχαγωγικής αγροτουριστικής μονάδα στο κτήμα της Μεγάλης Μαντίνειας, μόλις 11 χλμ. μακριά από την Καλαμάτα. «Είναι», όπως είπε μιλώντας στο «Θάρρος», «ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα που περιλαμβάνει ένα ανοιχτό πέτρινο θέατρο περίπου 500 θέσεων, μια κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, υπαίθριους χώρους για κοινωνικές εκδηλώσεις και τα πρώτα δεντρόσπιτα στην Ελλάδα, που λειτουργούν ως εναλλακτικοί χώροι ξεκούρασης τω ν επισκεπτών».
Στο χώρο ήδη υπάρχει ξυλόφουρνος, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης ένα μαγκανοπήγαδο που θα έχει κινητήρια δύναμη έναν γάιδαρο, προβλέπονται ένα λιοτρίβι για την παραγωγή λαδιού που θα έχει συγκομιστεί από τις ελιές που υπάρχουν στο αγρόκτημα, αλλά και πατητήρι για την παραγωγή κρασιού, ενώ στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται και η ύπαρξη οικόσιτων ζώων (κατσίκες, γουρούνια κ.λπ.), που θα αξιοποιηθούν παρέχοντας γάλα, κρέας και άλλα προϊόντα.

Αειφορία
Το αγρόκτημα λειτουργεί με βάση την αειφορία του περιβάλλοντος, δεδομένης της οικολογικής συνείδησης του δημιουργού του. Χρειάστηκαν περί τα πέντε χρόνια μέχρι να «στηθεί», μας είπε και πρόσθεσε πως όταν ξεκίνησε, ήταν ένα εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα με πέτρες, πουρνάρια και σκίνα. Οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για τις απαιτούμενες κατασκευές, μιας και ανήκουν στο τοπίο, καθώς ο Σωτ. Μαρίνης δεν ήθελε να διαταράξει με τίποτε την ισορροπία του οικοσυστήματος. Γίνεται επανάχρηση όλων των υλικών, καθώς άχρηστα υλικά για άλλους είναι χρήσιμα για τον ίδιο και αυτό αποδεικνύεται από την εκτεταμένη χρήση ξύλου, μάρμαρου, καρουλιών της ΔΕΗ, καλαμιών και άλλων υλικών, που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορα σημεία. Ακόμη και το νερό της βροχής αξιοποιείται, αφού περισυλλέγεται σε υπόγειες δεξαμενές ομβρίων, όπως οι στέρνες των μανιάτικων πυργόσπιτων, και ποτίζει δέντρα, λουλούδια και φυτά. «Δεν σπαταλάμε τους πόρους και στόχος μας είναι οι νεώτεροι που επισκέπτονται το αγρόκτημα, να αντιληφθούν πως η μη σπατάλη, μπορεί να γίνει τρόπος ζωής», σημειώνει.

Παιδαγωγική διάσταση
Ο χώρος έχει αποκτήσει και παιδαγωγική διάσταση, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με το λιομάζωμα ή άλλες δραστηριότητες και να παράξουν οι ίδιοι το λάδι τους στο μικρό ελαιοτριβείο που θα λειτουργήσει μελλοντικά, να το τυποποιήσουν και να το πάρουν μαζί τους φεύγοντας. «Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο λιομάζωμα, στον τρόπο ζύμωσης του ψωμιού, θα δει πώς ο τσοπάνης πήζει το τυρί, θα μάθει πώς παρασκευάζονται οι χυλοπίτες, πώς φτιάχνουμε σαπούνι απ’ το λάδι, θα πάει τα υπολείμματα του φαγητού στο μπάρμπα Γιώργο (γείτονας) και αυτός θα του δώσει σε αντάλλαγμα φρέσκα αυγά για να φτιάξουμε ομελέτα στο μεγάλο τηγάνι που έχουμε. Όλα αυτά θα γίνουν αφού εκμεταλλευόμαστε στις βιωματικές εμπειρίες τόσο τις δικές μου, όσο και των συνεργατών », τονίζει και προσθέτει πως το μεγαλείο είναι η αυτάρκεια που υπήρχε στην ελληνική ύπαιθρο τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, προτού η αστυφιλία γίνει τρόπος ζωής. «Αυτό, είναι άλλωστε που θέλουμε να επαναφέρουμε και να καλλιεργήσουμε σε επιδείξιμη δραστηριότητα για να ξέρει ο κόσμος», παρατηρεί.
Οι επισκέπτες, με άλλα λόγια έρχονται σε άμεση και πλήρη επαφή με τη φύση, ενώ, υπάρχει και η προοπτική να ξεκινήσει και μια μόνιμη συνεργασία με σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν εκπαιδευτική εμπειρία στα θέματα της αγροτικής τέχνης. «Η καταναλωτική μας νοοτροπία με τα συσκευασμένα προϊόντα, δεν επιτρέπει στους μικρότερους σε ηλικία να γνωρίζουν τα προϊόντα αυτά στην πρωτογενή τους μορφή και να αναγνωρίζουν τη διατροφική τους αξία, κάτι που γίνεται στο αγρόκτημα», τονίζει. Ήδη, μαθητές από το Nowy Targ της Πολωνίας, με σπουδές στην Αγροτική Οικονομία, Αρχιτεκτονική Τοπίου και Αγροτικού Τουρισμού, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ERASMUS+, φιλοξενήθηκαν στο αγρόκτημα, ενώ, αναμένεται η άφιξη περί τα τέλη Αυγούστου και μιας άλλης ομάδας που θα ασχοληθεί με την τεχνολογία τροφίμων και θα γνωρίσει την ελληνική κουζίνα.

«Αν δεν προκληθούμε να δούμε τη ζωή με μια άλλη αντίληψη, χαθήκαμε. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο ευλογημένος τόπος που ζούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στα ΟΠΑΑΧ
Η κατασκευή στάθηκε δυνατή χάρη στην ένταξη του έργου στα ΟΠΑΑΧ και επιχειρήθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία εκχωρήθηκε η επιδότηση, μας είπε και με την ευκαιρία ευχαρίστησε δημόσια φίλους και συνεργάτες, καθώς χωρίς τη βοήθεια και την κατανόησή τους, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό το έργο ζωής.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Στο χώρο θα διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την πρώτη από αυτές, με το συγκρότημα Encardia να δίνει μια ξεχωριστή παράσταση στις 24 Αυγούστου, στις 9.00 το βράδυ.
Θα λειτουργεί όλο το χρόνο, με έμφαση κυρίως τα Σαββατοκύριακα και η πρόσβαση γίνεται εύκολα, καθώς οι επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο προς Αρεόπολη και να στρίψουν στη διασταύρωσή του με τη Μεγάλη Μαντίνεια και από εκεί θα τους κατευθύνουν πινακίδες. Καλό θα είναι όμως να έχει προηγηθεί συνεννόηση στο τηλέφωνο 6932483630,για περισσότερες πληροφορίες.  

https://youtu.be/kNoqXBPcDiw