«Βαλκανιζατέρ» λόγω φορολογίας και για Μεσσηνιακές επιχειρήσεις

«Βαλκανιζατέρ» λόγω φορολογίας και για Μεσσηνιακές επιχειρήσεις

«Φουντώνει» το κύμα μετανάστευσης σε χώρες με χαμηλή φορολογία
 
Η ΕΦΟΡΙΑ ΟΜΩΣ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΑΙΧΜΗΡΑ!
 
 
Όχι μόνο δεν έχει κοπάσει η θέληση πολλών Μεσσήνιων επαγγελματιών και επιχειρηματιών να μεταναστεύσουν προς χώρες με ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, αλλά αντίθετα τους τελευταίους μήνες αυτή «έχει φουντώσει» και όλο και περισσότεροι αναζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να το κάνουν.
Το κύμα φυγής επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί πλήττει σοβαρά την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία «έχει γονατίσει» από την οικονομική κρίση και την υπέρμετρη φορολογία.
Φαίνεται, όμως, ότι οι περισσότεροι αγνοούν τις προθέσεις της εφορίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση ελέγχου αυτών των εταιρειών, καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να εξακολουθήσει φορολογικά να κάνει τη ζωή δύσκολη σε αρκετούς επαγγελματίες.
 
Κύμα φυγής
Εταιρείες πολιορκούν συνεχώς Μεσσήνιους επιχειρηματίες για μεταφορά της έδρας τους στη Μάλτα, την Κύπρο, αλλά κυρίως στη Βουλγαρία, με αιχμή του δόρατος στα κίνητρά τους ότι θα φορολογούνται με μόλις 10%.
Η πρωτόγνωρη ιστορικά επιμήκυνση της οικονομικής αστάθειας της χώρας, με τη φορολογία που συνεχώς αυξάνεται, έχει κάνει ήδη πάρα πολλές επιχειρήσεις να πάρουν την απόφαση να φύγουν. Όπως διευκρίνισε ο φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης, την κίνηση αυτή δε σκέφτονται μόνο μεγάλες εταιρείες, αλλά πολλές μικρές, και όλων των κατηγοριών δραστηριότητας, επιχειρήσεις.
Μάλιστα, όπως τόνισε, το εκπληκτικό είναι πως αντί να κοπάσει η όλη αυτή ιστορία, τους τελευταίους μήνες «έχει φουντώσει»: «Τον τελευταίο καιρό μάλλον είναι χειρότερα τα πράγματα σε αυτό τον τομέα, μετά και τον τελευταίο νόμο για τις ασφαλιστικές εισφορές που αλλάζουν από την 1η του χρόνου. Υπάρχει δε μεγάλη έξαρση για τη δημιουργία ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), αφού τότε ΟΑΕΕ πληρώνει μόνο ο διαχειριστής και έχει χαμηλή φορολογία. Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διασώσουν το εισόδημά τους και καταφεύγουν σε λύσεις που πολλές φορές είναι ημινόμιμες ή δεν είναι καθόλου νόμιμες, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτεθειμένες. Όμως, με τις διασταυρώσεις που υπάρχουν τώρα, η εφορία θα δει ότι ο Χ επαγγελματίας δεν έχει καμία επαφή με τη Βουλγαρία και η δραστηριότητά του είναι στην Ελλάδα και η θέση του τότε θα είναι πολύ επιβαρυμένη».
 
Το «μάτι» της εφορίας
Ουσιαστικά πλέον όσοι ιδρύουν μια εταιρεία σε ξένη χώρα δε γλιτώνουν κάτι σε φορολογικό επίπεδο. Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται πως ένα νομικό πρόσωπο ή μία νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους. 
Η εφορία, λοιπόν, λαμβάνει υπόψη:
-Τον τόπο άσκησης καθημερινής διοίκησης
-Τον τόπο λήψης στρατηγικών αποφάσεων
-Τον τόπο ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων
-Τον τόπο τήρησης βιβλίων και στοιχείων
-Τον τόπο συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης
-Την κατοικία των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης.
Αν, δηλαδή, ένας Έλληνας φορολογικός κάτοικος έχει συστήσει μια επιχείρηση στη Βουλγαρία και επί της ουσίας τη διευθύνει από την Ελλάδα, τότε τα κέρδη που παράγει αυτή η εταιρεία πρέπει να φορολογηθούν στην Ελλάδα, αφού αυτή η επιχείρηση θεωρείται “φορολογικός κάτοικος Ελλάδας”.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη