Πρόταση για νέο Δημαρχείο Κυπαρισσίας σε συνδιάλογο με επανάχρηση του παλαιού νεοκλασικού της ΕΤΕ


Διπλωματική εργασία με θέμα «Σχέση νέου και παλιού: Νέο Δημαρχείο Κυπαρισσίας», με την πρόταση για δημιουργία νέου Δημαρχείου σε συνδιάλογο με την επανάχρηση του παλαιού νεοκλασικού κελύφους της πρώην Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κυπαρισσία, έκαναν οι απόφοιτες Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., Γεωργία Κανελλοπούλου και Ελεάνα Κρεμμυδά, με επιβλέποντες καθηγητές τον Κωνσταντίνο Καραδήμα και την Έλενα Κωνσταντινίδου! «Στόχος είναι η επανένταξή του τόσο στο σύγχρονο τρόπο ζωής των κατοίκων της πόλης και του Δήμου, όσο και στο ιδιαίτερο φυσικό  ορεινό  και  παραθαλάσσιο  τοπίο, στα  οποία βρίσκεται ενδιάμεσα», όπως επεσήμανε μιλώντας για τη διπλωματική τους εργασία η Γεωργία Κανελλοπούλου η οποία κατάγεται από την Κυπαρισσία και αυτός ήταν και ένας επιπλέον λόγος να ασχοληθούν με αυτό το θέμα.
 Αξίζει να σημειωθεί πως, οι δύο νεαρές επιστήμονες, το Μάρτιο του 2015 έκαναν διάλεξη με θέμα «Νερό, Γη, Αέρας, Κυπαρισσιέντας», με επιβλέπουσα καθηγήτρια τη Μαρία Μάρκου, και η συγκεκριμένη ερευνητική τους εργασίας σχετίζεται με την αμφίδρομη συνύπαρξη – σχέση του νεότερου και του παραδοσιακού – ιστορικού τμήματος μιας αναπτυσσόμενης πόλης μέσα στο σύγχρονο, κοινωνικό, πολιτισμικό, οικονομικό γίγνεσθαι. Διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο το καινούργιο ενσωματώνεται, μέσα στο χρόνο, στον παραδοσιακό και ιστορικό οικισμό, τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική μιας σύγχρονης πόλης ενσωματώνει, αξιοποιεί, θέτει ερωτήσεις στα στοιχεία της ιστορικής μνήμης που διασώζονται στο παραδοσιακό της τμήμα και στις ιδιαίτερες ποιότητες της φύσης που την περιβάλλει.
Αφορμή για την εργασία αυτή υπήρξε η παρατήρηση ότι το παραδοσιακό τμήμα της πόλης της Κυπαρισσίας δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται και να έχει ρόλο στην ανάπτυξή της. Έχοντας, λοιπόν, ερευνήσει και προβεί σε ανάλυση της Κυπαρισσίας, με γεωγραφικά στοιχεία, ιστορική αναδρομή, γενικά πολεοδομικά στοιχεία, στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης, τη σύγχρονη εικόνα του οικισμού – πόλης, με ισχυρή βάση αυτά και τη διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά στην πόλη, αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν στη διπλωματικής τους εργασία με το συγκεκριμένο θέμα.
«Η ύπαρξη του εγκαταλελειμμένου διατηρητέου κτιρίου με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, μας ωθεί στην επιλογή μιας τέτοιας σημαντικής δημόσιας χρήσης την οποία εμπλουτίζουμε. Επιπλέον, το νεοκλασικό κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Κυπαρισσίας επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και 25ης Μαρτίου, άρα έχει καλή προσβασιμότητα τόσο τοπικά όσο και υπερτοπικά», σημείωσε η κα Κανελλοπούλου. Η ίδια ανέφερε πως ξεκίνησαν το προηγούμενο καλοκαίρι, προσδιόρισαν την τοποθεσία και τη φυσιογνωμία  της Κυπαρισσίας, και έκαναν αποτύπωση του κτιρίου, που τους έκανε εντύπωση ότι «ενώ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης είναι ανεκμετάλλευτο, ένα κενό οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται ένα νεοκλασικό το οποίο θεωρείται στολίδι της Κυπαρισσίας. Έτσι, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ώστε να αποτελέσει έναν πόλο έλξης, εφόσον είναι και σε κεντρικό σημείο…».
Όπως είπε, η αποτύπωση ήταν αρκετά δύσκολη επειδή δεν ήταν εσωτερικά προσβάσιμο το νεοκλασικό κτίριο και είχαν πολλές δυσκολίες. Με δυσκολίες, αλλά και κινδύνους, αποτύπωσαν το κτίριο, έφτιαξαν τα σχέδια και στη συνέχεια προχώρησαν στην ανάλυση των χρήσεων γης που είχαν κάνει σε όλη την Κυπαρισσία με καταγραφή των χρήσεων γης , πρασίνου, δομημένου αδόμητου, των  προσβάσεων και του κυκλοφοριακού δικτύου, των τοπόσημων, ερειπίων και των διατηρητέων κτιρίων, ένα από τα οποία είναι το παλαιό νεοκλασικό κτίριο της πρώην Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Από τα συμπεράσματα, από την προσωπική έρευνά τους και το διάβασμα της πόλης, η κα Κανελλοπούλου σημείωσε πως, «προκύπτει η μεταφορά του υπάρχοντος δημαρχείου στο οικοδομικό τετράγωνο όπου και ανήκει το κέλυφος της Ε.Τ.Ε.
Αφετηρία των συνθετικών επιλογών αποτέλεσε αφενός η έντονη παρουσία του υπάρχοντος νεοκλασικού κελύφους  που επηρέασε την αρχιτεκτονική σύνθεση για την ύπαρξη μιας αρμονικής σχέσης ανάμεσα στο νέο κτίριο και στο παλιό νεοκλασικό κτίριο που κυριαρχεί στο χώρο και αφετέρου η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πόλου έλξης, ο οποίος θα προσκαλεί τους πολίτες να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες του Δήμου».
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι, προτείνουν τη μεταφορά του Δημαρχείου, επειδή είδαν και ότι το Δημαρχείο έχει και κάποια προβλήματα στη θέση που βρίσκεται σήμερα – βρήκαν τα αρνητικά της σημερινής τους θέσης και τα θετικά της προτεινόμενης – ενώ για το νεοκλασικό κτίριο της ΕΤΕ προτείνουν να φιλοξενήσει πολιτιστικό χώρο και έτσι στοχεύεται η επανένταξη του οικοπέδου, το οποίο θα συνυπάρχει αρμονικά στα σύγχρονα δεδομένα του τρόπου ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, ενώ διατηρούνται τα νεοκλασικά στοιχεία του κτιρίου μέσω αυτού του διαλόγου (σ.σ. με το νέο Δημαρχείο, με συνθετικές επιλογές)! «Στο νεοκλασικό κέλυφος κρατήσαμε τους εξωτερικούς τοίχους και δημιουργείται ένας πολιτιστικό χώρος και αντικριστά να υπάρχει μια σχέση, που να συνδέονται μεταξύ τους, το νέο δημαρχείο σε σύγχρονο κτίριο» σημείωσε. Για το παλιό νεοκλασικό της ΕΤΕ, σημείωσε πως, «εφόσον με τον καιρό καταστρέφεται, θα πρέπει να γίνει άμεση επέμβαση γιατί ήδη θεωρείται ερείπιο».
Η κα Κανελλοπούλου, κλείνοντας, τόνισε πως, «το θέμα της πτυχιακής εργασίας μας είναι ακριβώς αυτό, πώς ένα παλιό κτίριο μπορεί να συνυπάρξει, να υπάρχει συνδιάλογος, με ένα καινούργιο. Αυτό είναι να πετύχεις, πως όταν έχεις ένα οικόπεδο με ένα παλιό, το να φτιάξεις κάτι καινούργιο, πρέπει να συνυπάρχει.
Και, η πρότασή μας είναι, συντήρηση κι αποκατάσταση του παλιού κτιρίου και επανάχρηση, δηλαδή βάζουμε και μια καινούργια χρήση σε αυτό, την οποία τη συνδυάζουμε με το νέο Δημαρχείο!». 
Του Ηλία Γιαννόπουλου