Σοκαρισμένοι από τις δηλώσεις του Π. Νίκα οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Σοκαρισμένοι από τις δηλώσεις του Π. Νίκα οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Απαντήσεις έδωσαν χθες οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας στο δήμαρχο της πόλης, έπειτα από τις δηλώσεις του δεύτερου για την ακυρωθείσα εκδήλωση.
Ειδικότερα, θέλησαν να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα και, όπως είπαν χαρακτηριστικά, σοκαρίστηκαν από τις δηλώσεις του Π. Νίκα που αφορούσαν στο 10ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας.
Παρά την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει, πάντως, δήλωσαν πρόθυμοι να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης με το δήμαρχο, ενώ για ακόμα μια φορά ζήτησαν συγγνώμη για την υπέρβαση ωραρίου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Παρασκευής, που ήταν και η (μοναδική;) αιτία που το 10ο Φεστιβάλ τελείωσε πριν καν αρχίσει.
Επίσης, δήλωσαν πρόθυμοι να συνεργαστούν σε δράσεις που θα έχουν να κάνουν με τη νεολαία, καθώς η Καλαμάτα υστερεί σε αυτόν τον τομέα.
 
Συνέντευξη Τύπου
Αρχικά, λοιπόν, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής δήλωσαν σοκαρισμένα από τις δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα, θεωρώντας ότι η πληροφόρηση που είχε δεν ήταν ακριβής.
Απαντώντας στις προχθεσινές δηλώσεις, ανέφεραν ότι το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι ένας αναγνωρισμένος θεσμός και όχι ένα αυτοαποκαλούμενο Φεστιβάλ του Δρόμου, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Νίκας.
Σχολιάζοντας την άποψη ότι οι διοργανωτές ζήτησαν από το δήμαρχο Καλαμάτας τη συμβουλή του για το φετινό Φεστιβάλ, υποστήριξαν ότι την Τετάρτη δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του δημάρχου, που τους ζητούσε να ακυρώσουν το φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που ήδη είχε μετατραπεί σε Φεστιβάλ Αλληλεγγύης λόγω των γεγονότων στην Αττική και, μάλιστα, πάνω από 20 φορείς είχαν δηλώσει την υποστήριξή τους. Αυτό μεταμόρφωσε τη συγκεκριμένη εκδήλωση σε ένα μεγάλο γεγονός αλληλεγγύης για όλη την πόλη.
Σχετικά με την άποψη του δημάρχου ότι η ΚΑΝΕ είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται για ΜΚΟ, αφού δεν είναι εγγεγραμμένη στο υπουργείο Εξωτερικών ή στο υπουργείο Εσωτερικών και δε λαμβάνει χρηματοδοτήσεις. Πρόκειται για έναν οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης, με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, από τον οποίο έχουν περάσει πάνω από 5.000 άτομα και έχουν εκπαιδευτεί σε διαφορετικά θέματα. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι έχουν αποδείξει ότι με ευγένεια, ηρεμία και σεβασμό προς την πόλη κάνουν δραστηριότητες προς όφελος αυτής, των πολιτών και εν γένει του Δήμου.
Το τελευταίο, δε, ήταν κάτι που τους σόκαρε, καθώς ο Δήμος δεν έδειξε, έστω, λίγη ανοχή, τη στιγμή που- όπως είπαν- είναι γνωστό πως στην Καλαμάτα γίνονται εκδηλώσεις στις οποίες δίδεται μεγαλύτερη ανοχή, εκδηλώσεις που δεν έχουν την απήχηση που έχει το Φεστιβάλ Δρόμου. Ένα φεστιβάλ διεθνούς παραγωγής, στο οποίο έρχονται καλλιτέχνες και εθελοντές από όλο τον κόσμο, μια διαφήμιση για την πόλη, κάτι που στηρίζει την ίδια τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Μιλώντας για την παραγωγή, τα μέλη του Φεστιβάλ που έκαναν δηλώσεις χθες παραδέχθηκαν ότι έγινε λάθος και ζήτησαν ξανά συγγνώμη από τους περίοικους για την ενόχληση που δέχθηκαν.
Σχετικά με το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν από το δικαστήριο, και καλώς, πιθανότητα με πρόστιμο, κάτι που θα δεχθούν αδιαμαρτύρητα, αφού είναι το δίκαιο.   
Στη συνέχεια τα μέλη της διοργάνωσης δήλωσαν προσβεβλημένα από τις δηλώσεις του δημάρχου και θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν είναι πολιτικός φορέας, καθώς έχουν αποδείξει πως «ό,τι κάνουν τόσα χρόνια, το κρατούν μακριά από πολιτικά συμφέροντα, μακριά από πολιτικές επιρροές και με πρόσημο τους νέους, που στην πόλη μας δεν έχουν πολλά πράγματα να κάνουν».
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Π. Νίκα για το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν ότι αυτές δεν έχουν χώρο στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ενώ θέλησαν να κάνουν γνωστό ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με οποιονδήποτε πολιτικό φορέα, κάτι που επιβεβαιώνεται αν κάποιος δει τις δράσεις και τα έργα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.
Σχετικά με το πότε έκλεισε η μουσική, τα μέλη του Φεστιβάλ Δρόμου δήλωσαν ότι αυτή σταμάτησε στις 1.24 και όχι στις 1.40 που δήλωσε ο δήμαρχος, ενώ επανέλαβαν ότι παραδέχονται ότι ξέφυγαν του ωραρίου που είχε συμφωνηθεί, δηλαδή μέχρι τις 11.30. Για αυτό, μάλιστα, την επόμενη μέρα έστειλαν έντυπες ανακοινώσεις στις γύρω πολυκατοικίες με τις οποίες ζητούσαν συγγνώμη, ενώ ανέφεραν ότι πολλοί από τους πολίτες της περιοχής δήλωσαν υπέρ του Φεστιβάλ και, μάλιστα, τις επόμενες μέρες βρέθηκαν στο σημείο και έδιναν συγχαρητήρια στη διοργάνωση, παρότι είχε ακυρωθεί.
Περισσότερο, ωστόσο, σοκαρισμένοι δήλωσαν από την άποψη ότι πρόκειται για εκδήλωση βαρβαρότητας, καθώς, αν η επίσημη Αρχή της πόλης θεωρεί βαρβαρότητα τη μουσική που ακούν οι νέοι ή ότι η διασκέδαση των νέων αποτελεί βαρβαρότητα, τότε πρέπει να γίνει μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η νεολαία και τι ανάγκες έχει. Νεολαία που είναι απογοητευμένη, αφού «βρισκόμαστε σε μια βαθιά κρίση, που κατά βάση επηρεάζει τους νέους, χωρίς να υπάρχουν πολιτικές για τη νεολαία και ούτε οργανωμένη στρατηγική, που δημιουργήθηκε πρόσφατα».
Για το υπονοούμενο που αφέθηκε από το δήμαρχο Καλαμάτας για τους εργαζομένους, τα μέλη του φεστιβάλ δήλωσαν ότι και αυτοί εργάζονται και κουράζονται, ενώ διοργανώνουν το φεστιβάλ εθελοντικά τον ελεύθερο χρόνο τους, δουλεύοντας για αυτό τουλάχιστον επί 6 μήνες.
Επίσης, ανέφεραν ότι οι 100 εθελοντές που συμμετείχαν στο φεστιβάλ είναι πολύ απογοητευμένοι και με τον τρόπο που μίλησε ο δήμαρχος, αφού- σύμφωνα με τους ίδιους- αναφέρθηκε υποτιμητικά για αυτούς.
Σχετικά με τη δήλωση ότι σβήνονται like αλλά και τα σχόλια από τη σελίδα του Δήμου Καλαμάτας στο facebook, δήλωσαν ότι δεν είναι δυνατό να σβήσεις like στο facebook.
Από τη σελίδα του Δήμου, όμως, κάποιος σβήνει τα σχόλια των πολιτών, όπως κατήγγειλαν, ενώ είπαν ότι αν χρειαστεί, υπάρχουν print screen.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, σχολίασαν, να τους κατηγορούν τη στιγμή που υπάρχουν αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στη σελίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Κλείνοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, κάλεσαν το δήμαρχο να επιπλήξει αυτούς που του τα μεταφέρουν, αφού «είναι ψεύδη, τον εκθέτουν και είναι κρίμα».
Σχετικά με την αναφορά του δημάρχου ότι δεν έγιναν άλλες εκδηλώσεις, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ είπαν ότι ούτε αυτό είναι σωστό, καθώς διεξήχθησαν αρκετές σε όλη τη Μεσσηνία. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι πολλοί καλλιτέχνες απηύθυναν κάλεσμα στον κόσμο για να δημιουργηθούν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους πληγέντες. Έτσι οι ομιλούντες ακολούθησαν αυτή την άποψη, άποψη που κάποιοι θεώρησαν σωστή και κάποιοι λανθασμένη. Μάλιστα, αυτός ήταν ο λόγος που κατήργησαν τον εορταστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ, που φέτος συμπλήρωνε 10 του χρόνια, και το μετέτρεψαν σε φεστιβάλ αλληλεγγύης.
Κλείνοντας δήλωσαν αδικημένοι, γιατί η δική τους εκδήλωση αντιμετωπίστηκε με απόλυτη αυστηρότητα, ενώ άλλες, μεταξύ αυτών και του Δήμου, έχουν την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, κάτι που συμβαίνει και με επιχειρήσεις που δουλεύουν επτά μέρες την εβδομάδα για τρεις μήνες με καθημερινή μουσική που ενοχλεί κάποιους από τους γείτονες.
Όπως είπαν ακόμη, ως φορέα τούς ενδιαφέρει η συνεργασία και η συζήτηση, συζήτηση όμως πάνω σε όρους πραγματικούς και σεβασμού, ενώ δεν ξέχασαν να ευχαριστήσουν όσους υποστήριξαν το φεστιβάλ και όσους συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης, αλλά και τις Αρχές που ενεπλάκησαν, καθώς, όπως παρατήρησαν, και από τη Δημοτική Αστυνομία και την Αστυνομία ήταν πολύ ευγενείς και συνεργάσιμοι. 
Παράλληλα, κάλεσαν τους πολίτες να υποστηρίξουν όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, ενώ ανέφεραν ότι δεν είναι λύση το να τηλεφωνεί κάποιος και να καταγγέλλει ότι μια εκδήλωση δεν τελείωσε στις 11.00 το βράδυ. Ειδικά αναφερόμενοι στον κόσμο που είναι νευριασμένος, απηύθυναν έκκληση να δείχνει ανοχή, αφού η πόλη χρειάζεται τον πολιτισμό.
 
Περί πληρωμής μέρους των εξόδων
Σε ερώτηση που τέθηκε, αν ο δήμαρχος είχε δηλώσει πρόθυμος να καλύψει κάποια έξοδα αν δε γινόταν το Φεστιβάλ, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι είναι αληθές και, μάλιστα, είπαν ότι ο δήμαρχος τους είχε διαβεβαιώσει ότι αν η οικονομική ζημιά ήταν μεγάλη, θα προσπαθούσε να καλύψει μεγάλο μέρος.
 
Τέλος το Πάρκο του ΟΣΕ
Σε άλλη ερώτηση, αν το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ξανά στο ίδιο σημείο και γενικότερα εντός Καλαμάτας, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι δεν έχει παρθεί απόφαση από την οργανωτική επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει συζητηθεί τι θα γίνει στο μέλλον.
Πάντως, ανέφεραν ότι ήδη είχαν αποφασίσει ότι δε θα πραγματοποιηθεί ξανά στον ίδιο χώρο, ενώ συμπλήρωσαν ότι έχουν βρεθεί αρκετοί εναλλακτικοί χώροι και γίνονται σκέψεις για το αν είναι κατάλληλοι για μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Φεστιβάλ Δρόμου.
 
Διάθεση για συζήτηση με το δήμαρχο Καλαμάτας
Ως γνωστόν, ο Παναγιώτης Νίκας κάλεσε τα μέλη της διοργάνωσης σε συζήτηση. Οι δεύτεροι, λοιπόν, δήλωσαν ότι έχουν αποδείξει εδώ και 10 χρόνια ότι είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις και ποτέ δε θα αρνηθούν, σε οποιονδήποτε και αν τη ζητήσει.
Μάλιστα, κάλεσαν και το Δήμο να υπάρξει συνεργασία και να δημιουργηθούν προγράμματα για τη νεολαία στην πόλη.
Όσο για ενδεχόμενη συζήτηση για το Φεστιβάλ, δήλωσαν ότι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται, αν υπάρχουν όροι  όπως «βαρβαρότητα». Αν ο Δήμος θεωρεί κάτι βάρβαρο, σχολίασαν, δύσκολα θα μπορέσει να βοηθήσει, αλλά και πάλι δήλωσαν διατεθειμένοι να το συζητήσουν.
 
Χρειάζονται δομές για τη νεολαία
Αυτό, πάντως, που τόνισαν τα μέλη της διοργάνωσης, όπως προαναφέραμε, ήταν ότι θέλουν σε συνεργασία με το Δήμο να δημιουργήσουν δομές για τη νεολαία στην πόλη. Οι ίδιοι δε, έχουν προτάσεις που οι νέοι χρειάζονται πραγματικά.
 
Ήταν το ωράριο ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης;
Ζητώντας ένα σχόλιο, τέλος, για το αν τελικά το ωράριο ήταν ο πραγματικός λόγος που ακυρώθηκε το φεστιβάλ, οι διοργανωτές απάντησαν ότι δε θεωρούν ότι ήταν μόνο αυτός. Το ωράριο, υποστήριξαν, το παραβιάζουν πάρα πολλές εκδηλώσεις, αλλά καμία δεν έχει καταργηθεί.
Όμως, εδώ και χρόνια υπάρχει μια αρνητική αντιμετώπιση από το Δήμο. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι δε γνωρίζουν αν αυτό είναι θέμα του δημάρχου ή κάποιων άλλων, όμως ανέφεραν ότι είχαν πολύ άσχημη αντιμετώπιση πέρυσι από το γενικό γραμματέα του Δήμου, που, μάλιστα, όπως είπαν, επιτέθηκε φραστικά σε μέλος της διοργάνωσης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση