Εγκρίθηκαν οι εγγραφές παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας

Εγκρίθηκαν οι εγγραφές παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας

Μπορεί να έμειναν εκτός των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών της Καλαμάτας περί τα 100 παιδιά, αλλά χθες το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το αίτημα που κυριάρχησε ήταν η επανίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών.
Αίτημα που προσέκρουσε στην απαγόρευση των προσλήψεων, όπως απάντησε σε όσα ειπώθηκαν ο δήμαρχος Παν. Νίκας. Ο κ. τελευταίος γνωστοποίησε πως η λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών χρειάζεται πολλαπλάσιο προσωπικό από έναν παιδικό σταθμό, και με δεδομένη τη μειωμένη δυνατότητα προσλήψεων, προσωπικό δεν υπάρχει.
Χθες, πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε την απόφαση για τις εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς (οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό μας φύλλο). Τη σχετική εισήγηση ανέπτυξε ο αντιδήμαρχος Παν. Γιαννόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως είχαν υποβληθεί έως τις 21 Σεπτεμβρίου 531 αιτήσεις (505 εμπρόθεσμες και 26 εκπρόθεσμες). Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από εκείνον που μπορεί να καλυφθεί και για το λόγο αυτό έγινε η επιλογή παιδιών. Είπε, επίσης, πως στις εγγραφές προτάθηκαν η οικονομική κατάσταση των οικογενειών με σχετικό προβάδισμα των ΑμεΑ, των μονογονεϊκών, των πολύτεκνων και για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους των επανεγγραφών.
 
Αιτήσεις που απορρίφθηκαν 
Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε πως έπρεπε να απορριφθούν οι εκπρόθεσμες αιτήσεις, εκείνες που τα νήπια δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία των 2,5 ετών, εκείνες που δε συνοδεύονταν από όλα τα δικαιολογητικά, εκείνες που οι γονείς δήλωσαν πως έγραψαν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία ή και ιδιωτικούς σταθμούς, αλλά και αιτήσεις όπου η μητέρα δήλωσε άνεργη και τούτο, όπως εξήγησε, επειδή οι θέσεις των ανέργων καλύφθηκαν από το ΕΣΠΑ (210 θέσεις έναντι 190 των εργαζόμενων γονέων).
Τέλος, σημείωσε πως η κατανομή των παιδιών ανά παιδικό σταθμό θα έχει ως εξής: Α: 75 νήπια με 4 τμήματα, Β: 50 νήπια με 2 τμήματα, Γ: 50 νήπια με 2 τμήματα, Δ: 50 νήπια με 2 τμήματα, Ε: 75 νήπια με 3 τμήματα, Ζ: 75 νήπια με 3 τμήματα και Η: 25 νήπια με 1 τμήμα, συνολικά 400 παιδιά.     
Θα πρέπει, δε, να αναφερθεί ότι στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Επιλογής Νηπίων επιφυλάξεις εξέφρασε το μέλος της Άννα Παπασαραντοπούλου για τον προτεινόμενο αριθμό ατόμων ανά τμήμα, λόγω της πιθανής εφαρμογής εξάωρου για το παιδαγωγικό προσωπικό και του γεγονότος ότι από το Φεβρουάριο του 2016 θα αποχωρήσουν 18 βοηθοί βρεφονηπιοκόμων. Αντ’ αυτών, έχει εξασφαλιστεί η πρόσληψη μόνο 7 νέων βοηθών.     
 
Βρεφικά τμήματα ζήτησε η μειοψηφία         
Κατά τη συνεδρίαση, αρχής γενομένης από τον εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας Στ. Σταματόπουλο, όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας υπογράμμισαν την αναγκαιότητα λειτουργίας βρεφικών τμημάτων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Ακολούθως, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημ. Οικονομάκος, σημείωσε πως ότι οι γονείς των βρεφών που έχουν την οικονομική δυνατότητα στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι, όπως είπε, θησαυρίζουν, οι υπόλοιποι γονείς όμως κρατούν τα βρέφη στο σπίτι και δεν μπορούν να εργαστούν οι μητέρες για να βοηθήσουν στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών της οικογένειας.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι τοποθετήσεις του συμβούλου της «Αλλαγής», Ι. Χριστόπουλου, καθώς και του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχ. Αντωνόπουλου.
 
Ένα μόνο εστιατόριο
Στην απάντησή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, εκτός από τη συσχέτιση της έλλειψης προσωπικού και της απαγόρευσης προσλήψεων που ισχύει στο Δημόσιο, ανέφερε πως υπάρχει προγραμματισμός για τη δημιουργία τριών παιδικών σταθμών στα Λέικα, στη Βέργα (καταβάλλεται προσπάθεια να κατασκευαστεί στο πάρκινγκ του αλσυλλίου για να μην πληρώνονται χρήματα σε κτήριο που έχει νοικιαστεί) και στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε οικόπεδο του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο λειτουργίας ενός μόνο εστιατορίου που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών και τα φαγητά θα μεταφέρονται στους σταθμούς με ειδικό όχημα, προκειμένου να υπάρξει οικονομία στο προσωπικό και στα τρόφιμα, ενώ σχολίασε πως είναι καλύτερα που οι παιδικοί σταθμοί πέρασαν στο Δήμο.
Απαντώντας δε σε επισήμανση που του είχε γίνει για την καταβολή τροφείων, ανέφερε πως πληρώνουν οι έχοντες και πρόσθεσε πως η Δημοτική Αρχή δεν αντιδικεί με τους ιδιωτικούς σταθμούς, όπου επίσης πάνε παιδιά του λαού. Είναι καιρός, συνέχισε, το κράτος να συνηθίσει να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα. Αν φτάσει ο Δήμος σε αυτό το επίπεδο, έχουμε πετύχει, είπε καταλήγοντας.        

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου