ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας: Σπουδαίο έργο και το 2017 με 753 δράσεις

ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας: Σπουδαίο έργο και το 2017 με 753 δράσεις

Για ακόμα μια χρονιά το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας προσέφερε σπουδαίο έργο στη Μεσσηνία. Ειδικότερα, χθες στα γραφεία του έγινε ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει, με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν να είναι πράγματι εντυπωσιακές, πάρα μάλιστα τις ελλείψεις που υπάρχουν. Ελλείψεις που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βαγγέλη Σιδερέα, αφορούν στην πρόσληψη δύο ατόμων, αλλά έχουν «κολλήσει» στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ, καθώς, όπως του λένε ένα χρόνο τώρα, ψάχνουν τρόπο για να γίνουν.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Σιδερέας ανέφερε ότι το Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠΨΥ είναι δίπλα στην επιστημονική ομάδα του Κέντρου, προκειμένου να ικανοποιεί τις ανάγκες, αλλά και να παρέχει τα εφόδια που χρειάζεται για να μπορεί να επιτελεί απερίσπαστη το τόσο σημαντικό έργο της.
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Κέντρου κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα, στο Κέντρο Νεότητας της Ι.Μ. Μεσσηνίας, ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει το μητροπολίτη Μεσσηνίας, καθώς και τον πρωτοσύγκελο, π. Φίλιππο Χαμαργιά, για την παραχώρηση του χώρου και τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια προς το Κέντρο, καθώς και όλους τους υπόλοιπους φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά της επιστημονικής ομάδας, η υπεύθυνη Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη απαρίθμησε τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον τελευταίο μήνα της χρονιάς έγιναν τα εξής: 753 δράσεις πρωτογενούς πρόληψης, όπως Σχολές Γονέων, Σεμινάρια, Βιωματικά Εργαστήρια και Ομάδες, όπου συμμετείχαν 8.956 άτομα.
Συγκεκριμένα:
-42 δράσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς όπου συμμετείχαν 921 άτομα
-285 δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου συμμετείχαν 6.668 μαθητές.
Επίσης, η επιστημονική ομάδα ανταποκρίθηκε σε 21 αιτήματα συμβουλευτικής φοιτητών του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθώς για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του Ιδρύματος με το ΚΕΠΕΠΨΥ, αλλά και σε 248 αιτήματα συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών.
Δράσεις υλοποιήθηκαν και για την ευρύτερη κοινότητα, όπως οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και η ημερίδα σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Basket Καλαμάτα B.C. με θέμα «Αυτοεκτίμηση και Αθλητισμός».
Τέλος η κα Βλαχοπουλιώτη τόνισε ότι σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με τίτλο «Παρεμβάσεις Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες». Ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε 4 σεμινάρια με κεντρικούς άξονες: το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, την αποτελεσματική επικοινωνία και το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ συμμετείχαν 16 αστυνομικοί.
 
Εθισμός στο ίντερνετ και έλλειψη αυτοεκτίμησης τα περισσότερα περιστατικά
Σε ερώτηση που τέθηκε στην κα Βλαχοπουλιώτη για τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το Κέντρο, ανέφερε ότι αγωνίες για τους γονείς αποτελούν η εξάρτηση των παιδιών τους από το ίντερνετ, αλλά και η διαχείριση των συναισθημάτων τους.
Ο δεύτερος λόγος, μάλιστα, είναι αυτός που οι άνθρωποι του Κέντρου θέτουν ως σημαντικό στόχο, την αύξηση δηλαδή της αυτοεκτίμησης στα παιδιά, καθώς και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση