Το Προεδρικό Διάταγμα πολεοδόμησης στην Κηπούπολη

Το Προεδρικό Διάταγμα πολεοδόμησης στην Κηπούπολη

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όπως είναι γνωστό, ανακοινώθηκε η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδόμηση της Κηπούπολης. Για πολλούς δημότες η παραπάνω εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα θετική για την αξιοποίηση των περιουσιών τους.
Υπήρξε, όμως, και σκεπτικισμός. Κύριο επιχείρημα ήταν ότι με την υπογραφή και την πολεοδόμηση της περιοχής, εξαφανίζεται ένα σημαντικό, το σημαντικότερο, κομμάτι πρασίνου της Καλαμάτας στην καρδιά της πόλης και μοναδικός εναπομείναν πνεύμονας.
Σήμερα το «Θάρρος» παρουσιάζει αναλυτικά την απόφαση του Προεδρικού Διατάγματος.
 
Άρθρο 1
Εγκρίνεται: α. η πολεοδομική μελέτη τμήματος της πολεοδομικής ενότητας 8 «Νότια Συνοικία» (περιοχή «Κηπούπολη») Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας (Ν. Μεσσηνίας) με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών, πεζοδρόμων, ποδηλατόδρομων, κοινόχρηστων χώρων – χώρων πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων – πλατείας, κοινόχρηστου χώρου – στάθμευσης, χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων, Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), και β. η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του ίδιου ως άνω Δήμου στα όρια σύνδεσης με την περιοχή επέκτασης με την μετατόπιση οικοδομικών – ρυμοτομικών γραμμών (Ο.Τ.110), την κατάργηση ορίου ακάλυπτου χώρου και κατάργηση εγκεκριμένων διόδων (Ο.Τ. 180) και τον καθορισμό ορίου ακάλυπτου χώρου στο Ο.Τ. 179 (ενοποιημένο Ο.Τ. 179 -198).
 
Άρθρο 2
Εγκρίνεται, όπως διατυπώνεται στα επόμενα άρθρα, ο πολεοδομικός κανονισμός της παραπάνω περιοχής, της οποίας το πολεοδομικό σχέδιο εγκρίνεται με την παρ. α του άρθρου 1 του παρόντος.
 
Άρθρο 3
1. Στα οικοδομικά τετράγωνα ή σε τμήματα οικοδομικών τετραγώνων που χαρακτηρίζονται με το στοιχείο ΓΚ, επιτρέπονται οι χρήσεις γενικής κατοικίας, όπως προσδιορίζονται από το άρθρο 3 του από 23-2-1987 π.δ/τος (∆΄ 166) και ειδικότερα: α. κατοικία, β. ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις μέχρι εκατό (100) κλίνες και ξενώνες, γ. εμπορικά καταστήματα για εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών της περιοχής, μέχρι 150 τ.μ. ανά ιδιοκτησία, δ. γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, ε. κτήρια εκπαίδευσης, στ. εστιατόρια, ζ. αναψυκτήρια, η. θρησκευτικοί χώροι, θ. κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, ι. πρατήρια βενζίνης, ια. αθλητικές εγκαταστάσεις, ιβ. κτήρια – γήπεδα στάθμευσης, ιγ. πολιτιστικά κτήρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ιδ. ιδιωτικές κλινικές
2. Στα οικοδομικά τετράγωνα ή σε τμήματα οικοδομικών τετραγώνων που χαρακτηρίζονται με το στοιχείο ΓΚ1, επιτρέπονται οι χρήσεις γενικής κατοικίας, όπως προσδιορίζονται από το άρθρο 3 του ίδιου ως άνω προεδρικού διατάγματος και ειδικότερα: α. κατοικία, β. ξενοδοχεία μέχρι πενήντα (50) κλίνες και ξενώνες, γ. εμπορικά καταστήματα για εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών της περιοχής, μέχρι 150 τ.μ. ανά ιδιοκτησία δ. κτήρια εκπαίδευσης, ε. εστιατόρια και ταβέρνες, στ. θρησκευτικοί χώροι, ζ. κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, η. αθλητικές εγκαταστάσεις, θ. πολιτιστικά κτήρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
 
Άρθρο 4
1. Στο πρόσωπο των οικοπέδων, οικοδομημένων ή μη, που βρίσκονται στην περιοχή της οποίας εγκρίνεται το σχέδιο με την παρ. α του άρθρου 1 του παρόντος, επιβάλλεται προκήπιο πλάτους δύο (2) και τεσσάρων (4) μέτρων και μεταβλητό πλάτους από δύο (2) έως τέσσερα (4) μέτρα.
2. Στο πρόσωπο των οικοπέδων, οικοδομημένων ή μη, που βρίσκονται στην περιοχή της οποίας τροποποιείται το σχέδιο με την παρ. β του άρθρου 1 του παρόντος, καταργείται το προβλεπόμενο από το εγκεκριμένο σχέδιο προκήπιο και επιβάλλεται νέο, του πλάτους παραμένοντος του ιδίου, όπως φαίνεται στα διαγράμματα του ίδιου ως άνω άρθρου.
 
Άρθρο 5
Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων ορίζονται κατά τομείς Σ IV και PΙΙΙ, ως εξής:
Α.   Τομέας Σ ΙV
1. Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι (20) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: οκτακόσια (800) τ.μ.
2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα: α. τα οικόπεδα τα οποία κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: δώδεκα (12) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: τριακόσια (300) τ.μ. και β. προκύπτουν από την οριστική πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης και έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: δώδεκα (12) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: τριακόσια (300) τ.μ.
3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: Σαράντα τοις εκατό (40%) της επιφανείας τους.
4. Συντελεστής δόμησης: 0,60
5. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτηρίων: έντεκα (11) μέτρα, το οποίο προσαυξάνεται κατά ένα και μισό (1,5) μέτρο σε περίπτωση κατασκευής στέγης.
Β. Τομέας Ρ ΙΙΙ
1. Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα- Ελάχιστο εμβαδόν: διακόσια (200) τ.μ.
2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα: α. τα οικόπεδα τα οποία κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: οκτώ (8) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: εκατόν είκοσι (120) τ.μ. και β. προκύπτουν από την οριστική πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης και έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: οκτώ (8) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: εκατόν είκοσι (120) τ.μ.
3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: Πενήντα τοις εκατό (50%) της επιφανείας τους.
4. Συντελεστής δόμησης: 0,80
5. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησόμενων κτηρίων: έντεκα (11) μέτρα, το οποίο προσαυξάνεται κατά ένα και μισό (1,5) μέτρο σε περίπτωση κατασκευής στέγης.
Γ. Επιπλέον των ανωτέρω ισχύουν τα εξής: 1. Καθορίζεται όριο ακαλύπτου χώρου. 2.      Εντός του κοινοχρήστου χώρου – πλατείας (Ο.Τ. 1554) καθορίζεται περίγραμμα κτηρίου εκκλησίας. 3. Επιβάλλεται η φύτευση των κοινοχρήστων χώρων – χώρων πρασίνου σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) και των χώρων πλατείας σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%).
4. Επιβάλλεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.∆. 350/1996 (Α’ 230) όπως ισχύει. ως εξής: Για κατοικία μια (1) θέση στάθμευσης ανά 100 τ.μ., επιφάνειας κτηρίου. Για γραφεία, καταστήματα μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50 τ.μ. επιφάνειας χρήσης. Για εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια μία (1) θέση ανά 40 τ.μ. Για χώρους συνάθροισης κοινού μία (1) θέση ανά 50 τ.μ. Για αθλητικές εγκαταστάσεις μία (1) θέση ανά 200 τ.μ. επιφάνεια άθλησης. Για ξενοδοχεία μία (1) θέση ανά 4 κλίνες στον τομέα Σ IV και 10 κλίνες στον τομέα Ρ ΙΙΙ.
Το άθροισμα των μέτρων μήκους ανοιγμάτων εισόδων – εξόδων των χώρων στάθμευσης στο πρόσωπο του οικοπέδου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μήκους του προσώπου, το οποίο πάντως δύναται να φθάνει τα έξι (6) μέτρα εάν το προκύπτον άθροισμα είναι μικρότερο. Η δυνατότητα αυτή στα γωνιακά οικόπεδα ισχύει για το ένα μόνο πρόσωπο του οικοπέδου.
5. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών απαιτείται η πλήρης τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που τίθενται με το 54120/15-11-2012 έγγραφο της ∆.Ο.Κ.Κ, με το οποίο εγκρίθηκε η γεωλογική καταλληλότητα της περιοχής. Ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κτηριακού έργου και την κατηγορία εδαφικής σεισμικής επικινδυνότητας να διενεργείται εδαφοτεχνική έρευνα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νέο Αντισεισμικό Κανονισμό 2000, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Ειδικότερα, εκτελείται και υποβάλλεται αρμοδίως υποχρεωτικά με το φάκελο έκδοσης άδειας δόμησης, γεωτεχνική έρευνα για τη θεμελίωση νέων κατασκευών ή την αποσαφήνιση των γεωτεχνικών συνθηκών θεμελίωσης υφισταμένων κτισμάτων για τα οποία προβλέπεται αλλαγή χρήσης, στο βαθμό που οι προαναφερόμενες κατηγορίες κτηρίων υπάγονται από πλευράς σπουδαιότητας σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2000, στις κατηγορίες Σ3 και Σ4.
 
Άρθρο 6
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη