Αντιδράσεις για την κοπή δέντρων στο πευκοδάσος έξω από το Νιόκαστρο της Πύλου

Αντιδράσεις για την κοπή δέντρων στο  πευκοδάσος έξω από το Νιόκαστρο της Πύλου

Για αλλοίωση του πολιτιστικού τοπίου στο Νιόκαστρο της Πύλου, μετά την κοπή 70 δέντρων, κάνει λόγο σε μήνυμά του που στάλθηκε στην εφημερίδα μας ο υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου, Δημοσθένης Κορδός.
Όπως αναφέρει, «ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με μια πρωτοφανή απόφαση, που δεν έχει προηγούμενο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προχώρησε στην κοπή μέρους του ιστορικού πευκοδάσους που περιβάλλει το Νιόκαστρο, με το επιχείρημα της βελτίωσης της θέασης του κάστρου!!! Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό πευκοδάσος έχει ταυτιστεί με την ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης της Πύλου εδώ και περίπου έναν αιώνα.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη μια σειρά κάστρων και αρχαιολογικών χώρων περιβάλλονται από δέντρα (π.χ. κάστρο Ναυπάκτου, κάστρο Ιωαννίνων, κάστρο Χαλκίδας, αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας). Ποτέ, όμως, δε σκέφτηκε κανείς να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον για να κάνει πιο εμφανή κάποιον αρχαιολογικό χώρο, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ήταν εις βάρος του πολιτιστικού τοπίου που χαρακτηρίζει το πλαίσιο συνύπαρξης πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Ας θυμηθούμε, ακόμη, ότι η πρόταση για κατεδάφιση δύο νεοκλασικών κτηρίων κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών, με το σκεπτικό να βελτιωθεί η θέαση των επισκεπτών από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης προς τον ιερό βράχο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς θα ήταν εις βάρος της ιστορίας και της ταυτότητας της διαχρονικής ιστορικής διαδρομής του ευρύτερου χώρου.
Η δενδροφύτευση του περιβάλλοντος χώρου του Νιόκαστρου, που έγινε την δεκαετία του 1930, σκοπό είχε να δημιουργήσει μια νέα αισθητική αρμονία μεταξύ φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς πλέον το κάστρο δεν εξυπηρετούσε τους αρχικούς λόγους κατασκευής του, που αφορούσαν στην προστασία των κατοίκων από τις εχθρικές επιδρομές.
Έτσι, από οποιαδήποτε οπτική, ιστορική και περιβαλλοντική γωνία προσεγγίσει κανείς αυτή την πρωτοφανή ενέργεια, σίγουρα θα έρθει αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: έχει δικαίωμα μια Δημοτική Αρχή να λάβει και πολύ περισσότερο να εφαρμόσει μια τόσο “βαριά” απόφαση, που αφορά στην αλλοίωση του πολιτιστικού τοπίου, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων αυτής της ιδιαίτερης περιοχής;».
Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρης, τόνισε στο «Θ» πως ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ υπάρχει αδειοδότηση από το Δασαρχείο Καλαμάτας για την κοπή δέντρων που ήταν άρρωστα και πεσμένα. Σημείωσε πως στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η αναβάθμιση του χώρου, που περιλαμβάνει αναδάσωση με νέα δέντρα χαμηλού ύψους, αλλά και μελέτη για το φωτισμό του Κάστρου, που βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης. Κατέληξε, δε, με την αιχμηρή παρατήρηση: «Ας πάψουν να ταλαιπωρούν την κοινωνία, όσοι θεωρούν τον εαυτό τους ως το κέντρο του κόσμου. Υπάρχει νόμιμα εκλεγμένη Δημοτική Αρχή, που λειτουργεί με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες».