Η Δημοτική Αρχή θυμήθηκε και πάλι τη ΜΟΛΑΚ!

Η Δημοτική Αρχή θυμήθηκε και πάλι τη ΜΟΛΑΚ!

Το εγχείρημα της ΜΟΛΑΚ για τη διαχείριση των απορριμμάτων από πρωτοποριακή παρέμβαση του Δήμου Καλαμάτας κατέληξε σε αποθήκη… πανάκριβων μηχανημάτων. Κι όλα αυτά από τη στιγμή που το εργοστάσιο παραχωρήθηκε σε ιδιώτη, αλλά και την… ευφυή ιδέα της Δημοτικής Αρχής το 2002 να καλύψει τον περιβάλλοντα χώρο με σκουπίδια, με αποτέλεσμα να κλείσει με εισαγγελική παρέμβαση.
Εν συνεχεία, επενδύθηκε ένα σημαντικό ποσό για να γίνει και πάλι η ΜΟΛΑΚ εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά οι… σκοπιμότητες (διαμαρτυρίες κατοίκων στο Ασπρόχωμα) οδήγησαν το σημερινό δήμαρχο να της βάλει οριστικό λουκέτο. Η μετατροπή του Ταϋγέτου σε σκουπιδότοπο… έκρυβε καλύτερα το πρόβλημα.
Ξαφνικά, το τελευταίο διάστημα, η Δημοτική Αρχή άρχισε να επανεξετάζει το θέμα της ΜΟΛΑΚ, αυτή τη φορά για τη διαχείριση της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού.
Οι ενέργειες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση προχώρησαν κι έτσι παραχωρήθηκε στη ΔΕΥΑΚ για δέκα χρόνια τμήμα της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ), προκειμένου η δημοτική επιχείρηση να επεξεργάζεται την παλιά λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού, πολλές εκατοντάδες τόνοι από την οποία είναι «αποθηκευμένοι» σε χωράφια, υποβαθμίζοντας ή και μολύνοντας την εξαιρετικά σημαντική αυτή περιοχή, τον κήπο της Καλαμάτας όπως έχει χαρακτηριστεί.
Μάλιστα, στη σχετική σύμβαση δίνεται, εμμέσως, η ευχέρεια στη ΔΕΥΑΚ να αναθέσει τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ σε ιδιώτη, όταν είναι γνωστό ότι επί ιδιώτη «ξεχαρβαλώθηκε» η Μονάδα και κατάντησε η περιοχή σκουπιδότοπος.
Πάντως, ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΚ είναι να φύγει όλη η παλιά λυματολάσπη από τα χωράφια της περιοχής, με την επεξεργασία που θα γίνεται στη ΜΟΛΑΚ, ενώ έχει υποβληθεί και πρόταση να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ μέθοδος ξήρανσης της καινούργιας λυματολάσπης.
Η παλιά λυματολάσπη βρίσκεται συσσωρευμένη σε έκταση 20 στρεμμάτων (σε λάκκους), πλησίον του Βιολογικού Καθαρισμού.
Με τον τρόπο αυτό αρχίζει να λύνεται το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασπροχώματος. Σημειώνεται πως η ποσότητα της λυματολάσπης ανέρχεται σε 35.000 κυβικά μέτρα και η διαχείρισή της εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 8 – 10 χρόνια.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, με την ενεργοποίηση εκ νέου της ΜΟΛΑΚ χάνει έδαφος το επιχείρημα  που επί χρόνια επικαλούνταν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ότι πρόκειται για Μονάδα που δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί δεν έχει άδεια ή ότι «σκουπίδια της βάζεις, σκουπίδια βγάζεις».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη