«Ζωντανές» οι ελπίδες για συνέχιση του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ


Στους κύκλους του ΤΕΙ Πελοποννήσου επικρατούσε, μέχρι πρότινος, συγκρατημένη αισιοδοξία για το Τμήμα Λογοθεραπείας Καλαμάτας, αφού υπήρχαν βάσιμες ελπίδες ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2018, προσφέροντας στην πόλη με τις κλινικές του, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια.
Να θυμίσουμε ότι, όταν αποφασίστηκε η μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα, οι φοιτητές είχαν αντιδράσει μαζικά, ενώ και φορείς τότε έδειξαν ενδιαφέρον για την παραμονή της Λογοθεραπείας Καλαμάτας.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι καμία στιγμή δεν κάθισε «ήσυχος» και δεν έχασε την πίστη του η «ψυχή» της Λογοθεραπείας και πρόεδρος αυτής, Δημήτρης Πετρόπουλος.
Όσο για το κόστος λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού τμήματος για όλη τη χώρα και ειδικά για την Καλαμάτα, είναι μόλις 13.000 ευρώ το μήνα για 8 μήνες, ενώ όταν έγινε αξιολόγηση από Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, χαρακτήρισαν τη δουλειά που γίνεται αξιοθαύμαστη.
Το σίγουρο είναι ότι το Τμήμα έχει πετύχει την αποστολή του, δηλαδή επιστημονική κατάρτιση, σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και σύνδεση με την κοινωνία.
Στο δια ταύτα τώρα, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να βάζει ξανά στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Τμήματα ΤΕΙ τα οποία επρόκειτο να κλείσουν το 2018, ενώ η απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με όσα διακηρύσσει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για την ανάγκη εξορθολογισμού της ανώτατης εκπαίδευσης.
Βασικό, ακαδημαϊκό, κριτήριο για το ποια τμήματα θα διασωθούν είναι ο αριθμός των διδασκόντων που διαθέτουν σήμερα. Ωστόσο, ήδη καταγράφονται παρασκηνιακές πιέσεις από κυβερνητικούς βουλευτές υπέρ της διάσωσης των ΤΕΙ της περιφέρειάς τους.
Έτσι, τα ΤΕΙ στα οποία υπάρχουν μεταβατικά τμήματα έχουν ήδη αποστείλει προτάσεις (με αποφάσεις των ανωτάτων συλλογικών οργάνων τους) για την επαναλειτουργία τους ή μη.
Τώρα, η γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ ζητεί από τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου να λύσει άμεσα το θέμα, ώστε τα ιδρύματα να κατανείμουν στα τμήματα αυτά θέσεις διδασκόντων από τις 500 νέες που δόθηκαν πρόσφατα στα ΑΕΙ.
Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο προεδρεύων της Συνόδου και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου (με έδρα στην Καλαμάτα), Δημήτρης Βελισσαρίου, «ζητάμε να μη ληφθεί οριστική απόφαση εάν δε γίνει διεξοδικός διάλογος με κάθε ΤΕΙ ξεχωριστά. Όπως προκύπτει και από τις εκθέσεις των ιδρυμάτων, υπάρχουν μεταβατικά τμήματα τα οποία θεωρούμε ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και πρέπει να συνεχίσουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως τα μέσα Ιανουαρίου και βασικά κριτήρια θα είναι η πρόταση του ίδιου του ΤΕΙ για την τύχη του τμήματος και ο αριθμός των σημερινών μονίμων διδασκόντων. Όσο περισσότερους διδάσκοντες διαθέτει ένα τμήμα, τόσο ευκολότερο είναι, με την προσθήκη επιπλέον διορισμών, να ενισχύσει την ακαδημαϊκή του λειτουργία.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη