Συγχαρητήρια στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και στο Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας


Κάθε Κυριακή με Θάρρος
 
 Ήταν όλοι εκεί, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», την Παρασκευή 1η Ιουνίου, για να τιμήσουν τους μαθητές, τους καθηγητές και τους εθελοντές επιχειρηματίες που στήριξαν τις προσπάθειες των μαθητών.
Ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, το ΣΕΝ (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων), πολλοί καθηγητές και πολλοί μαθητές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε την καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση, που ήταν η «Helme.t» από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα. Αυτή κέρδισε το πρώτο βραβείο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» και το εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό.
Ο κ. Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Με απλές λέξεις η σωστή νοοτροπία σε μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία, είναι ότι εμπιστευόμαστε από την αρχή αυτόν που θέλει να δημιουργήσει μία επιχείρηση, αρκεί να τηρεί τους κανόνες και μόνο αν αποδειχθεί ότι δεν είναι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης υφίσταται αυτές τις κυρώσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μία από τις κακοδαιμονίες που αντιμετώπισε η χώρα μας χρόνια ολόκληρα, είναι ότι συνέβαινε το αντίστροφο. Με τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει για το επιχειρείν, είναι σαν να λέγαμε στον επιχειρηματία -και ιδίως στο νεαρό επιχειρηματία- δε σε εμπιστευόμαστε. Σου βάζουμε τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε σε θεωρούμε από την αρχή ύποπτο προς το επιχειρείν μέχρι να μας αποδείξεις το αντίθετο. Είναι μια στρεβλή αντίληψη, η οποία μας στοίχισε πολλά και σε επίπεδο επενδύσεων». Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Τώρα, σ’ αυτούς τους ορίζοντες που ανοίγονται στον τόπο μας, κι αφού γίναμε σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος, καιρός είναι να αντιληφθούμε τι σημαίνει ελεύθερη οικονομία, τι σημαίνει να εμπιστεύεσαι, ιδίως τους νέους ανθρώπους, για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους».
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Οι δεξιότητες που αποκτήσατε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής θα σας είναι χρήσιμες, ό,τι κι αν κάνετε στη ζωή σας. Κάποιοι από εσάς θα γίνετε επιχειρηματίες, κάποιοι δε θα γίνετε. Μάθατε, όμως, πόσο σημαντικό είναι να εργάζεστε ως ομάδα. Να βλέπετε ότι δεν αρκεί απλά να έχει κανείς μια καλή ιδέα. Αλλά πίσω από μια καλή ιδέα κρύβεται πάντα πολύ σκληρή δουλειά και οργάνωση, συνεργασία, κατανομή ρόλων, προβολή της επιχειρηματικής σας ιδέας, δυνατότητα επικοινωνίας. Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα. Και θα θυμάστε -για πάντα πιστεύω- αυτήν την πολύ όμορφη διαδρομή σας στο πλαίσιο αυτού του εξαιρετικού διαγωνισμού».
Ο υφυπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί, επομένως, μια ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτούς τους νέους μέσα από τα έργα τους, να αναγνωρίσουμε το δικαίωμά τους να μετέχουν ισότιμα και ενεργά στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι ως μελλοντικοί πολίτες, να εμπιστευτούμε τις ιδέες τους και να στηρίξουμε το όραμά τους να συνεισφέρουν σε ένα βιώσιμο, κοινωνικά ωφέλιμο μέλλον που δε χτίζεται με γνώμονα το κέρδος και τον άκρατο ανταγωνισμό, αλλά με άξονα τη συνεργατικότητα, την αλληλοβοήθεια, την επιχειρηματικότητα, το σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον όπου αναπτύσσεται η επιχείρηση, ανταποδίδοντας έτσι στο κοινωνικό σύνολο και προσκαλώντας όλους να γίνουν μέλη αυτής της συλλογικής επιχειρηματικής κίνησης».
Μεγάλη τιμή για την Καλαμάτα να έχει δύο από τα δέκα σχολεία στον τελικό, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και το Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας. Ακόμα μεγαλύτερη τιμή, αφού το πρώτο βραβείο το κέρδισαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.
Συγχαρητήρια στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, στους μαθητές, στην καθηγήτρια Σταυρούλα Κόκκαλη και στον εθελοντή Ιπποκράτη Παπαδημητράκο, της MATAROA, που στήριξε αυτή την προσπάθεια.
Συγχαρητήρια και στο Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας, στους μαθητές, στην καθηγήτρια Νικολέτα Παναγιωτοπούλου και στον εθελοντή Γεώργιο Βασιλόπουλο, Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ο.Ε., που στήριξε αυτή την προσπάθεια.
Ας τα βλέπουν αυτά όλοι όσοι μάχονται την αξιολόγηση, την αξιοκρατία και την αριστεία. Ας τα βλέπει αυτά η αντιδραστική οπισθοδρομική συνδικαλιστική ψευτο-αριστερή κομπανία των καθηγητών.
Ας τα βλέπουν αυτά οι κάθε λογής ιδεολόγοι και ιδεοληπτικοί που μάχονται το επιχειρείν, αγνοώντας ότι ο πλούτος μιας κοινωνίας παράγεται από το επιχειρείν.
Ας τα βλέπουν αυτά και οι εύπιστοι πολίτες που παρασύρονται από τους κάθε λογής κρατιστές, κρατολάτρες και λαϊκιστές, που συκοφαντούν την επιχειρηματικότητα.
Πολλοί δεν έμαθαν, έστω και αν κατέρρευσε ο κρατισμός όλων των πρώην κομμουνιστικών/σοσιαλιστικών χωρών, έστω και αν χρεοκόπησε, λόγω κρατισμού, το ελληνικό κράτος. Οι βραβευθέντες μαθητές και καθηγητές μάς δείχνουν το δρόμο.
 
Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
 
 
*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com