Αντιπυρική περίοδος 2017 στη Μεσσηνία: Περισσότερες οι πυρκαγιές, λιγότερες οι καμένες εκτάσεις

Αντιπυρική περίοδος 2017 στη Μεσσηνία: Περισσότερες οι πυρκαγιές, λιγότερες οι καμένες εκτάσεις

Παρουσία του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπυράρχου Θεοδώρου Λαρέζου, έγινε χθες στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου για τη χρονιά που φεύγει. Το πρόσημο, μάλιστα, κρίθηκε ως θετικό, αφού ενώ φέτος είχαμε περισσότερα συμβάντα σε όλη τη Μεσσηνία, τα στρέμματα που κάηκαν ήταν λιγότερα.

Ειδικότερα, κατά την αντιπυρική περίοδο στις περιοχές Καλαμάτας και Μελιγαλά εκδηλώθηκαν 454 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 388 ήταν σε αγροτικές εκτάσεις, οι 53 σε δασικές και 13 σε αγροτοδασικές.
Από τις 388 πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις, οι 273 ήταν εντός της αντιπυρικής περιόδου, ενώ οι 115 εκτός.
Από τις 53 σε δασικές περιοχές, οι 14 ήταν εντός αντιπυρικής περιόδου, ενώ οι 39 εκτός.
Τέλος, στις αγροτοδασικές εκτάσεις οι 7 ήταν εντός αντιπυρικής περιόδου και οι 6 εκτός.
 
Οι ώρες που ξέσπασαν οι φωτιές και οι αιτίες
Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πότε εκδηλώνεται η κάθε φωτιά, αφού αυτές που ξεσπούν βραδινές ώρες είναι συνήθως πυρκαγιές.
Έτσι  το 19% των συμβάντων ξεσπά 7.00 με 12.00 το μεσημέρι, το 40% 12.00 με 5.00 το απόγευμα, ενώ τέλος ποσοστό 41% ξεσπά από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 7.00 το πρωί.
Επίσης, να σημειωθεί ότι το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. κατάφερε να εξιχνιάσει πολλές από τις φωτιές στη Μεσσηνία. Έτσι προέκυψε ότι 182 προέκυψαν από πρόθεση, 160 από αμέλεια, 10 τυχαία, 100 δεν έχουν εξακριβωθεί, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό πρόεκυψε από κεραυνούς.
 
Οι πυρκαγιές εκτός της Υπηρεσίας Καλαμάτας
Πέραν της περιοχής που ανήκει στην αρμοδιότητα της Π.Υ. Καλαμάτας, υπάρχουν τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κυπαρισσίας, Πύλου, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων.

Εκεί σημειώθηκαν τα εξής συμβάντα: Γαργαλιάνοι: 55 συμβάντα που συνολικά έκαψαν 319,5 στρέμματα, Κυπαρισσία: 18 συμβάντα που έκαψαν 121,6 στρέμματα και, τέλος, το Κλιμάκιο της Πύλου έφτασε σε 12 συμβάντα, ενώ κάηκαν συνολικά 180,5 στρέμματα.
 
Οι εκτάσεις που κάηκαν στη Μεσσηνία
Συνολικά σε όλο το νομό κατά την αντιπυρική περίοδο του 2017 κάηκαν 379 εκτάσεις, εκ των οποίων τα 1.285,9 στρέμματα αφορούσαν δασικές εκτάσεις, ενώ οι αγροτικές εκτάσεις 688,9 στρέμματα.
 
Η βοήθεια από αέρα
Σημαντική ήταν η βοήθεια στη μάχη με τις φλόγες και από αέρος, αφού αρκετές φορές χρειάστηκαν εναέριες ρίψεις.
Έτσι, τα PZL, που έχουν ως βάση το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, βγήκαν 211 φορές και έκαναν 479 ρίψεις, με το σύνολο των πτητικών ωρών να είναι 384,1.
Εκτός, όμως, από τα PZL, στη Μεσσηνία χρειάστηκε να επιχειρήσουν και άλλα αεροσκάφη που έχουν βάση εκτός του αεροδρομίου Καλαμάτας. Έτσι στην περιοχή μας έφτασαν σε 5 περιπτώσεις τα ελικόπτερα Ericsson, 2 φορές τα Chinook και, τέλος, 8 φορές τα Canadair.
 
Τι συνέβαλε στη φετινή επιτυχία
Σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχο Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, για να σημειωθεί το θετικό πρόσημο υπήρξαν κάποια δεδομένα, μεταξύ των οποίων το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πυρκαγιών που έχει τεθεί σε λειτουργία.
Επίσης, ο υπηρεσιακός σχεδιασμός και, τέλος, ότι φέτος στην περιοχή δε σημειώθηκαν ακραίες καιρικές συνθήκες.
 

Ευχαριστίες προς φορείς και εθελοντές
Κλείνοντας ο πύραρχος θέλησε να συγχαρεί το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους υπόλοιπους φορείς και υπηρεσίες όπως Δήμους, Περιφέρεια, Αστυνομία κ.λπ.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις εθελοντικές ομάδες ΓΑΙΑ, τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ε.Σ., καθώς και τους εθελοντές του Κλιμακίου Πεταλιδίου. Μάλιστα, οι τρεις παραπάνω εθελοντικές ομάδες βραβεύτηκαν στην εκδήλωση του απολογισμού.

Τέλος, ευχαρίστησε τα μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων, καθώς και συμπολίτες που συμμετείχαν στην αντιπυρική περίοδο.
 

Συγχαρητήρια από το διοικητή
Με τη σειρά του ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος συνεχάρη τους πυροσβέστες για το θετικό πρόσημο που είχε η Υπηρεσία, ενώ αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο που έφυγε, τη χαρακτήρισε δύσκολη για την Πελοπόννησο.
 
Το σύστημα ελέγχου των πυρκαγιών εξ αποστάσεως
Χρειάζεται εδώ να γίνει ξεχωριστή αναφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει σε φυσικό χρόνο οι επικεφαλής της κατάσβεσης να βλέπουν πού είναι η φωτιά, τι οχήματα είναι εκεί και ποια κινούνται σε αυτή. Επίσης, πόσο νερό αλλά καύσιμα έχουν.
Όπως είναι κατανοητό, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους επικεφαλής να κάνουν πιο σωστή διαχείριση των δυνάμεων που έχουν στη διάθεσή τους.
 

«Ο δράκος» της Πυροσβεστικής στην Καλαμάτα
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι από χθες ξεκίνησε η εκπαίδευση πυροσβεστών της Μεσσηνίας στον εξομοιωτή πυρκαγιάς που διαθέτει το Σώμα και έχει τοποθετηθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Το συρόμενο αυτό πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Αττικής και στόχος είναι να βελτιώσει τις γνώσεις των πυροσβεστών σε δύσκολα περιστατικά.

Για το λόγο αυτό στην Καλαμάτα έχει φτάσει επταμελές πλήρωμα εκπαιδευτών, ενώ τα σενάρια που θα κληθούν οι πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν, είναι πολλά και δύσκολα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση