Ο «Αρμαγεδώνας» της ασφάλτου πρέπει να σταματήσει


Ο θάνατος της Μαρίας δεν πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο

Με συνεχή ενημέρωση και πρόληψη

Ένα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα… ξύπνησε χθες την Καλαμάτα. Μια 25χρονη κοπέλα, η Μαρία, έχασε τη ζωή της στην οδό Ναυαρίνου. Αν δεν μπορούμε να φανταστούμε στην πραγματική του διάσταση το γεγονός, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει η εξαφάνιση του Γιώργου, του Κώστα, του Σόλωνα, της Νεφέλης, του Γιάννη, του Αλέξανδρου, του Πάνου, του Οδυσσέα, του Δημήτρη, του Βαγγέλη, της Δήμητρας, του…, ης…
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε ένα από τα στατιστικά νούμερα είναι ένα πρόσωπο. Ο «Αρμαγεδώνας» της ασφάλτου πρέπει να σταματήσει. Κι αυτό θα γίνει πρωτίστως όταν όλοι συντονίσουν τις δράσεις τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Θεωρούμε μια τέτοια προσπάθεια πολύ σημαντική για μια κοινωνία εξοικειωμένη με το τροχαίο έγκλημα, μια κοινωνία που αρνείται να αντιληφθεί πως μπορούμε να περιορίσουμε, ακόμα και να εξαλείψουμε τα τροχαία, μια και αυτά είναι προβλέψιμα και, κατά συνέπεια, μπορούν να προληφθούν.
Δε θα ξεχάσουμε ποτέ την εμπειρία μας, πέρσι το Νοέμβριο, στην εκδήλωση μνήμης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η εκπρόσωπος του τοπικού Συλλόγου “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, Σταυρούλα Γιαννούλη, τόνισε ότι στόχος είναι η αφύπνιση και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. «Οι ευχές δεν κάνουν τίποτα. Οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να συμμορφώνονται στον ΚΟΚ», τόνισε.
Ιδιαίτερα συγκινητικές στην εκδήλωση ήταν οι στιγμές γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους, όπως ο κ. Βασιλάκης: «Το αίμα των παιδιών μας ας είναι το τελευταίο. Μαγκιά είναι η ζωή, όχι να “κοιμούνται” οι νέοι στα νεκροταφεία. Μαγκιά είναι να είσαι ζωντανός και να χαίρεσαι τη ζωή. Μια παράκληση, ένα μήνυμα σε όλα τα παιδιά του κόσμου: Να προσέχουν. Οι συνέπειες ενός δευτερολέπτου είναι ολόκληρη η ζωή τους. Τα νέα παιδιά να μην τρέχουν, να μην πίνουν όταν οδηγούν. Τριάντα χρονών κοπέλα, φαρμακοποιός, 8 χρόνια “κοιμάται” στο νεκροταφείο και ακόμα την περιμένω να έρθει».
Εκτός, όμως, από την προσωπική ευθύνη, υπάρχει και η πρόληψη. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία για τη Μεσσηνία.
Συγκρίνοντας το πρώτο 8μηνο των ετών 2014 και 2015 φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση ύψους 24% στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων (66 έναντι 82 το 2015). Από αυτά, το 2014 είχαμε 5 νεκρούς ανθρώπους, ενώ το 2015, 19 (!), ποσοστό που μεταφράζεται σε μια αύξηση 280%(!).
Και οι αριθμοί παραμένουν ζοφεροί. Το 2014 είχαμε 9 βαριά τραυματίες, το 2015: 18, αύξηση 100%, οι ελαφρά τραυματίες ήταν πέρυσι 72 και φέτος 95, αύξηση 32%. Τα στοιχεία προκαλούν τρόμο και σειρά συμπερασμάτων στον τομέα και της ανύπαρκτης προληπτικής πολιτικής.
Θεωρούμε ότι, ιδιαίτερα, στην πόλη της Καλαμάτας, εκτός από την συχνή παρουσία της Τροχαίας, θα πρέπει Δήμος και Περιφέρεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο χώρο της ενημέρωσης. Πόσο δύσκολο είναι σε δρόμους επικίνδυνους, οι οποίοι έχουν επισημανθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας, να υπάρξουν ευανάγνωστες ενημερωτικές πινακίδες, τόσο για την επικινδυνότητα του δρόμου όσο και για το τι σημαίνει να οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, ή με ταχύτητα; Θεωρούμε ότι, αν υπάρξει σοβαρή προσπάθεια, ακόμα και μια ζωή να σωθεί, θα είναι επιτυχία της κοινωνίας μας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη