Πνίγονται Οιχαλία, Μεσσήνη, Καλαμάτα

Πνίγονται Οιχαλία, Μεσσήνη, Καλαμάτα

Άφαντη και φέτος η περιβόητη λύση για τα πυρηνελαιουργεία
 
Δεν υπάρχει γιατρειά, απ’ ό,τι φαίνεται, για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας από το «σύννεφο» των πυρηνελαιουργείων. Τις τελευταίες μέρες η περιοχή για άλλη μια χρονιά υποφέρει, ενώ οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την κατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή της Μεσσήνης, με τον καπνό να περνάει πάνω από την Καλαμάτα και να φθάνει μέχρι τους πρόποδες του Ταϋγέτου.
Κι ακόμα η περιοχή μας δεν έχει φουλάρει σε ό,τι αφορά την ελαιοσυγκομιδή, μιας και ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας στον οποίο γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής στις περιοχές των παλιών επαρχιών Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Τα προβλήματα στους κατοίκους από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί φέτος, αλλά όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, καθώς η χρονιά έχει αυξημένη παραγωγή.
 
Καμία ενέργεια
Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του έντονου προβλήματος που βιώνουν χρόνια τώρα οι κάτοικοι από το βαρύ σύννεφο που απλώνεται πάνω από τα σπίτια τους και την έντονη δυσοσμία. Η περιβόητη μελέτη «Δημόκριτου» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ή, τουλάχιστον, αυτά που υποσχόταν όταν ανακοινωνόταν, αφού δεν έχει προχωρήσει καμία αξιοποίησή της. Ούτε, όμως, και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, η οποία εξουσιοδοτούσε τον περιφερειάρχη. Εκείνη η περιβόητη συνεδρίαση που επέφερε το πρώτο μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις της τοπικής αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη με την ηγεσία της Περιφέρειας, όταν η εισήγηση με τις προτάσεις της για το θέμα των πυρηνελαιουργείων πετάχτηκε στο «καλάθι των αχρήστων».
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η κα Αλειφέρη, ως επίσημη εισηγήτρια, κατέθεσε κείμενο με 13 προτάσεις για το θέμα των πυρηνελαιουργείων, το οποίο βασιζόταν στα δεδομένα που είχαν συλλέξει τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και στη μελέτη του «Δημόκριτου».
 
Η απόφαση του Περιφερειακού
Στη εν λόγω συνεδρίαση εξουσιοδοτήθηκε, τελικά, ο περιφερειάρχης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε «να καταρτισθούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις, που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος».
Η ίδια απόφαση εξουσιοδότησε τον κ. Τατούλη «να εξετασθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε σε συνεργασία με τους πυρηνελαιουργούς να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις και η εξέλιξη των δομών που θα δώσουν σύγχρονες λύσεις, ώστε τα πυρηνελαιουργεία να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο, χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον».
Έτσι, για άλλη μια χρονιά, το πρόβλημα παραμένει, με τους κατοίκους των περιοχών να υποφέρουν και να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητά τους.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα πυρηνελαιουργεία τυπικά πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους που τους έχουν εγκριθεί και βάσει αυτών λειτουργούν, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να κάνουν κάτι.

Της Βίκυς Βετουλάκη