«Βροχή» οι αποποιήσεις κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

«Βροχή» οι αποποιήσεις κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

«Έκρηξη» κατάθεσης αιτήσεων για αποποίηση κληρονομιάς έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και καθώς φαίνεται το φαινόμενο θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις, καθώς σχεδόν κανείς δεν θέλει να επιβαρυνθεί περιουσία που θα του επιφέρει επιπλέον φόρους και πολύ περισσότερο όταν η κληρονομιά συνοδεύεται και από χρέη του θανόντα.
Κάθε εβδομάδα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, κατατίθονται δεκάδες αποποιήσεις κληρονομιάς, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας, να περνάνε πλέον στην κατοχή του Ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να εκπλειστηριασθούν.
 
Όλο και περισσότερες
Τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, αποδεικνύουν ότι κάθε χρόνο οι αιτήσεις αυτές αυξάνονται κατακόρυφα.
Μέχρι το Μάρτιο του 2013, οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς ήταν αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου, ενώ τώρα πλέον είναι αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου.
Το 2010 είχαν κατατεθεί στο πρωτοδικείο 131 αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς, ενώ το 2011 αυτές διπλασιάσθηκαν και έφτασαν τις 221.
Η αύξηση συνεχίσθηκε και τα επόμενα χρόνια. Το 2012 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έφτασαν τις 226.
Το 2013 που πέρασε η αρμοδιότητα στο Ειρηνοδικείο κατατέθηκαν συνολικά 298 αιτήσεις, ενώ το 2014 εκτοξεύθηκαν στις 338, δηλαδή περισσότερες από μία κάθε εργάσιμη ημέρα των δικαστικών υπηρεσιών.
Πέρυσι, το 2015, η χρονιά έκλεισε με τη κατάθεση 356 αιτήσεων αποποίησης κληρονομιάς.
Φέτος, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, είχαν ήδη κατατεθεί συνολικά 316 αιτήσεις. Οι εκτιμήσεις, είναι ότι το 2016, θα σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα αυτό και πάνω από 500 άνθρωποι θα αποποιηθούν περιουσία που τους άφησε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.
 
Αποποίηση
Οι άμεσοι κληρονόμοι έχουν περιθώριο να αποποιηθούν την κληρονομία του θανόντα μέσα σε διάστημα 4 μηνών και αυτή είναι η προθεσμία που έχει και οποιοδήποτε άλλο μέλος, μπορεί να κληθεί ως κληρονόμος.
Μάλιστα, επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν πως πρέπει να αποποιηθούν όλοι οι εν δυνάμει κληρονόμοι (παιδιά, εγγόνια, ανίψια κ.λπ.), πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εφορία και άλλες υπηρεσίες και φορείς έχουν αρχίσει να ζητούν σχετικές πληροφορίες που αφορούν τους κληρονόμους για οφειλές φορολογούμενων που έχουν πεθάνει. Μάλιστα, πρόσφατα το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις αποποιήσεις κληρονομιών που έχουν γίνει στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη