Το τελευταίο «αντίο» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη


Χιλιάδες απλοί πολίτες και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας απηύθυνε χθες το «ύστατο χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η σορός του μεταφέρθηκε στις 7.00 το πρωί της Τετάρτης στη Μητρόπολη Αθηνών, συνοδευόμενη από τα μέλη της οικογένειάς του και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι. Λίγο μετά τη 1.30 πήγε ξανά η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη και πριν από τις 2.00 ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μέσα στη Μητρόπολη, δίπλα στη σορό και χαιρετώντας τον κόσμο, στέκονταν οι άλλες δύο κόρες και τα εγγόνια του εκλιπόντος.
Στις 3.00 μετά το μεσημέρι έφθασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και λίγο μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Νωρίτερα είχαν πάει οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χειροκροτήθηκε από τον κόσμο που στεκόταν έξω από την εκκλησία, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι δύο υπηρεσιακοί πρώην πρωθυπουργοί, Παναγιώτης Πικραμένος και Βασιλική Θάνου.
Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, παραβρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία. Φυσικά ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., αλλά και παλαίμαχοι πρώην βουλευτές και υπουργοί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Η εξόδιος ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, άρχισε λίγο μετά τις 3.00, και το άγημα από άνδρες των τριών όπλων απέδωσε τιμές.
 
Επικήδειοι
Στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφέρθηκε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Η πρώτη του παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στη Δημοκρατία. Η ζωή του ήταν ένας διαρκής αγώνας και υπενθύμιζε ότι η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής.
Η δεύτερη παρακαταθήκη είναι η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ίσως ήταν ο τελευταίος κοινοβουλευτικός άνδρας. Ήξερε τι σημαίνει Κοινοβούλιο και το υπηρέτησε μέχρι το τέλος. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας που αγόρευε δίχως στόμφο, γιατί είχε επιχειρήματα.
Υπήρξε πραγματικός ευρωπαίος ηγέτης. Όχι μόνο όταν δρομολογήθηκε η ένταξη στην Ε.Ε., αλλά και πριν από τη δικτατορία. Μετά τη μεταπολίτευση δραστηριοποιήθηκε, ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή -και αυτή ήταν η τρίτη παρακαταθήκη.
Η τέταρτη παρακαταθήκη είναι της ενότητας και της ομόνοιας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν απόγονος των Βενιζέλων και γνώριζε το τίμημα του διχασμού. Οφείλουμε και εμείς να εμπνεόμαστε από τις παρακαταθήκες αυτές. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειξε ότι πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τοίχους, αλλά εκείνος που ανοίγει δρόμους.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι οι Έλληνες πενθούν, γιατί αποχαιρετούν ένα σπουδαίο πολιτικό που σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας και γι’ αυτό σωστά πράττουσα η ελληνική κυβέρνηση απέδωσε τις δέουσες τιμές.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε εκπρόσωπος μίας γενιάς που αντιμετώπισε τις καταστροφές και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Το στοιχείο που τον χαρακτήριζε ήταν η γενναιότητα και το χαμόγελο. Με γενναιότητα στάθηκε όρθιος απέναντι στο λαϊκισμό και πρωταγωνίστηκε στην εμπέδωση της συμφιλίωσης. Αναγνωρίζεται ως ο άνδρας που υπηρετούσε πολιτικές που αγνοούσαν το πολιτικό κόστος και πήρε αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό.
Αναφέρθηκε στην αγάπη και στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Κύπρο, λέγοντας ότι μοίρα της Κύπρου δεν είναι η μοίρα της κατοχής, «έχω αφιερώσει την προσπάθειά μου σε αυτό που ήταν το δικό του όραμα, να παραδώσω μία πατρίδα ελεύθερη».
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σπασμένη φωνή μίλησε για τον πατέρα του ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αν θέλει κανείς να σκεφτεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τελευταία κατοικία του: ούτε μνήμα μαρμάρινο ούτε πολυτέλεια, ένα μικρό νεκροταφείο στον Αγουλιδέ, όποιος περάσει τυχαία δε θα μπορεί να φανταστεί ότι εκεί θα βρίσκεται ένας σπουδαίος πολιτικός. Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες των σοφιστών τον έπαινο για να κάνεις το δικό σου απολογισμό. Επιστρέφεις στην αγαπημένη σου Κρήτη, εκεί που περπάτησες αγέρωχος με την κατσούνα σου και έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα με σωφροσύνη και γενναιότητα.
Ήσουν ο τελευταίος μίας γενιάς που πέρασε από συμπληγάδες, αλλά ένιωθε και βαθιά τις δυνατότητες της πατρίδας μας και πίστευες σ’ αυτές. Σήμερα που η Ελλάδα μοιάζει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες δε μας θυμίζεις τι θα γινόταν αν, γιατί ήξερες ότι η ιστορία δε γράφεται με “αν”. Η πολιτική σου παρακαταθήκη υπήρξε αειθαλής, να σεβόμαστε την αλήθεια να επιδιώκουμε την ενότητα, να μην ξεχνάμε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Σε ικανοποιούσε και σε στεναχωρούσε ότι ήσουν μπροστά από την εποχή σου, και δικαιώθηκες εν ζωή».
Τώρα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «στη δική μας γενιά περνά η ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό, το φθόνο και το διχασμό. Η συμβουλή σου σε μας ήταν ‘να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και να ξεκινάτε με πρόθεση να τους βοηθήσετε’. Πίσω από τα πρωτόκολλα και τις τιμές που σου αποδίδει η πατρίδα, χιλιάδες συμπολίτες μας θα χύσουν σήμερα ένα δάκρυ βουβό.
Σε θυμάμαι μικρό παιδάκι, όταν ήμασταν εξόριστοι να πηγαίνουμε βόλτα με το μετρό στο Παρίσι. Καθώς τα χρόνια πέρναγαν, βρήκαμε τις ισορροπίες μας, εσύ κόντυνες ενώ εγώ ψήλωνα για να μην είναι βαρύς ο ίσκιος σου. Περνώντας τα χρόνια, εγώ σου είπα αυτά που ήθελα και εσύ με είδες εκεί που ήθελες. Αφήνεις πίσω σου μία μεγάλη και ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια, 13 δισέγγονα και δύο ακόμη που δε θα προλάβεις να γνωρίσεις. Μας έμαθες ότι η ζωή είναι ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και το σημαντικό είναι σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη απέναντι σε έναν άντρα που ξεκινά το τελευταίο του ταξίδι», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά την εξόδιο ακολουθία ξεκίνησε η μεταφορά της σορού στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, από όπου θα μεταφερόταν με C-130 στη Κρήτη.