Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας: Μια κοιτίδα εκπαίδευσης

Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας: Μια κοιτίδα εκπαίδευσης

3000 αιτήσεις την τελευταία περίοδο!
Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας αποτελεί «μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας» για την Καλαμάτα, αλλά και ολόκληρη τη Μεσσηνία.
Είναι ένα Κέντρο που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είτε είναι άνεργοι, είτε θέλουν να κάνουν στροφή στην επαγγελματική τους καριέρα να καταρτιστούν σε ένα νέο αντικείμενο.
Η ιστορία του ξεκινά το 1985, υπό την ονομασία ΝΕΛΕ. Έκτοτε έχουν περάσει από τα εργαστήριά του χιλιάδες καταρτιζόμενοι. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόνο για την τελευταία περίοδο υποβλήθηκαν 3.000 αιτήσεις.
Με την ευκαιρία του νέου κύκλου μαθημάτων, που άρχισε αυτή την εβδομάδα, μιλήσαμε με τον Απόστολο Γκούνη, το νόμιμο εκπρόσωπο του ΚΕΚ και περιφερειακό σύμβουλο, ένα νέο άνθρωπο που μας έδειξε ότι αγαπά αυτό που κάνει και θέλει να προσφέρει όσα μπορεί σε θέματα κατάρτισης.

-Ρεκόρ αιτήσεων φέτος… Πόσα άτομα, τελικά, έκαναν αίτηση;
Η αλήθεια είναι ότι η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Η ζήτηση για τα τμήματα ήταν πολύ μεγάλη. Συνολικά για την περίοδο 2015-2016 δεχθήκαμε πάνω από 3.000 αιτήσεις για τις δύο σταθερές δομές της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας.
Έχουμε, όμως, και πολλά αιτήματα από συλλόγους στην υπόλοιπη Μεσσηνία. Κύριο μέλημά μας είναι να κατανεμηθούν τα τμήματα σε όλο το νομό, διότι οι άνθρωποι στα χωριά μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εν αντιθέσει με τους ανθρώπους των πόλεων που έχουν περισσότερες διεξόδους απασχόλησης και μάθησης.


-Από αυτούς πόσοι έγιναν δεκτοί;
Στη χειμερινή περίοδο καταρτίσαμε περίπου χίλια άτομα σε όλα τα τμήματα και στα εξωτερικά της Κυπαρισσίας, του ΚΕΦΙΑΠ και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Συνολικά 29 τμήματα με 1.700 ώρες εκπαίδευσης, με κόστος 36.639,24 ευρώ και 27 εκπαιδευτές. Για τη νέα θερινή περίοδο έχουμε 38 τμήματα με πάνω από 2.300 ώρες, 48.000 ευρώ προϋπολογισμό και 35 εκπαιδευτές.
Όσον αφορά στον αριθμό των καταρτιζομένων, δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα με ακρίβεια. Γίνεται προσπάθεια να ικανοποιήσουμε περισσότερο κόσμο.


-Ποια είναι τα τμήματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Τα τμήματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα καλλιτεχνικά μας. Αυτά του κοσμήματος, της ζωγραφικής, της αγιογραφίας, των καλλυντικών, της κοπτικής ραπτικής, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση είχε το νέο τμήμα του ντεκουπάζ.
Γενικά, όμως, όλα τα τμήματα έχουν τη βαρύτητά τους. Το σημαντικό με το ΚΕΚ είναι ότι δεν απαιτείται καμία γνώση, κανένα προσόν, καμία εξέταση για να παρακολουθήσεις, είναι ελεύθερο για όλους τους ενήλικες. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες δομές εκπαίδευσης του κράτους, όπου απαιτείται βασική εκπαίδευση και εξετάσεις.


-Θεωρείτε ότι μέσα από αυτό δίνονται εφόδια σε ανθρώπους;
Και βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που πήραν εφόδια και προχώρησαν επαγγελματικά. Υπάρχουν εκπαιδευτές με ιδιαίτερη επιτυχία, που ξεκίνησαν κάποτε ως μαθητές. Είναι στο σχεδιασμό των τμημάτων να δημιουργήσουμε επαγγελματικές ανησυχίες.
Έχω κάποιες σκέψεις για να βοηθήσω τους απόφοιτους, δημιουργώντας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό!


Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία του Κέντρου;
Προέρχεται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) από το 1985 έως και τον «Καλλικράτη» που μετατράπηκε σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Έχουν περάσει πολλές χιλιάδες Μεσσήνιοι μαθητές, πολλά τμήματα σε όλο το νομό και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών.
Το ΚΕΚ έρχεται πάντα να συμπληρώσει το κενό σε τμήματα που δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει πουθενά αλλού και το κυριότερο, δε λειτουργεί ανταγωνιστικά με κανένα άλλο ΚΕΚ.
Είναι αξιοσημείωτο το ότι το ΚΕΚ συμμετέχει με προγράμματα σε ειδικές ομάδες ανθρώπων, όπως το ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας, εδώ και πολλά χρόνια.


-Ποια τα σχέδιά σας γι’ αυτό;
Έχουμε πολλά σχέδια. Ήδη ξεκινήσαμε απ’ αυτό το εξάμηνο να καταρτίζουμε παραγωγούς στην ελαιοκαλλιέργεια με ταχύρρυθμα τμήματα, σε μεγάλες περιοχές της Μεσσηνίας. Προγραμματίζουμε επίσης μαθήματα εξ αποστάσεως, με σεμινάρια μέσω διαδικτύου, για την κατάρτιση όλο και περισσότερων απ’ όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επίσης την κατάρτιση πολιτών με έμφαση στον Τουρισμό, στον αγροτικό τομέα και στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Είναι κάτι δύσκολο, που δεν έχουν καταφέρει ακόμα τα ελληνικά πανεπιστήμια να εφαρμόσουν, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.
Αυτόν τον καιρό συντάσσουμε φάκελο  προκειμένου να το καταθέσουμε στην Ε.Ε., με σκοπό να επιχορηγηθούμε για προγράμματα κατάρτισης μέσω του ERASMUS PLUS.
Επίσης, είμαστε στο σχεδιασμό με τον περιφερειάρχη να επεκτείνουμε τη δράση του ΚΕΚ σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη δημιουργία δομών σε όλους τους νομούς με τον ίδιο σχεδιασμό.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Tags: