Πληθαίνουν τα περιστατικά γρίπης και γαστρεντερίτιδας στην Καλαμάτα

Πληθαίνουν τα περιστατικά γρίπης και γαστρεντερίτιδας στην Καλαμάτα

Σε επιφυλακή τίθενται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για το επερχόμενο «κύμα» της εποχικής γρίπης, που αρχίζει σταδιακά να «φουσκώνει».
Η δραστηριότητα της γρίπης, αν και αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής επιδημίας, κυμαινόταν τις ημέρες των Χριστουγέννων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι ειδικοί επιστήμονες, τους οποίους επικαλείται η «Καθημερινή», εκτιμούν ότι τώρα αρχίζουμε να μπαίνουμε στην κυρίως φάση της εποχικής έξαρσης της νόσου, που ειδικά εφέτος αναμένεται να επηρεάσει με μεγαλύτερη ένταση τα ηλικιωμένα άτομα.
Σύμφωνα με το σύστημα Sentinel (σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) του ΚΕΕΛΠΝΟ, την προτελευταία εβδομάδα του 2016 οι 35 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 η αντίστοιχη αναλογία ήταν 20 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό.
Πέρυσι, η κορύφωση του επιδημικού κύματος καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όταν το 12% των επισκέψεων στους γιατρούς αφορούσε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης (120 ανά 1.000 επισκέψεις).
Έως και προχθές δέκα ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, ηλικίας άνω των 70 ετών, εκ των οποίων τέσσερις παρέμεναν –τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου– νοσηλευόμενοι στην εντατική.
Επιπλέον, έχει ήδη καταγραφεί και ένας θάνατος λόγω της γρίπης, που αφορά ασθενή ο οποίος ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι κατά τη φετινή περίοδο θα επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2).
Ο συγκεκριμένος υπότυπος συνήθως προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ηλικιωμένους –σε αντίθεση με τον υπότυπο Α (Η1Ν1) που έπληττε και πιο νεαρά άτομα–, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία τους.
Όπως, μάλιστα, αναφέρεται και στην πιο πρόσφατη έκθεση εκτίμησης κινδύνου από την εποχική γρίπη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), «εάν ο υπότυπος Α (Η3Ν2) συνεχίζει να επικρατεί, υπάρχει η πιθανότητα τα άτομα άνω των 65 ετών να νοσήσουν πιο σοβαρά, θέτοντας τα συστήματα υγείας των χωρών τους σε δοκιμασία».
Σύμφωνα πάντα με το ECDC, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων ατόμων και των ομάδων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση παραμένει προτεραιότητα.
 
Σε έξαρση η ιογενής γαστρεντερίτιδα
Επίσης, έξαρση του φαινομένου της ιογενούς γαστρεντερίτιδας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνοντας ότι υπάρχει εποχικότητα στη νόσο, η οποία μάλιστα συνδέεται άμεσα με την πτώση της θερμοκρασίας.
«Συνήθως το διάστημα κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων έχουμε περισσότερα κρούσματα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας αλλά και εξαιτίας του συγχρωτισμού», σημειώνει στο kathimerini.gr η επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κασσιανή Μέλλου, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν ιό, αλλά για μια κατηγορία ιών που «χτυπάει» όλες τις ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας.
«Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια έξαρση του φαινομένου, η οποία είναι αυξανόμενη. Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα του αναμενόμενου αριθμού για τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεραστούν και αυτά τα επίπεδα», υπογραμμίζει η κα Μέλλου.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως η ναυτία, η διάρροια, ο έμετος και διαρκούν δύο με τρία 24ωρα και στη συνέχεια έχουμε αυτοΐαση. Ωστόσο, το άτομο που έχει νοσήσει θα πρέπει να παραμένει σε «καραντίνα» για περίπου 48 ώρες μετά το τελευταίο σύμπτωμα, ώστε να προφυλάξει τα άτομα με τα οποία θα έρθει σε επαφή. Πάντως, όπως διευκρινίζει η κα Μέλλου, η μετάδοση της νόσου δε γίνεται με τα σταγονίδια, όπως στην περίπτωση της γρίπης, αλλά είναι εντεροστοματική.
«Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος που έχει προσβληθεί με έναν από τους ιούς της γαστρεντερίτιδας πιάσει μια επιφάνεια και κάποιος άλλος αγγίξει την ίδια επιφάνεια και στη συνέχεια τη μύτη ή το στόμα του, υπάρχει ο κίνδυνος να νοσήσει», επισημαίνει η κα Μέλλου, ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση της νόσου μπορεί να μεσολαβήσουν μέχρι 72 ώρες.
Όσο για τους χώρους όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιδημίας, αυτοί είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, αλλά και τα κρουαζιερόπλοια.
Επιπλοκές από τη νόσο δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σε εγρήγορση για σημάδια αφυδάτωσης, όπως ο λήθαργος και η απώλεια συνείδησης.
Η κα Μέλλου συστήνει σε κάθε περίπτωση ως προληπτικά μέτρα το καλό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή πολλών κοινωνικών επαφών στην περίπτωση εμφάνισης ορισμένων συμπτωμάτων. Προληπτικός εμβολιασμός υπάρχει μόνο για βρέφη και μικρά παιδιά και αποκλειστικά για τον ιό ROTA.
Η διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ν. Αποστολοπούλου, σε δηλώσεις της στο «Θάρρος» επιβεβαίωσε την ύπαρξη έξαρσης σε κρούσματα γρίπης και γαστρεντερίτιδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι καθημερινά το Νοσοκομείο δέχεται πολλά περιστατικά.