Στις ίδιες τιμές με πέρυσι η γαλοπούλα, με τους καταναλωτές να κάνουν μέχρι σήμερα έρευνα αγοράς

Στις ίδιες τιμές με πέρυσι η γαλοπούλα, με τους καταναλωτές να κάνουν μέχρι σήμερα έρευνα αγοράς

Συστάσεις προς τους καταναλωτές για αγορά τροφίμων την περίοδο των εορτών

Για ακόμα μια χρονιά θα έχει την τιμητική της στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι η καθιερωμένη γαλοπούλα. Ωστόσο, σε λίγα σπίτια και φέτος θα γίνει αγορά ολόκληρης της γαλοπούλας, αφού οι περισσότεροι αγοράζουν μέρος της, ενώ άλλοι δεν αγοράζουν καθόλου, κυρίως λόγω κόστους.
Όσο για την τιμή της, παραμένει και φέτος σταθερή, δηλαδή από 7,90 έως 8,5 ευρώ, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που θα στραφούν σε πιο φθηνά κρέατα, όπως το χοιρινό ή το μοσχάρι.
Το «Θάρρος» βρέθηκε στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και ειδικότερα στο Τμήμα Κρεάτων, όπου και μίλησε με κρεοπώλες για τη φετινή κίνηση, αλλά και την τάση αγοράς γαλοπούλας:
 
Παναγιωτόπουλος
Από το κρεοπωλείο Παναγιωτόπουλου ο κ. Κώστας ανέφερε ότι ο κόσμος ακόμα κάνει διερευνητικές κινήσεις, με τις πρώτες παραγγελίες όμως να έχουν γίνει. Η τιμή που το κρεοπωλείο του έχει ορίσει είναι στα 7,90 ευρώ, ελαφρά δηλαδή μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Όπως μας είπε, οι γαλοπούλες που διαθέτει είναι ντόπιες, με όλο τον κόσμο να παίρνει, αλλά σε λιγότερες ποσότητες. Έτσι, οικογένειες παίρνουν μισή γαλοπούλα, με εκείνους που την αγοράζουν ολόκληρη για να την κάνουν γεμιστή όλο και να μειώνονται.
Σχετικά με άλλα κρέατα που προτιμά ο κόσμος, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι πολλοί αγοράζουν χοιρινό, με την τιμή του σε σκέτο ψαχνό να είναι στα 4,5 ευρώ.
Όσο για το πότε θα κορυφωθεί η κίνηση, ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή.
 
Κατσίρας 
Από το κρεοπωλείο Κατσίρα η κα Βασιλική είπε ότι όσο περνούν οι μέρες η αγορά της γαλοπούλας «ζεσταίνεται», αφοί οι περισσότεροι καταναλωτές αφήνουν την αγορά του κρέατος για την τελευταία στιγμή. Στο δικό τους κρεοπωλείο υπάρχουν κάποιες παραγγελίες, λιγότερες όμως σε σχέση με πέρυσι, ενώ λιγότερη είναι και η κίνηση γενικότερα.
Όσο για την ποσότητα που αγοράζουν οι πελάτες, μας είπε ότι συνήθως είναι μέρος του πουλερικού, με κάποιους μάλιστα να ζητούν μόνο ένα μπούτι ή ένα φιλέτο.
Η τιμή που έχουν ορίσει στο δικό τους κρεοπωλείο είναι στα 8,5 ευρώ, ελαφρά μειωμένη δηλαδή σε σχέση με πέρυσι.
Σχετικά με τα κρέατα που προτιμά ο κόσμος, η κα Μάλαμα είπε ότι πολλοί θέλουν ποικιλία, με το παραδοσιακό για την Ελλάδα να είναι το χοιρινό, συνήθως με σέλινο, αφού η γαλοπούλα καθιερώθηκε αργότερα.
Επίσης, η κα Βασιλική είπε ότι προσπαθούν να εξελίξουν αυτά που πουλούν, αφού η νεολαία ζητά άλλα κρέατα. Έτσι φτιάχνουν μεζεδάκια, ρολάκια κ.λπ.
Τέλος, το μυστικό για την καλή γαλοπούλα, αν είναι στο φούρνο, είναι το αργό ψήσιμο, ενώ για αυτή της σούπας παίζει ρόλο και ο μάγειρας.
 
Κουκουβίνος
Η κίνηση στη γαλοπούλα έχει ξεκινήσει σιγά σιγά, μας είπε ο Γρηγόρης Ζέλης από το κρεοπωλείο Κουκουβίνος, με την τιμή να έχει οριστεί στα 8,5 ευρώ, σταθερή εδώ και χρόνια, αφού «δε γίνεται να παίξει κάποιος πλέον με τις τιμές».
Όσο για τις προτιμήσεις του κόσμου, όπως είπε, κινείται με γνώμονα τις γεύσεις που του αρέσουν, αλλά και το ότι θέλει να γνωρίζει την ποιότητα του κρέατος που βάζει στο τραπέζι του.
Οι δε τιμές των άλλων κρεάτων είναι: στα 6.5 ευρώ το χοιρινό με δέρμα, στα 5,90 οι μπριζόλες και στα 4,80 η πανσέτα.
 
Χριστόπουλος
Δειλά δειλά έχει ξεκινήσει η κίνηση της γαλοπούλας για φέτος, μας είπε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, με τον κόσμο να ψάχνεται, αλλά και ο ίδιος να περιμένει ότι, όπως πάντα, θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.
Ενδιαφέρον, πάντως, υπάρχει, ενώ σημαντικό κριτήριο για τον κόσμο είναι και η ποιότητα, που όμως πάει και ανάλογα με την τιμή.
Ολόκληρη γαλοπούλα πλέον αγοράζουν λιγότεροι καταναλωτές, με τους πιο πολλούς να προτιμούν κομμάτια και ποικιλία άλλων κρεάτων.
 
Μπατάγιας
Η γαλοπούλα η μαύρη, ελευθέρας βοσκής, θα έχει μέχρι 8,5 ευρώ, μας είπε ο κ Νίκος Μπαντάγιας, ενώ η λευκή γύρω στα 7,5 ευρώ, με τις δύο παραπάνω να είναι επίσης ελληνικές.
Σχετικά με την κίνηση, σχολίασε ότι το κρέας το καλό είναι σαν το ρούχο το καλό, καλύτερα δηλαδή κάποιος να δώσει 5 ευρώ παραπάνω για να πάρει σωστό κρέας.
Όπως παρατήρησε, το κρέας είναι ένα δύσκολο αντικείμενο και ο κόσμος πρέπει να προτιμά επαγγελματίες που γνωρίζουν και αγαπούν το επάγγελμά τους.
Όσο για τις ποσότητες που ψωνίζουν οι πελάτες, ανέφερε ότι πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν κομμάτια, ενώ άλλοι ψωνίζουν διαφορετικά κρέατα, είτε λόγω γεύσης είτε και λόγω του ότι είναι πιο οικονομικά.
Η κίνηση, σύμφωνα με τον κ. Νίκο, θα κορυφωθεί το Σάββατο, ενώ και την Κυριακή θα υπάρξει κόσμος που θα ψάξει για καλύτερη τιμή, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ισχύει, αφού το Σάββατο θα γίνουν οι τελευταίες σφαγές και για την Πρωτοχρονιά.
 
Γαλανάκης
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Δημήτρης Γαλανάκης, σημείωσε ότι γενικότερα υπάρχει μια παγωμένη κατάσταση στην αγορά, με τον κόσμο να περιμένει να πάρει το ποσό της επιδότησης, για παράδειγμα, προκειμένου να ψωνίσει.
Όσο για όσους περιμένουν να πέσουν οι τιμές των κρεάτων μέσα στα Χριστούγεννα, είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
Από την πλευρά του, ο ίδιος συμβουλεύει τους καταναλωτές να προσέχουν, να ξεχωρίζουν και να εμπιστεύονται τους σωστούς επαγγελματίες.
Τη γαλοπούλα ο κόσμος συνεχίζει να την προτιμά, αφού είναι σχεδόν μια φορά το χρόνο, συμπλήρωσε ο κ. Γαλανάκης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα την αγοράσει ολόκληρη, αφού οι περισσότεροι αγοράζουν κομμάτια πλέον.
 
 
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΑΟΚ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Συστάσεις προς τους καταναλωτές για αγορά τροφίμων την περίοδο των εορτών
 
ΓΕΝΙΚΑ
-Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία αγοράς που διαθέτουν σχετικές άδειες λειτουργίας
-Αγορές από περιστασιακούς πωλητές ή δήθεν παραγωγούς μπορεί να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας
-Δίνετε προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, τηρώντας τις συνθήκες καθαριότητας εξοπλισμού και του χώρου
-Τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη να αγοράζονται τελευταία και να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο ή καταψύκτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα
-Το μαγείρεμα του κατεψυγμένου κρέατος να πραγματοποιείται έπειτα από πλήρη απόψυξή του, κατά προτίμηση εντός της συντήρησης του οικιακού ψυγείου.
 
Αγορά κρεάτων – πουλερικών-θηραμάτων
-Επιλέγετε κρέας μόνο από κρεοπωλεία που λειτουργούν νόμιμα
-Επιλέγετε κρεοπωλεία στα οποία τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (καθαροί χώροι, καθαρά και τακτοποιημένα ψυγεία και ψυχόμενες προθήκες συντήρησης του κρέατος, καθαρά ρούχα προσωπικού)
-Βεβαιωθείτε ότι το κρέας προέρχεται από σφάγιο το οποίο έχει σφαγεί σε εγκεκριμένο σφαγείο και έχει υποστεί τον προβλεπόμενο κτηνιατρικό έλεγχο. Αυτό το βεβαιώνουν οι σφραγίδες υγειονομικού ελέγχου και κατηγορίας: Τυρκουάζ χρώματος για τα ζώα που έχουν γεννηθεί και σφαγεί στην Ελλάδα. Το ίδιο και αυτά της Ε.Ε. που έχουν σφαγεί σε ελληνικά σφαγεία. Επιπλέον, τίθεται σε αυτά σφραγίδα ορθογώνια που αναγράφει το όνομα της χώρας προέλευσης. Ζώα από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδες καταλληλότητας κυανού χρώματος (κεραμιδί) και σφραγίδες προέλευσης ίδιου χρώματος.
-Βεβαιωθείτε ότι στα κρεοπωλεία τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη 2-4ο C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18ο C ή και χαμηλότερη.
-Αγοράστε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή σε προθήκες-ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
-Τα νωπά εγχώρια μη συσκευασμένα πουλερικά όπως γαλοπούλες, πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα, χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας σε καρτελάκι μιας χρήσης κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας. Να μη διατηρούνται ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
-Τα συσκευασμένα νωπά ή κατεψυγμένα πουλερικά πρέπει να φέρουν την σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
-H διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά ή αυγά) με ενδείξεις για τον τρόπο παραγωγής τους (ελευθέρας βοσκής, εκτατικής εκτροφής κ.τ.λ.) πρέπει να συνοδεύεται από το ειδικό σήμα του Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. AGROCERT
-Τα σφάγια αγρίων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα με σφραγίδα καταλληλότητας. Τα τυποποιημένα να φέρουν και ημερομηνία ανάλωσης.
 
Αγορά Γαλακτοκομικών Προϊόντων
-Τα τυριά θα πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν ΟΧΙ σωστές.
-Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας με τα αρχικά της χώρας και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή και ημερομηνία ανάλωσης.
-Να συντηρούνται στο ψυγείο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση