Ολοταχώς οι διαδικασίες για ανάθεση αντιδιαβρωτικής μελέτης 2,5 χλμ. από Μ. Μαντίνεια – Αλμυρό

Ολοταχώς οι διαδικασίες για ανάθεση αντιδιαβρωτικής μελέτης 2,5 χλμ. από Μ. Μαντίνεια – Αλμυρό

Δεν μπορούν να ληφθούν προσωρινά μέτρα!
 
Η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες σύνταξης αντιδιαβρωτικής μελέτης στην ακτογραμμή Μικρής Μαντίνειας – Αλμυρού, έχει ξεκινήσει σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη.
Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, πρόκειται για γεωλογικό πρόβλημα που οι ιδιαιτερότητές του δεν επιτρέπουν τη λήψη προσωρινών μέτρων μέχρι την οριστική επίλυση. Οι δε οριστικές λύσεις τέτοιων θεμάτων είναι χρονοβόρες και ιδιαίτερα κοστοβόρες. Κατά συνέπεια, η τύχη της περιοχής και των κατοικιών που βρίσκονται εκεί εναποτίθεται σε αστάθμητους παράγοντες.
 
Επικίνδυνη κατακρήμνιση
Σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, η κατακρήμνιση που σημειώθηκε ξαφνικά στις 22 Φεβρουαρίου έχει ήδη χαρακτηριστεί επικίνδυνη και επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα επέμβασης με αντιδιαβρωτικά έργα στη συγκεκριμένη ακτογραμμή.
Μάλιστα, από τις αυτοψίες που έχουν πραγματοποιήσει οι τεχνικοί, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πλέον επιρρεπές για καθιζήσεις τμήμα είναι το μέτωπο της κρημνώδους ακτογραμμής από τη Μικρά Μαντίνεια έως τον Αλμυρό.
«Η εκτίμησή μας από την αρχή ήταν πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Κι αυτό διαφαίνεται απ’ όλες τις προσεγγίσεις. Και η Περιφέρεια το αντιμετωπίζει ως ένα πολύ σοβαρό θέμα. Παρακολουθούμε όλη την πορεία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας σε υψηλό επίπεδο, διευθυντών και προϊσταμένων, με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της έδρας, υπό τις οδηγίες του περιφερειάρχη, συνεργάζονται για το θέμα αυτό», τόνισε η κα Αλειφέρη.
 
Για 2,5 χλμ.
Οι αιτίες ενεργοποίησης του φαινομένου έχουν εστιασθεί στην υψηλή υδροφορία που λόγω συνεχών βροχοπτώσεων διέρχεται υπόγεια από το βουνό και μειώνει την εσωτερική τριβή των πετρωμάτων, στον έντονο άνεμο και κυματισμό που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και στη σύσταση του υπεδάφους, η οποία δε χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί άλλος ένας αστάθμητος παράγοντας, που είναι η σεισμικότητα της περιοχής, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον επηρεασμό του φαινομένου από σεισμούς 3,5 R και πάνω.
Η Περιφέρεια κατευθύνεται προς την ανάθεση σύνταξης της μελέτης στο επικινδυνότερο τμήμα της ακτογραμμής, που είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη