Λογοθεραπεία Καλαμάτας: Το τμήμα που κέρδισε την «Αθηνά»

Λογοθεραπεία Καλαμάτας: Το τμήμα που κέρδισε την «Αθηνά»

Από φέτος ξανά στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων 
Μία από τις πιο ευχάριστες και αισιόδοξες ειδήσεις που αφορούν στην Καλαμάτα ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και αφορά στην επανατοποθέτηση του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο μηχανογραφικό δελτίο. Αυτό μαζί με άλλα 8 κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια της «Αθηνάς», του Σχεδίου που είχε αποφασίσει το οριστικό κλείσιμο της Λογοθεραπείας το 2018.
Για να φτάσουμε, βέβαια, στην επιτυχία της Δευτέρας χρειάστηκαν χρόνια μάχης και επιμονής. Η αρχή έγινε με τους φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους, ενώ η προσπάθεια συνεχίστηκε με τον πρόεδρο του Τμήματος Δημήτρη Πετρόπουλο, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Δημήτρης Βελισσαρίου, φορείς της περιοχής (που, ενώ αρχικά έδειξαν το ενδιαφέρον και την αγωνία τους, τελικά εξαφανίστηκαν) και, τέλος, με τους κυβερνητικούς βουλευτές, που εξαρχής είχαν δηλώσει αισιόδοξοι.
Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στη θετική απάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, ότι δέχεται την εισήγηση των προέδρων των ΤΕΙ, σύμφωνα με την οποία εννέα τμήματα των ΤΕΙ, από τα είκοσι που χαρακτηρίστηκαν με το νόμο Διαμαντοπούλου ως μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν, εντάσσονται από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ειδικότερα, τα εννέα αυτά τμήματα είναι τα εξής:
 
ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα)
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα)
Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)
 
ΤΕΙ Αθήνας
Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης
 
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
 
ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα)
 
ΤΕΙ Πελοποννήσου
Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)
 
ΤΕΙ Θεσσαλίας
Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα)
 
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων
 
Κώστας Γαβρόγλου
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε:
«Από το σχέδιο “Αθηνά” είχαν καταργηθεί 20 Τμήματα των ΤΕΙ, πολλά από τα οποία ήταν με προσωπικό και ειδικότητες απολύτως αναγκαίες για την Τεχνολογική Εκπαίδευση. Εμείς ζητήσαμε από τη Σύνοδο των Προέδρων να προχωρήσουν σε μία αιτιολογημένη πρόταση και να δούμε πώς θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις τους. Νομίζω γίνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά υπήρξε μία απολύτως αιτιολογημένη πρόταση. Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα προχωρήσουμε, ώστε στο μηχανογραφικό που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών να συμπεριλάβουμε τα τμήματα τα οποία μας προτείνει η Σύνοδος των Προέδρων. Από τα 20 τμήματα προτείνει τη λειτουργία των 9 τμημάτων και, μάλιστα, με δέσμευση να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό.
Είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί υπάρχει μία συλλογική απόφαση του κατεξοχήν αρμόδιου οργάνου των ΤΕΙ, που είναι η Σύνοδος των Προέδρων, και υπάρχει και δική μας συναίνεση, δηλαδή μία συμφωνία της Πολιτείας να αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Αυτό πρέπει να το χαιρετίσουμε, γιατί το θεωρούμε ένα βήμα στο δημοκρατικό διάλογο στην ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας. Θέλω πάλι δημόσια να ευχαριστήσω αλλά και να χαιρετίσω τη δύσκολη, ομολογώ, απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η Σύνοδος των Προέδρων, συζητώντας διεξοδικά αυτό το θέμα».
 

Δημήτρης Βελισσαρίου
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, Δημήτρης Βελισσαρίου, τόνισε: «Κι εγώ εκ μέρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκπροσωπώντας τη Σύνοδο των Προέδρων, θα ήθελα  να ευχαριστήσω το υπουργείο για τις διαδικασίες, που είναι καινούριες, να συζητάμε αυτά τα θέματα και να ακουγόμαστε.
Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που έδωσαν τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή, η Σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχθεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις. Ήταν οι προτάσεις των Ιδρυμάτων τέτοιες οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα εννέα να μας δώσουν προτάσεις τα Ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει».
 

Δημήτρης Πετρόπουλος: «Δώσαμε μια δύσκολη μάχη και τελικά κερδίσαμε» 
Τοποθετηθείς ο πρόεδρος του Τμήματος Λογοθεραπείας, Δημήτρης Πετρόπουλος, δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη τον χαροποιεί και τον κάνει να αντιμετωπίζει το όλο θέμα με μεγαλύτερη ευθύνη.
Όσο για το αν την περίμενε, μας είπε ότι πάντα ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος και θεωρεί δίκαιο που το τμήμα θα συνεχίσει να υπάρχει στην πόλη.
Κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει όσους, άμεσα ή έμμεσα, βοήθησαν για αυτή τη σπουδαία στιγμή.

Π. ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΚΑΙ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ 
«Αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών» 
Σε κοινή δήλωση για την παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας, αναφέρουν:
«Ένα σωστό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, αυτό της επανένταξης στο μηχανογραφικό του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, ικανοποιήθηκε ύστερα από απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου.
Με ερώτησή μας αλλά και επανειλημμένες συναντήσεις με τις κατά καιρούς ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, είχαμε υποστηρίξει την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του τμήματος, μεταφέροντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Διοίκησης του ΤΕΙ.
Το εν λόγω τμήμα, στα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του, αποτελεί υπόδειγμα εξωστρέφειας και ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού, καθώς συνεργάζεται και προσφέρει δωρεάν διάγνωση και θεραπεία, σε προβλήματα λόγου και ομιλίας παιδιών και ενηλίκων, σε πολλές δομές της πόλης της Καλαμάτας, όπως: βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, το ειδικό σχολείο, το νοσοκομείο (Παθολογική, Νευρολογική και ΩΡΛ Κλινική), το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το ΚΕΦΙΑΠ, το Γηροκομείο και ΝΠΙΔ. Παράλληλα, στεγάζεται σε νεόδμητες εγκαταστάσεις και διαθέτει άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό.
Έπειτα από την εφαρμογή του “Σχεδίου Αθηνά” και τον οικονομικό στραγγαλισμό των πέντε πρώτων ετών της κρίσης, μία ενιαία και δυναμική εκπαιδευτική οντότητα με άμεση διασύνδεση με την τοπική οικονομία και περαιτέρω προοπτική, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Το ΦΕΚ του “Σχεδίου Αθηνά” οδήγησε σε κλείσιμο το νεοϊδρυθέν Τμήμα Λογοθεραπείας για τοπικούς πελατειακούς σχεδιασμούς που απέχουν από την ευρύτερη προσπάθεια δημιουργικής ανασυγκρότησης, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια σημαντικών πόρων των Ελλήνων πολιτών για την ανάπτυξη του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, από το 1989 έως σήμερα που επενδύθηκαν.
Με την ανάσχεση της καταστροφικής λογικής του “Σχεδίου Αθηνά”, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι όταν υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις και συνδυάζονται με δημοκρατικό διάλογο, οι αποφάσεις που προκύπτουν είναι θετικές και συλλογικές».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση