ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ: Περιοχή Προστασίας της Φύσης


Με ζώνες και υποζώνες προστασίας, απαγορεύσεις και επιτρεπόμενες χρήσεις

«Περιοχή Προστασίας της Φύσης» χαρακτηρίζεται μεγάλο τμήμα της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Χριστίνα Μπαριτάκη και η γενική διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Μάρθα Κρητικού.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων, διαμόρφωσε νέο σχέδιο Π.Δ., εξετάζοντας τα αναφερόμενα στη γνωμοδότηση του ΣτΕ και, κυρίως, τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής, τις διατάξεις της εθνικής μας νομοθεσίας και τις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στον καθορισμό χρήσεων και τους όρους δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, ενώ τονίστηκε πως για την ελλιπή προστασία της εν λόγω περιοχής κατά της Ελλάδος υπάρχει προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία ήδη έχει εκδικαστεί και αναμένεται η απόφαση, με τη γενική εισαγγελέα να εισηγείται την καταδίκη της χώρας.
Το σχέδιο Π.Δ «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των “GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος”, “GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία” και “GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)” και της ευρύτερης περιοχής τους, ως “Περιοχή Προστασίας της Φύσης”, καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του», τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Εν συνεχεία θα σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το σχέδιο Π.Δ. προβλέπει την οριοθέτηση δύο ζωνών προστασίας. Την περιοχή Προστασίας της Φύσης και την Περιφερειακή Ζώνη.
Η περιοχή Προστασίας της Φύσης χωρίζεται σε τρεις υποζώνες: Αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Αλφειού -Νέδας έως το ρέμα Μπραζέρι (του Καλού Νερού). Σταθεροποιημένες θίνες και εκτάσεις με δασική βλάστηση. Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας.
Σε αυτήν την περιοχή: Απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων.
Σημειώνεται ότι το ΣτΕ, απορρίπτοντας και επιστρέφοντας στο ΥΠΕΚΑ το προηγούμενο σχέδιο Π.Δ., έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους παράνομους οικισμούς του Επιταλίου (Αγουλινίτσα) και του Αγ. Νικολάου. Επιτρέπεται η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Στη θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση και η εκτέλεση λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Σχετικά με την περιφερειακή ζώνη, το σχέδιο Π.Δ προβλέπει, ιδιαίτερα δε για την περιοχή των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα, δράσεις και έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού υφισταμένων υποδομών. Παράλληλα, στη ζώνη αγροτικού τοπίου, η οποία βρίσκεται δίπλα από τη ζώνη της απόλυτης προστασίας, δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με αγροτουριστικά καταλύματα: σε 20 στρέμματα μέχρι 120 κλίνες, η κάλυψη να μην ξεπερνά το 20%, ενώ η απόσταση να είναι 50 μέτρα από τον αιγιαλό και 50 μέτρα από τις αμμοθίνες. Επίσης, επιτρέπεται η άσκηση των νόμιμα υφισταμένων δραστηριοτήτων, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που ήδη υπάρχουν.
Τονίζεται πως στις γενικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος έχουν συμπεριληφθεί επιτρεπτές και μη επιτρεπτές δραστηριότητες σε όλη την έκταση των δυο ζωνών.
Για παράδειγμα: Επιτρέπεται η συντήρηση και η κατασκευή έργων πυροπροστασίας. Επιτρέπεται η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός νομίμως υφισταμένων δικτύων υποδομής. Απαγορεύονται οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Τέλος, από το υπουργείο Περιβάλλοντος προτείνεται η διοίκηση και η διαχείριση ολόκληρης της περιοχής (με τις δυο ζώνες) να ανατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.