Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο για πάσχοντες από καρκίνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο για πάσχοντες από καρκίνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Στη δημιουργία   Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου,  με αποστολή να καλύψει  τις ανάγκες θεραπείας  των πασχόντων  από  καρκίνο  στην  Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προχωρήσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θ» ο διοικητής του , κ. Γιώργος Μπέζος. Εκτός αυτού του στόχου, ο κ. Μπέζος μίλησε και για  τους υπόλοιπους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, την οικονομική και λειτουργική κατάστασή του, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική, πλέον, σχέση που έχει αναπτύξει με το νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μπέζου έχει ως εξής :
 
Κύριε Διοικητά,  με το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχετε ταυτιστεί πια. Τι χαρακτηρίζει αυτή τη σχέση; 
Είναι αλήθεια ότι με το Νοσοκομείο Καλαμάτας  δε με συνδέει πια,  απλά και μόνο μια τυπική επαγγελματική σχέση. Όχι. Υπάρχει  ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο, που πηγάζει μέσα από τις καλές αλλά και τις άσχημες στιγμές, τις εμπειρίες, τις αγωνίες και τα προβλήματα, τα βήματα προόδου και τα έργα καινοτομίας, κυρίως όμως το δέσιμο με τους ανθρώπους που εργάζονται σ’ αυτό και που αποτελούν ΟΛΟΙ οι συνεργάτες μου.
Πάνω απ’ όλα , ωστόσο, με συνδέει  μια βαθιά σχέση αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού με όλους τους Μεσσήνιους και γενικότερα τη Μεσσηνία που αποτελεί τη δεύτερη  πατρίδα μου.
 
Που  τελικά σχεδιάζετε να  φτάσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας και ποια νομίζετε ότι είναι η θέση που πραγματικά του αξίζει;
Έχω τονίσει αρκετές φορές, ότι  ο μεγάλος μας  στρατηγικός στόχος  είναι το Νοσοκομείο Καλαμάτας να καταστεί το Υγειονομικό Κέντρο όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  Αυτή είναι η θέση που του αξίζει και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι εκεί σχετικά σύντομα θα το φτάσουμε.
Για αυτό και άλλωστε ως Διοίκηση, σχεδιάζουμε πάντα με βάση αυτή την σημαντική αποστολή που θέλουμε να υπηρετήσει το Νοσοκομείο μας.

Πρόσφατα είδαμε κλιμάκιο μηχανικών από νοσοκομεία της Κρήτης να επισκέπτονται το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Προς τι η επίσκεψη;
Η εξοικονόμηση πόρων χωρίς να μειώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, θα πρέπει να αποτελεί πάντα για κάθε Διοίκηση Νοσοκομείου και για κάθε ηγεσία το μεγάλο διακύβευμα. Για μας ειδικά, αποτελεί μια δυναμική διαδικασία που δεν έχει ημερομηνία λήξης για αυτό και έχουμε σχεδιάσει και αντίστοιχες δράσεις και παρεμβάσεις και την επόμενη περίοδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνάδελφοι  και φίλοι μας Κρητικοί, μας επισκέφτηκαν προκειμένου να δουν από κοντά  τρία μεγάλα έργα που έχουμε υλοποιήσει. Πρώτον, το συγκρότημα αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως και βέβαια τα δύο μεγάλα έργα της ηλιοθερμίας και της βιοκλιματικής αναβάθμισης.

Ποιες είναι οι δράσεις που έχετε σχεδιάσει για την επόμενη περίοδο και θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων;
Πρώτον η εγκατάσταση ενός φωτοβολταικού σταθμού στο προαύλιο του Νοσοκομείου μας που θα μας εξοικονομήσει 200.000€ ετησίως.                 
Η 1η φάση αυτού του έργου ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη. Και δεύτερον η αυτοδιαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων. Έργο που θα μας εξοικονομήσει 150.000€ και θα μας προσφέρει μια αυτονομία και μια απεξάρτηση. Για αυτό το έργο τις επόμενες ημέρες δημοσιεύουμε δημόσιο διαγωνισμό.

Με την προσθήκη ορόφου πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική που βρισκόμαστε;
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και το επόμενο διάστημα οδεύουμε στη Πολεοδομία για την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Το κυρίαρχο όμως για τους επόμενους μήνες είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης αυτού του τόσου σημαντικού έργου.

Και με την δωρεά του νέου στεφανιογράφου  από τα Ιδρύματα Νιάρχου-Καρέλια-Κωνσταντακόπουλου;
Η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών έχει ολοκληρώσει το έργο της και μέσα στο Γενάρη θα γίνει η παραλαβή.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός σας στόχος για το 2017;
Νομίζω ότι έχει έρθει η στιγμή για να ανοίξουμε ένα καινούριο υγειονομικό κεφάλαιο όχι μόνο για το Νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά υγειονομικά για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι 5 νομοί  με πληθυσμό 600.000 άτομα δεν έχουν σχετικά «εύκολη» πρόσβαση σε ένα  δημόσιο ακτινοθεραπευτικό κέντρο. Δεν έχουν σχετικά «εύκολη» πρόσβαση στη θεραπεία του καρκίνου. Αυτός είναι λοιπόν ο μεγάλος μας στόχος. Να εργαστούμε σκληρά, προκειμένου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, πέρα από τις χημειοθεραπείες που γίνονται,  να  δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό κέντρο που θα θεραπεύει τον καρκίνο.
 
Πραγματικά απαραίτητο και «εντυπωσιακό», αλλά δεν είναι δύσκολο;
Το τελευταίο διάστημα, μαζί με τους συνεργάτες μου εργαζόμαστε σκληρά πάνω σ’ αυτό το θέμα. Όντως και υπάρχουν δυσκολίες. Όταν όμως σκέπτεσαι ότι θα σωθούν τόσες ανθρώπινες ζωές, τόσοι πατριώτες μας, όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Είναι τεράστιο το ηθικό χρέος να καταβάλεις όλες τις δυνάμεις σου για ένα τέτοιο ιερό σκοπό. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τον υπηρετήσουμε μέχρι να το δούμε να γίνεται πράξη. Δεν μας φοβίζουν οι όποιες δυσκολίες. Υπάρχει θέληση και πίστη.

Και που έχει φτάσει η δουλειά σας πάνω σ’ αυτό το θέμα;
Καταρχήν πρέπει να σας πω, ότι ομάδα ειδικών επιστημόνων με μεγάλη εμπειρία έχει επισκεφθεί το  Νοσοκομείο Καλαμάτας ύστερα από πρόσκλησή δική μας και έχουμε εξετάσει  κατά πόσο μπορεί  να υλοποιηθεί  ένα τέτοιο σχέδιο. Τα χωροταξικά, κτιριολογικά και λοιπά  επιστημονικά  στοιχεία που διαθέτει επιτρέπουν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε στη διάθεσή μας  τον πλήρη φάκελο που θα περιλαμβάνει το συνολικό σχεδιασμό για την υλοποίηση αυτού του έργου. Μέσα στον Δεκέμβριο θα τον παρουσιάσουμε επίσημα στην πολιτική ηγεσία, όπου και θα ζητήσουμε την έγκριση σκοπιμότητας.
Με άλλα λόγια, το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα ζητήσει επίσημα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, να προχωρήσει στη δημιουργία   Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου, με αποστολή να καλύψει  τις ανάγκες θεραπείας στο καρκίνο όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
Οικονομικά και λειτουργικά πως είναι το Νοσοκομείο σήμερα;
Οικονομικά πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά –απ’ όσο τουλάχιστον θυμάμαι- που έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε την δυνατότητα να εξοφλούμε δαπάνες προηγούμενων ημερών. Πραγματικά αυτό δεν έχει ξαναγίνει.
Λειτουργικά, πάντα υπάρχουν ανάγκες αλλά έχουμε τους περισσότερους ιατρούς της τελευταίας 6ετίας και με ειδικότητες που δεν τις είχαμε ποτέ. Το σημαντικότερο είναι δε, ότι ολοκληρώσαμε και τους διορισμούς άλλων πέντε μόνιμων ιατρών και περιμένουμε τώρα την νέα κατανομή για το 2017.
Όσον αφορά στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και εκεί τα πράγματα είναι αρκετά αισιόδοξα, αφού μέχρι το Φλεβάρη του 2017,  θα έχουμε προσλάβει 15 άτομα μέσα από το πακέτο των 1660 μονίμων και 20 άτομα από το πακέτο των 4000  ετήσιας απασχόλησης πανελλαδικά.