«Πολύ κακό για το τίποτα» τελικά το επισιτιστικό πρόγραμμα

«Πολύ κακό για το τίποτα» τελικά το επισιτιστικό πρόγραμμα

Ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα η πρώτη διανομή ειδών
 
Μεγάλη «αναμπουμπούλα» με πολύ μικρό όφελος για τους δικαιούχους αποδεικνύεται το επισιτιστικό πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, το οποίο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο για υλοποίηση.
3.462 άτομα που έχουν ήδη εγκριθεί ως δικαιούχοι του προγράμματος στη Μεσσηνία ενδεχομένως και πριν από τις γιορτές να πάρουν τις πρώτες προμήθειες. Ωστόσο, το πρόγραμμα προβλέπει ότι το 2016 θα γίνει διανομή μόνο τρεις φορές. Σταγόνα, δηλαδή, στον ωκεανό των αναγκών που έχουν.
 
Είδη
Όσοι είχαν απορριφθεί από την πρώτη αξιολόγηση, περίπου 560 άτομα, έχουν καταθέσει ενστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Για την πρώτη διανομή, αυτή του 2015, οι προμήθειες των ειδών που θα διατεθούν, έγιναν κεντρικά από το υπουργείο. Για το 2016 οι ανοικτοί διαγωνισμοί για την προμήθεια των ειδών θα γίνουν τοπικά και από προμηθευτές της Μεσσηνίας.
Για το 2015, το υπουργείο έχει ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των διαγωνισμών, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες με μερικούς άλλους.
Τα είδη που θα διατεθούν πιθανότατα έως τις γιορτές είναι:
-Βασική υλική συνδρομή (σαμπουάν, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες κ.λπ.)
-Βρεφικές τροφές
-Είδη παντοπωλείου
-Νωπό κοτόπουλο.
 
Προβλήματα
Η διανομή, πάντως, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δομές. Εκτός από τους χώρους αποθήκευσης και τα ψυγεία που θα χρειασθούν για τα ευπαθή προϊόντα, θα υπάρξει ζήτημα με τη διάθεσή τους. Τα προϊόντα θα σταλούν στον επικεφαλής της κοινωνικής σύμπραξης, που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, και η οποία με τη σειρά της θα τα διανείμει στους Δήμους, οι οποίοι διαθέτουν καταστάσεις με τα ονόματα των δικαιούχων.
Τα νωπά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το νωπό κοτόπουλο, πρέπει να διακινηθεί και να διατεθεί εντός 3 ημερών και, φυσικά, να φυλάσσεται και να μεταφέρεται σε ψυγεία. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει περίπου 1.800 δικαιούχους, άρα χρειάζεται αρκετό προσωπικό για να διαθέσει το τρόφιμο αυτό μέσα σε τόσο μικρό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το 2016, το πρόγραμμα προβλέπει διάθεση ειδών μόνο τρεις φορές συνολικά.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη