Σε βαρομετρικό χαμηλό οι τιμές του καρπουζιού


Στην ολοκλήρωσή της φτάνει η συγκομιδή πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι και σήμερα είχε συγκομιστεί το 90% της παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.
Υπολογίζεται ότι η συνολική παραγωγή θα φτάσει τους 40.000 τόνους, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η πιο πρώιμη όλων των εποχών, καθώς τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια κόπηκαν στις 10 Μαΐου. Ωστόσο αυτή η πρωιμότητα δε βοήθησε στην τιμή.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «ήταν πολύ πρώιμη χρονιά, αρκεί να σας αναφέρω ότι τις άλλες χρονιές η συγκομιδή ξεκινούσε μετά τις 20 Μαΐου. Η ποιότητα των προϊόντων ήταν εξαιρετική και σε αυτό βοήθησαν οι κλιματολογικές συνθήκες κατά την καρπόδεση».
Και προσθέτει: «Την πρώτη εβδομάδα της συγκομιδής οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό επηρέασε αρνητικά τις τιμές. Πρόβλημα στη διάθεση είχαν κυρίως τα στρογγυλά καρπούζια, ενώ στις βαρέλες οι τιμές συγκρατήθηκαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Θα πρέπει να προσεγγίσουμε την πρωιμότητα με μεγαλύτερη μελέτη και προσοχή.
Βέβαια και φέτος το καρπούζι της Τριφυλίας ταξίδεψε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, καθώς με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει εξαχθεί σε 23 χώρες. Θα λέγαμε ότι απευθύνεται σε τέσσερα μεγάλα κέντρα προώθησης.
Το πρώτο είναι η κεντρική Ευρώπη, με εξαγωγές κυρίως προς Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία. Το δεύτερο η νότια Ευρώπη, προς Ιταλία, Αυστρία. Οι βαλκανικές χώρες είναι το τρίτο κέντρο, όπου φέτος είχαμε αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με πέρσι. Το τέταρτο κέντρο είναι η βόρεια Ευρώπη, κυρίως προς τις βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες. Η διάχυση των εξαγωγών ουσιαστικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι θετικό στοιχείο.
Η ποιότητα είναι πολύ καλή και τα μπρικς που μετρήθηκαν στα καρπούζια ήταν υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά. Σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Σημαντικό είναι ότι είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς της περιοχής, όπως και με τους ελεγκτικούς φορείς, και τα προϊόντα της περιοχής έφυγαν με τις ενδεδειγμένες σημάνσεις τους και την ταυτότητά τους. Αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή».
Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με παραγωγούς της περιοχής. Όπως τόνισε ο παραγωγός κ. Κώστας Μαλάμος, «οι τιμές φέτος δεν ήταν ικανοποιητικές επειδή δε βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες στο εξωτερικό, όπου κατευθύνεται το μεγάλο ποσοστό της παραγωγής. Ξεκίνησαν από 35 – 40 λεπτά το κιλό ανάλογα την ποικιλία και την ποιότητα. Στη συνέχεια κατρακύλησαν μέχρι και τα 15 λεπτά. Αυτή τη στιγμή έχουν ισορροπήσει στα 20 – 27 λεπτά. Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν χαμηλές λόγω της πρωιμότητας που είχαμε».
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Μιχαλακόπουλος ανέφερε ότι «οι τιμές γενικά κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά ήταν σταθερές, κατά μέσο όρο στα 20 λεπτά το κιλό, το ίδιο και οι αποδόσεις που ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρσι».