Τα ακατάλληλα δημόσια κτήρια- έργα και η ατιμωρησία των υπευθύνων

Τα ακατάλληλα δημόσια κτήρια- έργα και η ατιμωρησία των υπευθύνων

Με έκπληξη διαβάσαμε τη δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Πολυκλαδικό Λύκειο. Έκπληξη, γιατί σπάνια ένας πολιτικός παραδέχεται τη μη καλή κατάσταση ενός κτηρίου και μπράβο στον Παναγιώτη Νίκα!  
Το θέμα είναι, όμως, πιο σύνθετο και πρέπει κάποτε να τελειώσει αυτή η ιστορία με τα δημόσια έργα. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ένα κτήριο δεν πληροί τα στοιχειώδη από άποψη δόμησης.  
Άλλα πρόσφατα παραδείγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι το κομμάτι του δρόμου που κατέρρευσε στα Παραδείσια, τα σοβαρά προβλήματα στο Δικαστικό Μέγαρο και πολλά ακόμα. 
Δεν είναι θέμα ποιος το έφτιαξε, ούτε κάνουμε προσωπική επίθεση στον εργολάβο, αλλά ποιος το παρέλαβε και γιατί κανείς δε λογοδοτεί. 
Συχνά ακούμε ότι ένα έργο, πολλές φορές και δεκαετιών, δεν έχει παραληφθεί ενώ είναι σε χρήση. Προφανώς η παραλαβή δεν έγινε, αφού στον έλεγχο διαπιστώθηκαν ατέλειες. 
Πώς γίνεται να βάζεις μαθητές, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε ένα κτήριο που κάποιος έκρινε ότι δεν είναι κατάλληλο; Ακόμα όμως κι αν είχε γίνει παραλαβή, δε θα έπρεπε κάποιος να έχει ευθύνη; Δε θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του εργολάβου να διορθώσει ζημιές που δεν είναι λογικό να συμβούν ή δε θα έπρεπε αυτός που θεωρητικά έλεγξε το κτήριο και το έκρινε κατάλληλο να έχει ευθύνη; 
Μιλάμε αρχικά για ανθρώπινες ζωές, αλλά δευτερευόντως και για χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες κερατιάτικα, επειδή κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους… 
Μάλλον οι παραπάνω σκέψεις είναι παράλογες για τα δεδομένα με τα οποία λειτουργεί το κράτος. 
Π.Μπ.