Την πρόταση της νέας αυτοδιοίκησης παρουσιάζει τη Δευτέρα στην Καλαμάτα ο Κ. Πουλάκης

Την πρόταση της νέας αυτοδιοίκησης παρουσιάζει τη Δευτέρα στην Καλαμάτα ο Κ. Πουλάκης

Ένωση αυτοδιοικητικών δημοτικών και περιφερειακών δυνάμεων για την αυτοτέλεια της Τ.Α.
  
Την ανάγκη για σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, θέλουν να καταδείξουν με την πρωτοβουλία που ανέλαβαν αυτοδιοικητικές παρατάξεις Α΄ και Β΄ βαθμού της Μεσσηνίας και την οποία παρουσίασαν μαζί με τις βασικές τους θέσεις σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Τέσσερις δημοτικές παρατάξεις και τέσσερις περιφερειακές διοργανώνουν τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με κεντρικό ομιλητή το γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του υπ. Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την εκδήλωση οργανώνουν οι δημοτικές παρατάξεις: «Αδέσμευτη Κίνηση Μεσσήνης» και χθες παρευρέθη ο  αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας» και παρευρέθηκαν ο επικεφαλής Μανώλης Μάκαρης και ο σύμβουλος Δημ. Φαββατάς, «Ε.ΣΥ. ΠΡΩΤ.Α. ΠΥΛΟΥ», καθώς και η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία ΠΕΔ Πελοποννήσου», από την οποία παρευρέθη ο Σταμάτης Μπεχράκης. Όπως και οι περιφερειακές παρατάξεις: «Δημοκρατική Πελοποννησιακή ΣΥΝ Εργασία- Πράξη Ανάπτυξης» με τον κ. Παναγιώτη Αλευρά, «Πελοποννησιακή Ένωση» με τον κ. Παναγιώτη Ξεροβάσιλα, «Πελοπόννησος Οικολογική» με την κα Δήμητρα Λυμπεροπούλου και «Πελοπόννησος Πρώτα» με τον κ. Νίκο Πατσαρίνο.
 
Όλα εξαρτώνται από έναν
Ο κ. Μάκαρης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι η πρωτοβουλία ανήκει σε αυτοδιοικητικές παρατάξεις απ’ όλη τη Μεσσηνία, υπογραμμίζοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» έχει πολλά προβλήματα, με βασικότερο την υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε ένα άτομο, όπως είναι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Επίσης, την αδυναμία έκφρασης του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων κι αυτό, όπως τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρά τίποτα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλα να εξαρτώνται από ένα πρόσωπο.
«Για εμάς αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει και το θέμα των επιχορηγήσεων των Δήμων από το κεντρικό κράτος. Να υπάρξει μια αυτοτέλεια, ώστε να γνωρίζουν Δήμοι και Περιφέρειες τι ακριβώς κονδύλια έχουν για να κάνουν έργα» κατέληξε ο κ. Μάκαρης.
Από την πλευρά της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής ΣΥΝ Εργασίας», ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» διαπιστώθηκαν αδυναμίες, στρεβλώσεις και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. «Αυτές πρέπει να διορθωθούν και γι’ αυτό απαιτείται ένας νέος “Καλλικράτης”, βελτιωμένος, o οποίος θα δίνει απαντήσεις στις επισημάνσεις που έχουν γίνει και θα ολοκληρωθεί μια μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει από το 2010. Συγχρόνως θα συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης», είπε.
 
Νέα μεταρρύθμιση
Από την  «Πελοποννησιακή Ένωση» ο κ. Παναγιώτης Ξεροβάσιλας τόνισε ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη προϋποθέτει παράλληλα τη δημιουργία μιας σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έχει έρθει η ώρα της Νέας Μεταρρύθμισης.
Τόνισε ακόμη πως είναι πλέον κοινή αποδοχή ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να αλλάξει, με αιχμή του δόρατος αυτών των αλλαγών τη διοικητική αυτοτέλεια, την οικονομική αυτοδυναμία, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, τη συμμετοχή στην τοπική ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της τοπικής δημοκρατίας, το εκλογικό σύστημα και την καταστατική θέση των αιρετών.
«Το διακύβευμα είναι: Θα παραμείνουμε με μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που ανήκει στα κόμματα που μας αξίζουν ή θα δημιουργήσουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να ταιριάζει στη νέα Ελλάδα που χρειαζόμαστε», κατέληξε ο κ. Ξεροβάσιλας.
Από την «Πελοπόννησος Οικολογική» η κα Λυμπεροπούλου επανέλαβε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα και γι’ αυτό την εκδήλωση της Δευτέρας πρέπει να παρακολουθήσουν οι πολίτες, ώστε να παρουσιασθούν και να γίνει σύνδεση απόψεων για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι πρόκειται για την τρίτη αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ πλέον ο «Καλλικράτης» έχει μπει στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Αναφερόμενος και στην ΚΕΔΕ, είπε πως πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα με μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι μόνο την απλή αναλογική, με στόχο μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Νίκος Πατσαρίνος από την παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» μίλησε για κοινή προσπάθεια για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να αδράξουν τη ευκαιρία που δίνει η κυβέρνηση και από τη Δευτέρα να ξεκινήσει ο διάλογος, που θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε μιαν άλλη κουλτούρα.
Μίλησε, επίσης, για την αναγκαιότητα αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων, συμπληρώνοντας, όμως, πως κι αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο αν υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα εκλογής.
Τέλος,  από την «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία ΠΕΔ Πελοποννήσου» ο κ. Μπεχράκης τόνισε πως ο διάλογος που ξεκινά με αυτή την εκδήλωση είναι προς όφελος της Αυτοδιοίκησης, ενώ αμέσως μετά πρέπει να πλατύνει. Καταλήγοντας χαρακτήρισε στείρα τη θέση της ΔΕΚΕ που θέλει να κλείσει αυτό το διάλογο.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη