Χωρίς απόφαση για πρόσφυγες το Δημοτικό Συμβούλιο στην Πύλο, αλλά και χωρίς… βαρβαρότητες


Η περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη “Πελοπόννησος Πρώτα”, Στέλλα Καρλαύτη, σε παρέμβασή της προ ημερών, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: “Η δυσκολία να δεχθεί μια τοπική κοινωνία τη συμβίωση με μετανάστες είναι απολύτως κατανοητή. Δεν τιμούν όμως και δεν αξίζουν στην κουλτούρα της περιοχή μας φράσεις που εκστομίστηκαν από αιρετούς τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής της Μεσσήνης να υποδείξει ένα χώρο φιλοξενίας στα όρια του Δήμου.
Ακούστηκαν απίστευτα πράγματα. Αναφορές στη σαρία, αναφορές σε ισλαμιστές που βιάζουν γυναίκες, αναφορές σε ασθένειες που κουβαλούν οι πρόσφυγες, αναφορές σε ισλαμιστές που σφάζουν! Και όλα αυτά στο όνομα της ψηφοθηρίας!”.
Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πύλου- Νέστορος τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Έγινε μια πολιτισμένη ανταλλαγή απόψεων για το μείζον θέμα. με αφορμή την επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσα, προς τον δήμαρχο και αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρη. Μάλιστα, προς τιμήν του, έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που δεν έκανε, σε αντίστοιχη περίπτωση, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Το Σώμα δεν πήρε καμία απόφαση επί του θέματος. Ο κ. Καφαντάρης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι δεν υπάρχει δημοτικός χώρος που να πληροί τους όρους του υπουργείου για τη στέγαση 250- 500 προσφύγων. Παρ’ όλα αυτά θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου, σε περίπτωση που ενδιαφερθεί κάποιος ιδιώτης.
Ο Ηλίας Κανάκης κατέδειξε την αναγκαιότητα να βρεθεί χώρος και να κινητοποιηθεί για το λόγο αυτό ο δήμος.   Ο Ν. Καραμπάτσος, από την πλευρά του σχολίασε ότι κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν θα πρέπει να κρυφτεί πίσω από ευχολόγια και ακαμψία, αλλά, να γίνει σοβαρή προσπάθεια, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.
Τέλος, από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, αναλύθηκε η αιτία του φαινομένου και κάλεσε τους δημότες σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε και πάλι την παρέμβαση της Στ. Καρλαύτη, η οποία είχε προσθέσει: ” Πρέπει ωστόσο  να αποφύγουμε την ψηφοθηρία. Οι ομόφωνες θέσεις του συνεδρίου  της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των  προσφυγικών πληθυσμών είναι μπούσουλας. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από μια πραγματική δημοκρατική αυτοδιοίκηση .
Ειδικά δε για ένα ανθρωπιστικό θέμα, όπως είναι η φιλοξενία των προσφύγων, θα πρέπει το κεντρικό κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δρουν και να συνεργούν  ως διακριτοί πόλοι ενός ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας.
Μια προοδευτική αυτοδιοίκηση που θα αγωνίζεται για την ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Η ευθύνη πρέπει να επιμερισθεί αναλογικά σε όλη την χώρα”. 
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη