Σε απόγνωση κάτοικοι και επαγγελματίες του Δήμου Δυτικής Μάνης ζητούν άμεσα λύση για τα σκουπίδια


«Μέσα» στα σκουπίδια και τη δυσοσμία ζουν εδώ και αρκετές ημέρες οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Δυτικής Μάνης, οι οποίοι βλέπουν τους κάδους να γεμίζουν, αλλά κανένα απορριμματοφόρο. Ενδεικτικά μας ανέφεραν ότι έχει περάσει ένας μήνας από την τελευταία φορά που άδειασαν τους κάδους στη διαδρομή μέχρι τις Κιτριές.
Οι κάτοικοι πλέον φοβούνται για την υγεία τους και ψάχνουν μόνοι τους για λύσεις, ενώ δηλώνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν σε ό,τι τους ζητηθεί, αν είναι να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Μιλώντας με κατοίκους και επαγγελματίες σχεδόν σε όλο το Δήμο, το μόνο που ζητούν είναι το αυτονόητο, δηλαδή να αδειάσουν οι κάδοι, που είναι ξεχειλισμένοι.

Όπως ανέφερε στο «Θάρρος» ένας από τους κατοίκους του Αρχοντικού, ο κ. Στέλιος Κοζομπόλης, «υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι και παιδιά στην περιοχή και είναι θέμα δημόσιας υγείας. Εμείς πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουμε συμμαζέψει τα σκουπίδια γύρω από τους κάδους, αλλά αμέσως αυτοί ξεχειλίζουν».
Αυτό που ζητά ο ίδιος είναι να υπάρξει μόνιμη λύση, ώστε «να σταματήσει να μας τρώει η βρώμα», ενώ δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι, αν βρεθεί σημείο για να μεταφερθούν τα σκουπίδια.

Η κυρία Κατερίνα Κοκκινέα, που ζει στην περιοχή, μας είπε ότι η δυσοσμία είναι ανυπόφορη, ενώ πολλοί εξακολουθούν να πετούν σκουπίδια στους κάδους, αν και βλέπουν ότι έχουν ξεχειλίσει. Επίσης αρκετοί είναι και οι κάτοικοι που μεταφέρουν τα σκουπίδια τους σε κάδους του Δήμου Καλαμάτας.


Ο κ. Δημήτρης Σκιάς, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, σχολίασε από την πλευρά του ότι η κατάσταση εν όψει τουριστικής σεζόν είναι απαράδεκτη, ενώ άλλο σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η κατάσταση του δρόμου. Αυτά τα δύο κάνουν την περιοχή αφιλόξενη για τους επισκέπτες.
 
Στούπα – Άγιος Νικόλαος
Στη δε περιοχή της Στούπας και του Αγίου Νικολάου εθελοντές ανέλαβαν το Σαββατοκύριακο να καθαρίσουν «τα βουνά σκουπιδιών». Όπως μας είπαν, για εννέα ώρες καθάριζαν την περιοχή, ενώ στο τέλος μετέφεραν τα σκουπίδια σε χώρους που έχουν οριστεί για προσωρινή συγκέντρωση.
Αυτό που περιμένουν είναι να ληφθεί άμεσα η απόφαση για την κατάσταση έκτακτου ανάγκης, ενώ από εκεί και πέρα να ενημερωθεί ο κόσμος για την ανακύκλωση. «Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν ο κόσμος ανακύκλωνε» τόνισαν και κάλεσαν το Δήμο να προβεί σε εκστρατεία υπέρ της ανακύκλωσης, όταν λυθεί το θέμα.
 
Υπεύθυνοι Δήμου
Το πρόβλημα στην περιοχή ξεκινά από παλιά και υπεύθυνοι του Δήμου δηλώνουν ότι θέλουν να βρεθεί λύση και το κατανοούν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι πέρα από αυτά που ήδη έχουν κάνει, ενώ υπάρχουν σχετικές διαδικασίες σε εξέλιξη.
Όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Κωνσταντίνος Φωκέας, ήδη έχει ακολουθηθεί η διαδικασία να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο θέμα των απορριμμάτων και η απόφαση αναμένεται να βγει από τη γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας εντός της εβδομάδας. Αν συμβεί αυτό, ο Δήμος θα καταφέρει προσωρινά να εναποθέσει τα απορρίμματά του σε χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής, ώστε να καθαριστούν τα αστικά κέντρα του.
Κατά τον κ. Φωκέα, η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα πριν καν ξεκινήσει, αφού από τις αρχές Απριλίου προέβησαν σε διαδικασίες για να βρεθεί λύση με τη σύμβαση που έληγε στις 20 Απριλίου. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πρόοδος, ώστε εργολάβος να αναλάβει τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων σε κατάλληλους χώρους. Μάλιστα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι λήγει η προθεσμία, με τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς να αποβαίνουν άκαρποι. Μπορεί να είναι πολλοί οι εργολάβοι που ενδιαφέρονται για τα απορρίμματα, όμως κάποιος για να συμμετάσχει πρέπει να έχει βεβαίωση από ΧΥΤΑ ότι μπορεί να τα πάει εκεί.
Το όλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί, επειδή ο Δήμος δε διαθέτει δική του χωματερή, ενώ η Δημοτική Αρχή έλαβε δέσμευση από το δήμαρχο Καλαμάτας ότι, αν δε βρεθεί άλλη λύση με τα απορρίμματα, θα μεταφερθούν στην Μαραθόλακκα. Μάλιστα, κάτι τέτοιο ορίζει και το σχέδιο «Ξενοκράτης», όταν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος σε ένα Δήμο, οι γειτονικοί και μεγαλύτεροι βοηθούν μέχρι να δοθεί λύση.
 

Στο Αρχοντικό Αβίας βρίσκονται τα σύνορα Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης. Πέρα από την ενημερωτική ταμπέλα, αυτό γίνεται αντιληπτό από τους άδειους κάδους στην πλευρά της Καλαμάτας, με τους κατοίκους της περιοχής να μεταφέρουν εκεί τα σκουπίδια τους

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση