153 χρόνια κάθειρξης σε Σύρο για μεταφορά μεταναστών


Αθώος γνωστός επιχειρηματίας που του είχαν κλέψει το σκάφος και δεν το δήλωσε

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια εδώ και περίπου 1,5 χρόνο 39χρονου Κολωνακιώτη επιχειρηματία, ιδιοκτήτη μεγάλου σάιτ ευρέσεως εργασίας, με βραβεύσεις ακόμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού χθες αποδείχθηκε πως δεν είχε καμία συμμετοχή σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών και έτσι αθωώθηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Αντίθετα, ένας Σύρος καταδικάσθηκε ως κυβερνήτης του σκάφους που είχε κλαπεί από τον επιχειρηματία και μετέφερε 28 μετανάστες, ενώ του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 153 χρόνων και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 2.900.000 ευρώ.
Στην περιπέτεια αυτή ο επιχειρηματίας ενεπλάκη, επειδή δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την κλοπή του ταχύπλοου σκάφους του και δήλωσε την απώλειά του, όταν πλέον είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση των μεταναστών και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Μετέφερε 28 Σύρους
Σύμφωνα με τις δύο καταθέσεις λιμενικών από το Γύθειο, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου του 2014 στη Βάθεια Λακωνίας, κοντά στον όρμο Πόρτο Κάγιο, βρήκαν 28 μετανάστες από τη Συρία και κοντά στην ακτή προσαραγμένο ένα ταχύπλοο φουσκωτό.
Ανάμεσά τους ήταν και ο Σύρος που καταδικάσθηκε ως κυβερνήτης του σκάφους, στο κινητό τηλέφωνο του οποίου βρήκαν φωτογραφίες με τον ίδιο να είναι στο τιμόνι και στη θέση του κυβερνήτη. Επίσης, βρήκαν να έχει σκαρίφημα χάρτη ιταλικών και ελληνικών ακτών, ενώ ο ίδιος διαμένει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και φωτογραφίες από την οθόνη πλοήγησης του σκάφους.
Ως κυβερνήτη του σκάφους τον υπέδειξαν και ορισμένοι από τους μεταφερόμενους μετανάστες, ενώ κάποιοι άλλοι το αρνήθηκαν. Παράλληλα, βρέθηκαν μηνύματα σε σελίδα του στο διαδίκτυο, όπου μιλούσε με ομοεθνή του για «άλλα 10 άτομα που θα συμμετείχαν στο ταξίδι».
Επιπλέον, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου βρέθηκε ότι και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνομιλούσε με Έλληνα από τον Κορυδαλλό, ο οποίος του έδινε οδηγίες. Μάλιστα, αυτόν ενημέρωσε ο Σύρος κυβερνήτης, όταν έπαθε βλάβη η μία από τις δύο μηχανές του σκάφους και προσάραξαν.
Ο συγκεκριμένος δεν έχει εντοπισθεί από τις Αρχές.
Όπως ανέφεραν οι λιμενικοί, από την έρευνα προέκυψε ότι το σκάφος είχε ξεκινήσει από ερημική παραλία της Αττικής, απ’ όπου είχε παραλάβει τους μετανάστες, ενώ προορισμός ήταν η Σικελία της Ιταλίας.
Το σκάφος ήταν χωρητικότητας 10 ατόμων, ενώ διέθετε μόνο 7 σωσίβια. Οι λιμενικοί επισήμαναν ότι εκείνη την ημέρα επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Κάθε μετανάστης θα κατέβαλε 3.500 ευρώ, μέρος των οποίων ήταν αμοιβή και του κατηγορούμενου Σύρου. Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του λιμενικού πως όλοι οι μετανάστες είχαν πολλά χρήματα μαζί τους.
Επίσης, κατέθεσαν ότι το σκάφος ήταν ακριβό και το μόνο στοιχείο εναντίον του επιχειρηματία είναι πως είναι ιδιοκτήτης του και δεν είχε δηλώσει κλοπή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπαν ότι δε βρήκαν κλειδιά των μηχανών του σκάφους και πως οι διακόπτες εκκίνησης ήταν σπασμένοι.

«Το φυσάει και δεν κρυώνει»
Πραγματογνώμονας που ορίσθηκε από τον ανακριτή κατέθεσε πως πράγματι υπήρχαν σημάδια παραβίασης στο σκάφος και, μάλιστα, λόγω της παραβίασης υπολειτουργούσαν οι κινητήρες.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος Σύρος αρνήθηκε ότι είναι ο μεταφορέας και υποστήριξε ότι ο πραγματικός διακινητής, όταν προσάραξε το σκάφος, έφυγε με jet ski. Ισχυρίσθηκε ότι το κινητό του το είχε πάρει άλλος και έκανε κλήσεις, ενώ φωτογραφίες στη θέση του κυβερνήτη είχαν βγάλει όλοι. Είπε ακόμη ότι έδωσε λεφτά σε άγνωστο άτομο σε καφενείο στην Αχαρνών στην Αθήνα για να τον βοηθήσει να φύγει για Ιταλία, ενώ ήταν κι αυτός ένας από τους μεταφερόμενους.
Ο Αθηναίος επιχειρηματίας κατέθεσε πως ακόμα δεν έχει καταλάβει πώς μπλέχτηκε σε αυτή την ιστορία και εξήγησε τι είχε γίνει. Σημείωσε ότι το σκάφος του βρισκόταν στο δημόσιο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ τελευταία φορά το χρησιμοποίησε στις 14 Σεπτεμβρίου σε ταξίδι στην Τζια.
Από τις αρχές Οκτωβρίου επικοινωνούσε με εταιρεία που είχε αναλάβει τη συντήρηση του σκάφους εκεί που ήταν αραγμένο, ώστε να γίνει η ανέλκυσή του. Από 25 έως 28 Οκτωβρίου βρισκόταν εκδρομή στο Καρπενήσι, ενώ επιστρέφοντας τον απασχόλησε πρόβλημα υγείας των γονιών του και ακολούθως έφυγε για επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.
Στις 13 Νοεμβρίου ο ιδιοκτήτης της εταιρείας τού τηλεφώνησε, λέγοντάς του ότι το σκάφος λείπει από εκεί που ήταν δεμένο και την επόμενη ημέρα δήλωσε την απώλειά του στο Λιμεναρχείο. Το ίδιο βράδυ ειδοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Λαυρίου για να καταθέσει επιπλέον στοιχεία και όταν πήγε εκεί, του έδειξαν φωτογραφία με το σκάφος προσαραγμένο στο Πόρτο Κάγιο. Πριν προλάβει να ευχαριστήσει το Λιμενικό που το βρήκε, του ανακοίνωσαν ότι συλλαμβάνεται βάσει εντάλματος και θα οδηγηθεί στον ανακριτή Γυθείου για να απολογηθεί.
Πάντως, κλείνοντας την απολογία του ο 39χρονος επιχειρηματίας σχολίασε πως δεν ξέρει τι θα γίνει με το σκάφος, αλλά αν το κρατήσει, «θα το δέσει από το πόδι του και θα το πάρει σπίτι του», διότι ποτέ δεν πίστευε ότι θα τον έβαζε σε τέτοιες περιπέτειες.

Της Βίκυς Βετουλάκη