Κωδικός «ψέματα» για τα αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Καλαμάτας

Κωδικός «ψέματα» για τα αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Καλαμάτας

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός και οι ράφτες του ψεύτες…»
 
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η ΔΕΥΑΚ «αποκαθηλώνουν» τους ισχυρισμούς Νίκα
 
 Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν, από το 2014, τα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση 5,5 εκατομμύρια ευρώ; 
 
 Θα μπορούσαμε να απαριθμούμε, στο διηνεκές, πράξεις και λόγια εμβληματικά του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, που επιδέχονται και την αντίθετη απ’ την επίσημη δική του ερμηνεία.
Το παιχνίδι της αποκαθήλωσής του και της αποδόμησης της κυρίαρχης ιδεολογίας που θέλησε να προβάλει με τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή ξεκινά με τη φράση του μικρού αγοριού στο παραμύθι του Άντερσεν: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός και οι ράφτες του είναι ψεύτες!».
Ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά. Επειδή από τις πρώτες κιόλας ώρες δέχτηκε κριτική για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων υποδομής στην Καλαμάτα, σε αντίθεση με την πληθώρα “έργων βιτρίνας”, ο δήμαρχος έπρεπε να βρει τρόπο να αμυνθεί. Έτσι, μία ημέρα μετά, στις 8 Σεπτεμβρίου, αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της Δημοτικής Αρχής την εξής ανακοίνωση, με τον τίτλο «Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση»:
«Το 2013, μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, που ήσαν μικρότερης έντασης από τις πρόσφατες, ο Δήμος Καλαμάτας είχε προβεί στη σύνταξη εμπεριστατωμένου υπομνήματος, το οποίο υπεβλήθη στο υπουργείο Εσωτερικών (τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013), στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το υπόμνημα περιλάμβανε αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων, προτάσεις θεραπείας τους και ζητούνταν χρηματοδότηση –μεταξύ άλλων – για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 3.450.000 ευρώ τουλάχιστον.
Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν αιτήματα για πραγματοποίηση των παρακάτω έργων:
1. Επαναφορά της διατομής του ποταμού Άρι στο αρχικό της εύρος, καθώς και αφαίρεση της βλάστησης, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ
2. Άμεση αποκατάσταση πρανών ρεμάτων και καθαρισμός, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ
3. Επανεξέταση λειτουργίας αντλιοστασίων ΓΟΕΒ και καθαρισμός καναλιών, πρωτευόντων και δευτερευόντων (έργο της Περιφέρειας)
4. Αντιπλημμυρική προστασία Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με εκτιμώμενο κόστος 1.200.000 ευρώ
5. Αποχέτευση ομβρίων εθνικού δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, από ΤΕΙ έως κόμβο Ζαφείρη, με εκτιμώμενο κόστος 1.500.000 ευρώ
6. Προστασία συνοικισμού Κατσαραίικα Τοπικής Κοινότητας Λαιΐκων, με εκτιμώμενο κόστος 150.000 ευρώ κ.λπ.
Η τεχνική έκθεση και το σύνολο του υπομνήματος είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση».
Έτσι, σύμφωνα με το δήμαρχο, η Δημοτική του Αρχή, έξι χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Δήμου, είχε κάθε διάθεση να κάνει έργα, αλλά η κυβέρνηση της εποχής τής γύρισε τις πλάτες.
 
Αντιπλημμυρικά ποταμών
και χειμάρρων Μεσσηνίας
Ερχόμαστε τώρα σε ένα Τεχνικό Δελτίο Έργου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με κωδικό: 2014ΣΕ07200021 (ΣΑΕ072) – λόγω επαναεπικαιροποίησης κωδικών-, που εντάσσει 6 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στη Μεσσηνία! Η ημερομηνία του εγγράφου είναι 8 Ιουλίου, του έτους 2014.
Όπως, λοιπόν, διαβάζουμε στο Τεχνικό Δελτίο του υπουργείου Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, «με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η απορροή των ομβρίων υδάτων επί της οδού Αθηνών- Νέας Εισόδου (οδός που γίνεται αδιάβατη στις μεγάλες βροχοπτώσεις) στο τμήμα από Θουρία έως ποταμό Νέδοντα και προστατεύονται από τα πλημμυρικά φαινόμενα το Νοσοκομείο και το ΤΕΙ Καλαμάτας». Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι το έργο έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής χωρίς αποτέλεσμα, γι’ αυτό και καθίσταται αναγκαία η χρηματοδότησή του από αμιγώς εθνικούς πόρους.
Στο τέλος, ακολουθούν μια σειρά από υπογραφές υπηρεσιακών υπευθύνων.
Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί τα χρήματα αυτά δεν απορροφήθηκαν ποτέ από το Δήμο Καλαμάτας. Ακολουθεί η απάντηση…
 
Συνεδρίαση Δ.Σ. ΔΕΥΑΚ
Στις 11 του ίδιου μήνα σε Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι «Έργο: Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών από Θουρία έως Νοσοκομείο. Ανάθεση μελέτης του έργου». Εισηγούμενος το θέμα ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Περιβολάρης, είπε: «Όπως είναι γνωστό, για την κατασκευή του έργου “Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών- Νέας Εισόδου στο τμήμα Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας” έχουν ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ πιστώσεις ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από τις πιστώσεις του έργου 2014ΣΕ07200021 “Αντιπλημμυρικά ποταμών και χειμάρρων Μεσσηνίας”. Η ΔΕΥΑΚ έχει κατά περιόδους εκπονήσει μελέτες σε συνεργασία με ιδιώτες μελετητές για μεγάλο μέρος του έργου αυτού. Απομένει η εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή αποχέτευσης ομβρίων της οδού Αθηνών από τη Θουρία έως και το νοσοκομείο.
Για την εκπόνηση της μελέτης αυτής χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και αντίστοιχο λογισμικό, το οποίο δε διαθέτει ούτε η ΔΕΥΑΚ ούτε και ο Δήμος Καλαμάτας, στις υπηρεσίες του οποίου έχουμε απευθυνθεί και παλαιότερα».
Στη συνέχεια της συζήτησης ο πρόεδρος της επιχείρησης, Ανδρέας Καραγιάννης, πρότεινε και εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση της μελέτης.
Να σημειώσουμε ότι η οριστική μελέτη μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης απεστάλησαν από τη ΔΕΥΑΚ στις 22/01/2015.
Άρα, ενώ η κυβέρνηση το 2014 διέθετε 5,5 εκατομμύρια ευρώ (τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα), ο Δήμος δε διέθετε τις απαραίτητες μελέτες για να τα αξιοποιήσει. Αλλά κι όταν τις έλαβε στα χέρια του μετά την ανάθεσή τους (22/01/2015), πάλι δεν εκταμίευσε το προαναφερθέν ποσό (που ήταν, σημειωτέον, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ζητούσε το 2013). 
 
Η συνέχεια
Η σημερινή κυβέρνηση, σε έγγραφο με ΑΔΑ Β8ΥΚ46530Ξ-ΙΘΓ, “κόβει” την παραπάνω ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΙΣΤΩΣΗ και δεσμεύει πίστωση ποσού 2.952.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ) σε βάρος του προϋπολογισμού του ενάριθμου έργου 2014ΣΕ57200002 (ΣΑΕ 572) για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών- Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα του Δήμου Καλαμάτας».
Επίσης, από τον ίδιο κωδικό και με προϋπολογισμό 3 εκατομμύρια ευρώ (τα υπόλοιπα από τα 5,5 εκ. ευρώ) προβλέπει να χρηματοδοτήσει το έργο «Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου από το Φράγμα Άρι – Μεσσήνη- εκβολές στη θάλασσα και μελέτη περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκα Μεσσήνης».
Η απόφαση ελήφθη 18/12/15.
Το συμπέρασμα, επομένως, που εξάγεται διαφέρει από τα λεγόμενα του δημάρχου.
Και μια τελευταία απορία: Το 2013 οι ανάγκες για αντιπλημμυρικά έργα, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, ήταν ύψους περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Πώς, τρία χρόνια αργότερα, έφτασαν στα 25 εκατομμύρια ευρώ, όπως υποστηρίζει σε πρόσφατο δελτίο Τύπου;
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη