Σε 13 κομμάτια θα διασπαστεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα

Σε 13 κομμάτια θα διασπαστεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα

Σε 13 κέντρα (όσες και οι Περιφέρειες της χώρας) θα διασπαστεί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. Αυτό περιλαμβάνει το σχέδιο λειτουργίας που παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο, πριν από 15 ημέρες, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γεώργιος Καρέτσος και ο διευθύνων σύμβουλος, Αθανάσιος Βλάχος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης, το μεγαλύτερο μέρος της πιστοποίησης, των ελέγχων (ισοζύγια κ.α.) και της εκπαίδευσης θα γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Σε πρώτη φάση μένει εκτός της «αποκέντρωσης» η έρευνα, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη φάση.
Βέβαια, το ερώτημα είναι, μετά την «αποκέντρωση» των υπηρεσιών και αφού όλες τις λειτουργίες θα τις κάνουν οι περιφερειακές δομές, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης.
Σε αυτό το σχέδιο, πάντως, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, που υποστηρίζουν ότι θα τον οδηγήσει σε διάλυση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο αιρετός εκπρόσωπος προσωπικού στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Κάτσαρης, «ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχει το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ότι δε διευκρινίζει πώς θα επανδρωθούν οι περιφερειακές υπηρεσίες για να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας το έργο που θα τους ανατεθεί. Υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης. Σε κάποιες Περιφέρειες δεν υπάρχουν καθόλου εργαζόμενοι. Μιλάμε ότι θα υπάρξει μια παρακμιακή κατάσταση. Η πρόταση αυτή θα φέρει μια ριζική αλλαγή της λειτουργίας του Οργανισμού».
Και προσθέτει: «Το 2014 είχαμε μια συνένωση των τεσσάρων υπηρεσιών τεσσάρων οργανισμών (ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΓΕΠ και ΕΛΟΓΑΚ) στον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Τώρα έρχεται μια αποκέντρωση, που στην ουσία θα φέρει την αποδιάρθρωση του Οργανισμού.
Εμείς, ως εργαζόμενοι, έχουμε κάνει τις προτάσεις μας στη διοίκηση. Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας δεν πρόκειται να φέρει θετικά αποτελέσματα. Δε θα αφήσουμε να οδηγήσουν κάποιοι στη διάλυση τον Οργανισμό. Σε περίπτωση που επιμείνει η διοίκηση σε αυτό το μοντέλο, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ζητάμε από τη διοίκηση να μας καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και όχι κάποιες μεμονωμένες σκέψεις της».
Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, οι αλλαγές, που έφερε το 2014 ο πρώην υπουργός κ. Τσαυτάρης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, δεν είχαν κανένα θετικό αποτέλεσμα. «Ο Σύλλογος Εργαζομένων πιστεύει ότι θα έπρεπε να είχαμε από την πρώτη στιγμή έναν ενιαίο κανονισμό κατάστασης προσωπικού, για να μπορεί να λειτουργεί ο Οργανισμός σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Επίσης, θα πρέπει οι αρμοδιότητες να είναι ενισχυμένες και, φυσικά, να διασφαλιστεί ότι ο Οργανισμός θα παρέχει υπηρεσίες στον πρωτογενή τομέα, με έμφαση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την πιστοποίηση και την εφαρμοσμένη έρευνα. Αποσπασματικά δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Οργανισμός. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική κατεύθυνση από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, για το τι έρευνα χρειάζεται η χώρα και ποια εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να έχουν οι Έλληνες αγρότες. Ακόμη και οι έλεγχοι θα πρέπει να οργανωθούν. Χωρίς κεντρική κατεύθυνση δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας Οργανισμός», τονίζει ο κ. Κάτσαρης.
ΠΗΓΗ: Σταύρος Παϊσιάδης, info@agrotypos.gr