Τρεις γενιές Καλαματιανών ξανάγιναν «παιδιά» σ’ ένα βράδυ γεμάτο συγκίνηση! (φωτογραφίες)

Τρεις γενιές Καλαματιανών ξανάγιναν «παιδιά» σ’ ένα βράδυ γεμάτο συγκίνηση! (φωτογραφίες)

«Ξανακάθισαν» στα θρανία του 1ου Λυκείου στη «Σχολή Παπαφλέσσα» όσοι πέρασαν από το 1974 έως το 2000…
 
 Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο κτήριο της «Σχολής Παπαφλέσσα», εκεί που «στεγάστηκε» από το 1974 έως το 2000 το πιο ιστορικό σχολείο της Μεσσηνίας, το 1ο Γυμνάσιο/Λύκειο. Εκατοντάδες Καλαματιανοί που πέρασαν από το κτήριο στη διασταύρωση της Φαρών με την Κρήτης είχαν την ευκαιρία να καθίσουν ξανά στα ίδια θρανία, να γράψουν στον ίδιο πίνακα και να ξαναθυμηθούν τα «παιδικά» τους χρόνια… παίζοντας μπάσκετ στο γήπεδο του προαυλίου…

Το «παρών» έδωσαν και αρκετοί καθηγητές, που δεν μπόρεσαν να κρύψουν την συγκίνησή τους για την παρουσία τους στο κτήριο που πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους. Ο γυμναστής Γιάννης Ηλιάδης, συνδετικός «κρίκος» της μετακόμισης του σχολείου από το «Δημοτικό Ωδείο» στη «Σχολή Παπαφλέσσα» το 1974, αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια του σχολείου… Ο Βασίλης Νίκας, από τους τελευταίους λυκειάρχες του 1ου Λυκείου που στεγάστηκε στο κτήριο επί των οδών Φαρών & Κρήτης, εξιστόρησε τη δημιουργία των «Σχολών Παπαφλέσσα». Η Γεωργία Παπαδόγιαννη αφιέρωσε συγκινημένη μερικά λόγια για τους συναδέλφους της καθηγητές, αλλά και τους μαθητές που πέρασαν απ’ αυτό το σχολείο και σήμερα δε είναι εν ζωή…

Την παράσταση έκλεψε ο «κυρ-Γιάννης», ο άνθρωπος που είχε το κυλικείο, για δεκάδες χρόνια, στο 1ο Λύκειο και ο οποίος «αποθεώθηκε» από τα εκατοντάδες «παιδιά» που βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο προαύλιο!
Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν και οι καθηγητές Στακιάς, Καούνης, Ροϊδάκη, Παναγάκου,Γιακουμής,  Σταματόπουλος, Καράμπης, Θεοδωροπούλου, αλλά και ο Θεόδωρος Πανουσόπουλος. Ο τελευταίος φοίτησε ως μαθητής από το 1974-76 στις αίθουσες αυτού του κτηρίου, ενώ το 2011, ως διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου της Καλαμάτας, του «έλαχε» να «κλειδώσει» το σχολείο, που έκτοτε δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Από την πλευρά του «Καλαμάτα 2030», που σε συνεργασία με το «Σχολείο Τουρισμού», τον «Σπόρο» και την ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είχαν την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη μοναδική βραδιά, απηύθυναν χαιρετισμό ο Νίκος Μαυρέας και ο Βασίλης Παπαευσταθίου, βάζοντας στην «ατζέντα» την ανάγκη για αξιοποίηση του κτηρίου.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Στούπας, υπεύθυνος της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου που «στεγάζεται» στο χώρο, εξέφρασε ικανοποίηση που βλέπει ξανά αυτό το κτήριο να «σφύζει» από ζωή, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η βραδιά να γίνει ευκαιρία και «επανεκκίνηση» για την αξιοποίησή του.
Εκ μέρους του δημάρχου, η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Οικονομάκου, χαιρέτισε τη βραδιά, ενώ η ίδια τόνισε τη συγκίνησή της, καθώς πέρασε από τα «θρανία» αυτού του σχολείου και είχε την ευκαιρία να συναντήσει στον ίδιο χώρο παλιά αγαπημένα πρόσωπα.
Για τη «μουσική επένδυση» της βραδιάς φρόντισε ο δημοσιογράφος – ραδιοφωνικός παραγωγός του «Kiss Fm», Θοδωρής Σαραντόπουλος, απόφοιτος και ο ίδιος του σχολείου.

Για τις μπάλες και τα «διχτάκια» στις μπασκέτες, που έδωσαν την ευκαιρία σε «παλαίμαχους» μαθητές «να ξετυλίξουν» ξανά το ταλέντο τους, υπεύθυνος ήταν ο Κώστας Βλαχονικολός και τα καταστήματα αθλητικών ειδών «Cosmos».
Να σημειωθεί ότι η βραδιά έκλεισε στις 11.10, κρατώντας την «υπόσχεση» που είχαν δώσει οι διοργανωτές στους ενοίκους των γειτονικών πολυκατοικιών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για να πραγματοποιηθεί αυτή η βραδιά τόσο τα μέλη του «Καλαμάτα 2030» όσο και οι άνθρωποι του «Επιμελητηρίου» πήραν κυριολεκτικά «σκούπα» και «φαράσι» και έκαναν το χώρο «επισκέψιμο», κουβαλώντας ακόμα και θρανία και πίνακες στις αίθουσες, όπου «φωτογραφήθηκαν» όσοι πέρασαν από την εκδήλωση.
Επίσης, για τα δωρεάν ποτά και τα ηχητικά φρόντισαν «χορηγοί», επώνυμοι και ανώνυμοι.
Κλείνοντας, ας εκφράσουμε την «ευχή», και ως συναισθηματικά δεμένοι με αυτό το κτήριο, να μην αποκτήσει «μουσειακό» χαρακτήρα, αλλά σύντομα να ξαναλάβει την «αίγλη» του παρελθόντος και να γίνει ένα «στολίδι» για νέους ανθρώπους, για όλη την πόλη!
 
Του Κώστα Γαζούλη