Πήραν το… φραγγέλιο για τα Θρησκευτικά Ιερώνυμος και Χρυσόστομος

Πήραν το… φραγγέλιο για τα Θρησκευτικά Ιερώνυμος και Χρυσόστομος

Οι ασυναρτησίες της υπουργού και η άτακτη υποχώρηση

«Μην ακούτε τις ανοησίες του ενός και του άλλου» επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις δηλώσεις της κας Αναγνωστοπούλου, περί της απαλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, κι έχει δίκιο. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ανοησίες κι ας είναι ο ίδιος προεξάρχων μιας κάστας ανθρώπων που διακηρύσσουν ένα δόγμα. Κι ας μην είναι η κα Αναγνωστοπούλου «ο ένας κι ο άλλος», αλλά η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και η καθ’ ύλην αρμόδια για θέματα Παιδείας του κοσμικού κι ανεξίθρησκου κράτους μας -ή όχι;
«Πρέπει να σοβαρευτούμε» συμπλήρωσε ο Μακαριότατος, χωρίς να ξέρει ότι το θέμα ρυθμίζεται με μια απλή εγκύκλιο και δε χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Εκτός κι αν δεν κατάλαβε ποιο είναι το θέμα, που δεν είναι να καταργηθούν τα Θρησκευτικά.
O μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό BEST TV της Καλαμάτας χαρακτήρισε την τοποθέτηση της υπουργού «ανεπίκαιρη και εκτός πραγματικότητας».
Για να δούμε τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα είχε ήδη καταδικαστεί από τις αρχές του 2013 για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στο «θρησκευτικό αίσθημα του νοικοκυραίου».
Η ισχύουσα διάταξη με την υπογραφή του Ανδρέα Λοβέρδου ορίζει ότι για να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών ένα παιδί, θα πρέπει να φέρει δήλωση γονέα που επιβεβαιώνει ότι είναι αλλόθρησκο ή άθεο.
Κι όμως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός αποτελούν προσωπικό δεδομένο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε αναγκάζει να κάνεις δήλωση φρονημάτων. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, από χρόνια τώρα έχει καταργηθεί και η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
Εδώ δε συζητάμε για το χωρισμό κράτους και εκκλησίας, πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Δε συζητάμε για τη δίκαιη φορολόγηση του εκκλησιαστικού πλούτου, επίσης προεκλογική υπόσχεση (του 2012). Δε συζητάμε καν την κατάργηση της βαθμολόγησης στο μάθημα των θρησκευτικών. Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε απλά στην απλοποίηση της διαδικασίας για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.
Και όχι μόνο αναγκάστηκε να πει ένα κάρο ασυναρτησίες στην πρωινή εκπομπή του Mega Channel, αλλά επιπλέον έφερε και τα καταπληκτικά επιχειρήματα, ότι: α) το είπε ως απάντηση σε έναν ακροατή του Κόκκινου (προφανώς η απάντηση αλλάζει αν η συνέντευξη γίνεται στα Παραπολιτικά) και β) ότι έτσι και αλλιώς τώρα δε θα γίνει κάτι, γιατί πρέπει να καλυφθούν πρώτα τα κενά στα σχολεία. Τι στο διάβολο; Ένας υπάλληλος υπάρχει μόνο στο υπουργείο και πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα με τη σειρά; Δεν μπορεί να προχωρήσει μια τόσο απλή και λογική απόφαση πριν λυθούν πρώτα όλα τα προβλήματα της παιδείας με τη σωστή σειρά;
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τώρα υποστηρίζουν ότι η θρησκευτική χριστιανο-ορθόδοξη παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά ξεχνούν ότι επίσης κατοχυρωμένη είναι η ανεξιθρησκία, όπως και η απαγόρευση του προσηλυτισμού.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η άποψη του αρχιεπισκόπου ή του μητροπολίτη δεν μπορεί να υπερισχύει της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης.
H υπουργός πήρε χθες πίσω το πρώτο ελάχιστο δείγμα γραφής μιας αριστερής διακυβέρνησης. Και το πήρε με το χειρότερο τρόπο, βγαίνοντας στον Καμπουράκη και τον Οικονομέα σαν τη γυναίκα που την έπιασαν στα πράσα να απατάει το σύζυγό της, ψελλίζοντας: Δημήτρη, «δεν είναι αυτό που νομίζεις…».

του Αντώνη Πετρόγιαννη