Φιάσκο για τη Δημοτική Αρχή η απόρριψη της ένστασης κατά του ΓΠΣ Καλαμάτας από το ΣτΕ


Μια… τρύπα στο νερό κατάφερε, τελικά, να κάνει η Δημοτική Αρχή με την πολιτική διαχείρισης στο θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας. Βέβαια, κράτησε σε ψηφοθηρική ομηρία κάποιους εκατοντάδες ή και περισσότερους πολίτες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Στο «Θάρρος», από την πρώτη στιγμή που κατέθεσε ο Δήμος Καλαμάτας ένσταση κατά της εγκυρότητας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που ψήφισε, γράφαμε ότι η πολιτική του ήταν παρελκυστική και μόνο. Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του δημάρχου για το θέμα περί «κομματικών τρικλοποδιών», αλλά όλα ήταν για το θεαθήναι.
Τα προβλήματα που δημιουργούσε το ΓΠΣ στην ευρύτερη περιοχή της Βέργας είχαν επισημανθεί από την παράταξη “Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη”, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010, αλλά και από άλλους μηχανικούς.
Το μέγεθος των προβλημάτων έγινε δυστυχώς εμφανές, αφού το ΓΠΣ είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό ΣΧΟΠ και όδευε για την τελική υπογραφή του από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η δημοσιοποίηση των προβλημάτων της Βέργας κινητοποίησε και τους κατοίκους άλλων περιοχών του Δήμου, οι οποίοι, μελετώντας το ΓΠΣ, προέβαλαν τις δικές τους ενστάσεις για την ορθότητα του σχεδίου, πολλές από τις οποίες θα είχαν αποτραπεί εάν γίνονταν δεκτές οι παρατηρήσεις των παρατάξεων στις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς αυτές απηχούσαν και τις απόψεις πολλών εμπείρων συναδέλφων μηχανικών.
Μπροστά στο πλήθος και την ένταση των αντιδράσεων η Δημοτική Αρχή επέλεξε τη χειρότερη δυνατή λύση, αυτήν της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του ΓΠΣ, το οποίο με ευθύνη της και υπό την εποπτεία της είχε συνταχθεί, πληρωθεί και ψηφιστεί από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Νίκας “προφήτευε” και τη δικαίωσή του!
Σημειώνουμε, τέλος, ότι το Μάιο του 2016 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη δημοσίευση του ΓΠΣ στο ΦΕΚ και, κατά συνέπεια, θα ήταν δυνατή η αναθεώρησή του, η οποία θα μπορούσε να είχε προετοιμαστεί μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής προσπαθεί να “κουκουλώσει” το πρόβλημα, ενώ δεν κάνει λόγο και για το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κατασκευής νέου λιμανιού, δυτικά της Καλαμάτας, πρόταση που απορρίφθηκε πανηγυρικά από το ΣτΕ.
Αυτό που λέει για τα όσα συνέβησαν είναι τα εξής: «Ο Δήμος Καλαμάτας ενημερώθηκε από δημοσιεύματα για την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του, καθώς και των προσφυγών πολιτών, κατά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου 2011. Με δεδομένο ότι ο Δήμος δε σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα τελεσίδικες, επισημαίνονται τα εξής:
1. Ο Δήμος Καλαμάτας πρόκειται να προβεί άμεσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τροποποίηση – αναθεώρηση του ΓΠΣ/2011. Για το σκοπό αυτό θα κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες με πρώτη την ανάθεση σύνταξης σχετικής μελέτης τροποποίησης.
2. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει άμεσα στις πολεοδομικές μελέτες των νέων επεκτάσεων σχεδίου πόλης, που προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο 2011 και συγκεκριμένα: α. στην Ανατολική Παραλία από τη Ναυαρίνου μέχρι τη Λακωνικής (πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής), β. στην πρώην Δυτική ΖΕΠ στα Πλακωτά (πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής).
Επίσης, θα προχωρήσει στην προκήρυξη των μελετών πράξης εφαρμογής όσον αφορά στην Παραλία Βέργας και τη Μικρή Μαντίνεια, παράλληλα με την προώθηση έγκρισης των σχετικών πολεοδομικών μελετών».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη