Διορθώθηκε αλλά δεν εξαλείφθηκε το πρόβλημα με τις ιατροδικαστικές πράξεις

Διορθώθηκε αλλά δεν εξαλείφθηκε το πρόβλημα με τις ιατροδικαστικές πράξεις

Σε σημαντικό βαθμό έχει βελτιωθεί το πρόβλημα που είχε καταγραφεί από πέρυσι με τη διενέργεια νεκροψιών και νεκροτομιών, αλλά και άλλων ιατροδικαστικών πράξεων, όχι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά στην Κόρινθο.
Μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού και παρά το διορισμό από το Μάρτιο ιατροδικαστή με διετή σύμβαση, η συντριπτική πλειοψηφία των νεκροψιών και νεκροτομών γινόταν στην Κόρινθο με τεράστιο ψυχικό και οικονομικό κόστος για τις οικογένειες.
Μετά τα δημοσιεύματα του «Θ», αλλά και παρεμβάσεις από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Σπάρτης, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, όμως το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί και, δυστυχώς, μικρό – ευτυχώς- μέρος νεκροψιών και νεκροτομών διενεργείται ακόμα στην Κόρινθο. Μάλιστα, αυτό ανάγκασε το Νομικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας να κάνει νέα παρέμβαση με αναφορά στους εισαγγελείς Εφετών και Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας και το λιμενάρχη Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας.
 
Παρέμβαση
Το Νομικό Τμήμα του νοσοκομείου υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι στο ίδρυμα πλέον υπηρετεί ο ιατροδικαστής Ευάγγελος Ναστούλης, ως επικουρικός ιατρός, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, για διάστημα 24 μηνών, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι στην αρμοδιότητά του είναι η διενέργεια αυτοψιών, νεκροψιών- νεκροτομών για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου σε περιπτώσεις βίαιων περιστατικών (ανθρωποκτονίες, ατυχήματα, αυτοκτονίες κ.λπ.) και αιφνίδιων θανάτων, οι οποίες διενεργούνται έπειτα από παραγγελία της αρμόδιας Αρχής (δικαστηρίου, εισαγγελέως, ανακριτού, ανακριτικών υπαλλήλων κ.λπ.). Επιμέρους αρμοδιότητες αυτού αποτελούν οι κλινικές εξετάσεις, η εκτίμηση σωματικών βλαβών (απλές, επικίνδυνες, βαριές), η διερεύνηση εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί, ασέλγειες), καθώς και η λήψη ιστοτεμαχίων και ποσότητας αίματος και ούρων για τη διενέργεια ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Το δε Νοσοκομείο Μεσσηνίας διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο.
 
Παράπονα πολιτών
Το νοσοκομείο στο έγγραφό του υπογραμμίζει ότι, παρά την πρόσληψη του ιατροδικαστή, εξακολουθούν ιατροδικαστικές πράξεις να διενεργούνται στην Κόρινθο, με αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των συγγενών του νεκρού, την πολυήμερη αναμονή για τη διενέργεια της νεκροτομής – νεκροψίας από τον ιατροδικαστή Ναυπλίου με αδικαιολόγητη παράταση του πένθους των συγγενών και την οικονομική επιβάρυνσή τους με έξοδα μεταφοράς του πτώματος.
Τονίζεται ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αφού το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας διαθέτει την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και την κατάλληλη ειδικότητα για τη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων, όπως και τα παράπονα πολιτών των οποίων η Διοίκηση του νοσοκομείου γίνεται συχνά αποδέκτης.
Τονίζεται δε προς τις αρμόδιες Αρχές που δίνουν τις σχετικές παραγγελίες: «Δεν επιχειρούμε να αμφισβητήσουμε τη δυνατότητα διενέργειας των ιατροδικαστικών πράξεων υπό της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, σε περίπτωση αδυναμίας του υπηρετούντος ιατροδικαστού του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ή να υποβαθμίσουμε το ρόλο της, αλλά θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι κατ’ ορθήν ερμηνείαν των σχετικών όρων του άρθρου 2 του ν. 3772/09 παρέχεται διακριτική ευχέρεια των δικαστηριακών, εισαγγελικών, ανακριτικών και λοιπών ανακριτικών Αρχών, να επιλέγουν μεταξύ ισοτίμων φορέων για την παραγγελία διενέργειας ιατροδικαστικών πράξεων εκείνη που αναμφισβήτητα θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, όχι στενά ερμηνευόμενο, αλλά ως συνισταμένη των συμφερόντων κάθε πολίτη, με την έννοια της προστασίας των ατομικών του δικαιωμάτων υπό το πρίσμα της άμεσης σύνδεση αυτού (γενικού συμφέροντος) με τη γενικότερη υπόσταση του κράτους και με έννοιες όπως αυτή της δημόσιας τάξεως, της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας υγείας κτλ.».
Επίσης, με αφορμή παρέμβαση του Ιατροδικαστή Ναυπλίου ότι οι πράξεις πρέπει να διενεργούνται στην Κόρινθο, το Νοσοκομείο Καλαμάτας διευκρινίζει ότι δεν αποτελεί υπέρβαση καθηκόντων των δικαστικών, εισαγγελικών και προανακριτικών Αρχών να συνεκτιμούν, πριν από την παραγγελία εκτέλεσης μιας ιατροδικαστικής πράξεως, σε ποια περίπτωση προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών (εν προκειμένω, το στενό οικογενειακό περιβάλλον του νεκρού και ο σεβασμός της σορού).
Ζητά, λοιπόν, να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη