Εκλογές, για να μπει τέλος στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης


Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής ζωής. Είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν με σκοπό την ενότητα και ανανέωση του ευρύτερου πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς. Μετά το Συνέδριο της ΔΗΣΥ πριν σχεδόν ένα χρόνο και τη θαρραλέα απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει από τον Καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο να εγγυηθεί τις σχετικές διαδικασίες οδηγηθήκαμε στην εκλογή του επικεφαλής ενός νέου και ενιαίου φορέα. Το Συνέδριο του Μαρτίου 2018 επισφράγισε τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, που έκτοτε προχωρά συντεταγμένα στην εσωτερική του οργάνωση σε εθνικό, περιφερειακό, νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο. Την Τετάρτη διοργανώνεται στην Καλαμάτα η πρώτη Ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση Μεσσηνίας με την παρουσία του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη.
 
Είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή; Θα απαντήσω απερίφραστα, ναί! Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί αναμφισβήτητα μία θετική απάντηση στο αίτημα για ενότητα και ανανέωση του χώρου: τρία κοινοβουλευτικά κόμματα βρίσκονται πλέον κάτω από την ίδια στέγη και μαζί έχουν προσέλθει αρκετά  ανεξάρτητα στελέχη, κόμματα και κινήσεις. Το κόμμα που διαμορφώνουμε εκφράζει τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, τους δημοκράτες του μεταρρυθμιστικού Προοδευτικού Κέντρου, της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας. Μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε όλους τους στόχους μας; Θα απαντήσω απερίφραστα, όχι! Μένει πολλή δουλειά να γίνει ώστε να ομογενοποιηθεί ο νέος και ενιαίος φορέας, και η απαραίτητη ώσμωση που θα οδηγ¨τταν είχα πει ρπόφαεν έχουμε κ΄τροβολήσει σε κάτι πραγματικά νέο και όχι σε ανακύκλωση του παλιού.
 
Όταν λέμε ομογενοποίηση δεν εννοούμε μονολιθική, μονοδιάστατη και δογματική ομοφωνία, αλλά πολυφωνία, σεβασμό στις μειοψηφίες, αναγνώριση των τάσεων. Αυτό μένει να το κατακτήσουμε. Οι τάσεις χτίζονται πάνω σε ιδέες και αξίες, όχι σε πρόσωπα. Χρειάζεται να αφήσουμε τη συνομοσπονδιακή μορφή οργάνωσης και όλοι να μάθουμε να αναζητούμε τη σύνθεση μέσα από καθημερινή προσπάθεια: η εσωκομματική δημοκρατία, ο αμοιβαίος σεβασμός, αλλά και η στήριξη της ηγεσίας είναι οι τρεις απαραίτητοι όροι για την επιτυχία του Κινήματος Αλλαγής. Έτσι μόνο θα γίνουμε η πραγματική πρωταγωνιστική δύναμη στην κοινωνία και θα οδηγηθούμε στην εκλογική καταξίωση.
 
Η χώρα έχει μπει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, που για το καλό όλων μας θα πρέπει να είναι σύντομη. Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα μία άβουλη κυβέρνηση θα μας παρασύρει, ως άλλος Σαμψών, στο δικό της χαμό. Όλα τα μεγάλα θέματα τα χειρίζεται όχι για να βρει λύση, αλλά για να καταφέρει πλήγμα στην Αντιπολίτευση. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα που δεν έχει τελειωμό στο Αιγαίο. Οι συζητήσεις για το Μακεδονικό παραπαίουν και μαρτυρούν ασυγχώρηρτη έλλειψη προετοιμασίας. Στο εσωτερικό μέτωπο το κράτος δικαίου δέχεται καθημερινά πλήγματα. Οργανωμένες ακροαριστερές ή ακροδεξιές ομάδες ενσπείρουν φόβο και αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Και σαν κερασάκι στην τούρτα μας πασάρουν το αφήγημα της καθαρής εξόδου στο οποίο μόνο αυτοί πιστεύουν.  Στις 23/5 έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες το περιεχόμενο του συμπληρωματικού Μνημονίου (Supplemental Memorandum) το οποίο σε 40 σελίδες καταγράφει όλες τις νέες υποχρεώσεις της χώρας ως το 2022. Και είναι γνωστό ότι η εποπτεία θα συνεχιστεί ως το 2060.
Αρκετό κακό έχουν κάνει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέχρι τώρα στη χώρα. Το δήθεν ολιστικό πρόγραμμα είναι η επιβεβαίωση της φτωχοποίησης ως αποτέλεσμα της ιδεοληπτικής τους τύφλωσης. Η λέξη ανάπτυξη απουσιάζει παντελώς. Το μέλλον που ετοιμάζουν θα είναι χειρότερο και από τις πιό συγκρατημένες προβλέψεις τους. Έτσι και αλλιώς στους υπολογισμούς τους πέφτουν διαρκώς έξω, όλοι οι δείχτες που παρουσίασαν στο παρελθόν χρειάστηκε να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατηθούν στην εξουσία. Και είναι έτοιμοι να κάνουν και άλλες κωλοτούμπες – κάποιοι τους βλέπουν να ενδύονται ακόμα και τη λεοντή του σοσιαλδημοκράτη. Για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, εις βάρος όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, της μεσαίας τάξης, των αγροτών, των επαγγελματιών. Εις βάρος των συνταξιούχων που θα δουν τις συντάξεις να μειώνονται ακόμα περισσότερο από τις αρχές του επόμενου έτους. Εις βάρος πολλών από τους νέους μας που δεν έχουν άλλο δρόμο από το δρόμο της ξενητιάς.
Για να μπει τέλος σε αυτή την κατηφόρα το Κίνημα Αλλαγής ζητάει εκλογές εδώ και τώρα. Τις επιδιώκουμε, δεν τις φοβόμαστε. Θα βγούμε από αυτές ενισχυμένοι. Όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα όχι οι δημοσκοπήσεις, αλλά οι πραγματικές μετρήσεις, αυτές που βγάζουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και των επαγγελματικών οργανώσεων, όπου η φιλοκυβερνητικές οργανώσεις είναι σε κάθετη πτώση και η ΝΔ δείχνει σημεία κόπωσης.
 
Ο εκλογικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι διάφανος. Ξέρουν ότι δεν θα κερδίσουν αυτές τις εκλογές. Θέλουν να είναι σε θέση να επιστρέψουν με περισσότερες ελπίδες χάρη στη δυνατότητα που θα τους προσφέρει ο εκλογικός νόμος που έχουν φτιάξει για κάθε ενδεχόμενο.
 
Ο δικός μας στόχος είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρουσία και να αποκομίσουμε τέτοια εκλογικά οφέλη που θα μας καταστήσουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας. Ενωμένοι, χωρίς διφορούμενη στάση που θολώνει το μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες. Με στόχο την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπει φραγμός στην ανερμάτιστη Συριζαϊκή πολιτική. Δικιά τους επιλογή είναι η πολιτική του στραγγαλισμού της οικονομίας μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την υπερφορολόγηση. Δικιά τους επιλογή είναι η δημιουργία στρατιάς επιδοματούχων. Δικιά τους επιλογή είναι η ισοπέδωση της παιδείας. Αυτές οι λογικές πρέπει να ηττηθούν στις εκλογές. Για να επιστρέψει η χώρα σε συνθήκες κανονικότητας. Για να αλλάξει η μοίρα των ανθρώπων της, που θεωρούν την απογοήτευση και την ιδιώτευση ως την μόνη τους προοπτική.

Του Τάκη Αναστόπουλου
Μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία