Νέος ξεσηκωμός κατά του λιγνιτωρυχείου στην Τριφυλία


Νέος γενικός ξεσηκωμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Τριφυλία και δη στην Κυπαρισσία, κατά της λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της έδρας του Δήμου Τριφυλίας.
Κάτοικοι και συλλογικοί φορείς συντονίζουν τις αντιδράσεις τους, καθώς, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου, το «θέμα» προχωρά στα υπουργεία και ήδη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, για την αδειοδότησή του, εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.
Μάλιστα, συλλέγονται υπογραφές κατοίκων και εκδίδονται ψηφίσματα συλλογικών φορέων της περιοχής, όπου διατρανώνεται η σφοδρή αντίθεσή τους στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου.
Στην καταγγελία – διαμαρτυρία των κατοίκων τονίζεται «Όχι λιγνιτωρυχείο στην Κυπαρισσία» και αναφέρεται: «Όλοι εμείς οι υπογραφόμενοι, κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στις περιοχές “Καρτελάς, Αγ. Κωνσταντίνος, Μαύρη Λίμνα, Αγ. Γεώργιος”. Περιμέναμε ότι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου θα έθεταν φραγμό σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Απεναντίας, έναν και πλέον χρόνο μετά την έκδοση των άνω αποφάσεων διαπιστώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι προωθούν τα σχέδιά τους, τα οποία λαμβάνουν τις σχετικές εγκρίσεις αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων (βλ. έγκριση ΥΠΠΟ).
Η προοπτική λειτουργίας λιγνιτωρυχείου είναι εγκληματική και αντιστρατεύεται τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής, που είναι ο αγροτικός και ο τουριστικός τομέας. Είναι ανύπαρκτη η όποια συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη από μια τέτοια δραστηριότητα, αφού οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας είναι μόνο οκτώ, η ετήσια παραγωγή 40.000 τόνοι, όσους δηλαδή καταναλώνει η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη σε μία και μόνη ημέρα. Απεναντίας η επιφανειακή εκμετάλλευση με διαδοχικές βαθμίδες, η δια μηχανικών μέσων απομάκρυνση των άγονων υλικών, η εξόρυξη λιγνίτη, η θραύση και κοσκίνιση αυτού σε μια έκταση 268.000 τ.μ., με προβλεπόμενη διάρκεια λειτουργίας δεκατριών ετών, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο ανάγλυφο της περιοχής, θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και θα εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Επιπροσθέτως, θα ανοίξει μια πληγή στην περιοχή με υπαρκτό ενδεχόμενο τη χωρική και χρονική επέκταση της λειτουργίας, αφού όλη η περιοχή, σε έκταση 5.000.000 τ.μ., από τις Ράχες μέχρι το Κάστρο Κυπαρισσίας, θεωρείται λιγνιτοφόρα. Επιπροσθέτως, θα καταστρέψει ολοσχερώς πολυετείς καλλιέργειες ελαιοδένδρων, που καλύπτουν τη συγκεκριμένη έκταση, με αβέβαιο το νομικό καθεστώς παραχωρήσεως των ιδιοκτησιών, το οποίο σκοπίμως αφήνεται ασαφές στην ΜΠΕ.
Η προβλεπόμενη θέση για τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου είναι όμορη με οριοθετημένη περιοχή NATURA 2000 και γειτνιάζει με τις τοπικές κοινότητες Ραχών, Βρυσών, με τους οικισμούς Μύλων, Μύρου, Μεμί, Μπλεμενιάνων και με πληθώρα κατοικιών, κυρίων και εξοχικών, εκτός σχεδίου.
Δηλώνουμε, επομένως, την κατηγορηματική αντίθεσή μας στα σχέδια λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή. Ζητούμε από το Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην αρκεστούν στις αποφάσεις που εξέδωσαν, αλλά να δράσουν, ομού με την τοπική κοινωνία, για την αποτροπή εξόρυξης λιγνίτη. Ζητούμε από κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα, και κυρίως το ΥΠΕΚΑ, να σταματήσει το προωθούμενο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα.
Διατρανώνουμε, τέλος, τη βούλησή μας να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου».
Θυμίζουμε πως, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, όταν είχε έρθει στη δημοσιότητα το ζήτημα της δημόσιας διαβούλευσης, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τη ΜΠΕ, έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, είχε ξεσπάσει στην Τριφυλία γενικός ξεσηκωμός εναντίον της λειτουργίας λιγνιτωρυχείου.
Κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες γης, φίλοι και επισκέπτες των οικισμών Μύλων, Μαύρης Λίμνας (Πλετσέικα), Καρτελά, Μεμί, Κάτω Μπλεμενιάνων της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας, εγγράφως κατέθεσαν υπόμνημα με αντιρρήσεις, ερωτήματα και παρατηρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Μεσσηνίας), ενώ υπέβαλαν αίτημα για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και κείμενο με αντιρρήσεις, ερωτήσεις και παρατηρήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο Τριφυλίας. 
Το μεν Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, σε συνεδρίασή του στις 4 Φεβρουαρίου 2015, ομόφωνα αποφάσισε ότι: «Αρνείται πλήρως την ίδρυση και λειτουργία της επένδυσης “Εκμετάλλευση από την Μαγδαληνή Καραπάτη λιγνιτοφόρου κοιτάσματος στο παλαιό Λιγνιτωρυχείο Κυπαρισσίας και των συνοδών αυτής έργων, σε συνολική έκταση 268.500 τ.μ.”, στη θέση “Μεταλλείο Καρτελάς –Αγ. Κωνσταντίνος – Μαύρη Λίμνα- Αγ. Γεώργιος”, της ∆Ε Κυπαρισσίας του ∆ήμου Τριφυλίας, της Π.Ε Μεσσηνίας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση της οποίας ευρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και οποιαδήποτε μελλοντική επένδυση αυτού του αντικειμένου στο ∆ήμο Τριφυλίας…».
Το δε Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, σε συνεδρίασή του στις 16 Φεβρουαρίου 2015, ύστερα από εισήγηση που κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ομόφωνα αποφάσισε και γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ του έργου.
Οι κάτοικοι της περιοχής, στις έγγραφες αντιδράσεις, την αίτηση και τα υπομνήματά τους τόνιζαν και επαναλαμβάνουν και σήμερα προς κάθε κατεύθυνση: «Όχι άλλο κάρβουνο – Όχι στο θάψιμο της περιοχής Κυπαρισσίας – Μην καταστρέφετε τη ζωή μας – Μη βάλετε ταφόπλακα στο μέλλον των παιδιών μας».