Αλιευτικό Μαραθόπολης: «Ναυάγιο» της Περιφέρειας η πρόταση ένταξης του έργου

Αλιευτικό Μαραθόπολης: «Ναυάγιο» της Περιφέρειας  η πρόταση ένταξης του έργου

Μαντάς: «Η Μαραθούπολη με άδειο φάκελο δε θα αποκτήσει σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο»
 
 
Νέο «ναυάγιο» σημειώνεται στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, αφού η πρόταση ένταξης του έργου της ανάπτυξής του έγινε χωρίς να υποβληθεί σχεδόν κανένα από τα στοιχεία – δικαιολογητικά που απαιτούνται!
Αυτό αποκαλύπτεται σε έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Αλιείας και θάλασσας (ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ) με ημερομηνία 04/10/2018 και Α.Π.: 4046, προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, το οποίο κοινοποιείται στο Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, με θέμα «Συμπληρωματικά στοιχεία για την εξέταση της πρότασης: “Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης”, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο περιφερειακός σύμβουλος – πολιτευτής της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι κατά την αξιολόγηση του υποβληθέντος (από την Περιφέρεια Πελοποννήσου) τεχνικού δελτίου της Πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης» «διαπιστώθηκε η έλλειψη των παρακάτω στοιχείων:
1. Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την αρμοδιότητα του δικαιούχου να υλοποιήσει την Πράξη (βλ. Παραρτημα Ι). 2. Η χρηματοοικονομική ανάλυση για τον υπολογισμό των καθαρών εσόδων από τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου.
3. Η μελέτη σκοπιμότητας έχει συνταχθεί προ 8ετίας. Θα πρέπει να υποβληθεί επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας και να περιληφθούν σε αυτήν πρόσφατα στοιχεία από την αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Θα πρέπει να γίνεται σαφές πόσα σκάφη θα είναι δυνατόν να ελλιμενιστούν στο καταφύγιο, καθώς και οι διαστάσεις αυτών.
4. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
5. Οι γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων φορέων (Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων, υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ΓΕΝ). Θα πρέπει να υποβληθεί και η απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία γνωμοδότησε θετικά για το έργο.
6. Η απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εκτέλεση των έργων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.2971/2001 (ΦΕΚ Α’/19-12-2001) “Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις”, δεδομένου ότι το έργο κατασκευάζεται εντός της εξομοιούμενης Ζώνης Λιμένα.
7. Η απόφαση υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής περί καθορισμού Αποφαινομένων Οργάνων.
8. Η βεβαίωση – δήλωση ανάληψης λειτουργίας και συντήρησης του έργου από το Φορέα Λειτουργίας (Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας).
9. Η βεβαίωση από την οικεία Λιμενική Αρχή για τον αριθμό των επαγγελματικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
10. Τα Τεύχη Δημοπράτησης και ο ΣΑΥ και ο ΦΑΥ του έργου.
11. Λοιπά στοιχεία που αφορούν στη σύνδεση του καταφυγίου με το δίκτυο χαμηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ και τη φωτοσήμανση του έργου από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.
12. Στοιχεία που αφορούν τις τεχνικές μελέτες (βλ. Παραρτημα Ι)».
 
Μέχρι τις 25 Οκτώβρη τα στοιχεία, αλλιώς απορρίπτεται η πρόταση για το έργο
Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται: «Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης της πρότασής σας παρακαλούμε όπως αποστείλετε τα παραπάνω στοιχεία έως την 25η/10/2018. Η πρότασή σας θα αξιολογηθεί με βάση την ημερομηνία παραλαβής των συμπληρωματικών στοιχείων από την ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ. Σας ενημερώνουμε ότι εάν, μέχρι την προαναφερθείσα προθεσμία, δεν έχουν υποβληθεί τα παραπάνω στοιχεία στην υπηρεσία μας, η αξιολόγηση της πρότασής σας δε θα προχωρήσει και θα απορριφθεί».
 
Ελλείψεις παντού, για το δικαιούχο και τις τεχνικές μελέτες
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και όσα αναφέρονται στο Παράρτημα Ι αναφορικά με την αρμοδιότητα του δικαιούχου και τις τεχνικές μελέτες του έργου, καθώς παντού υπάρχουν ελλείψεις.
Αναφορικά με την αρμοδιότητα του δικαιούχου σημειώνεται ότι έχει υποβληθεί μόνο η απόφαση 435/13-12-2017 του Περιφερειακού Συμβουλίου για σύναψη προγραμματικής σύμβασης (σ.σ. η οποία ήταν για λανθασμένη Πρόσκληση και μόλις το Σεπτέμβρη τροποποιήθηκε), δεν έχουν υποβληθεί αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας και του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, θα πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, αφού πρώτα ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του ΓΕΝ, στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πρέπει να διορθωθούν η αναφορά στην Πρόσκληση της ΕΥΔ Αλιείας και Θάλασσας γιατί γίνεται αναφορά σε Πρόκληση με άλλο κωδικό και άλλο ΑΔΑ και να διορθωθεί και ο προϋπολογισμός του έργου, δεδομένου ότι στο σχέδιο της σύμβασης αναφέρεται 6.150.000 ευρώ και στο υποβληθέν Τεχνικό Δελτίο 6.700.000 ευρώ ΚΑΙ θα πρέπει να διευκρινιστεί γιατί το αίτημα ένταξης της Πράξης υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεδομένου ότι σύμφωνα με την υποβληθείσα απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με αρ. πρωτ. 32408/10288/27.07.2011, η αρμοδιότητα της συντήρησης, ανακαίνισης, βελτίωσης λιμενικών έργων ασκείται από το καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας (σ.σ. Μεσσηνίας).
Αναφορικά με τις τεχνικές μελέτες του έργου, σημειώνεται ότι έχει υποβληθεί τεχνική μελέτη των έργων που συντάχθηκε το 2004 και επικαιροποιήθηκε το 2011 και επισημαίνεται ότι δεν έχουν υποβληθεί όλα τα σχέδια της μελέτης. Απαιτείται να υποβληθούν πλήρη κατασκευαστικά σχέδια, στα οποία και να εμφαίνονται σαφώς τα όρια της χερσαίας ζώνης λιμένα. Γίνεται αναφορά σε μελέτες σε φυσικό προσομοίωμα που έγιναν από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ, οι οποίες δεν υποβλήθηκαν. Η βυθομετρική αποτύπωση έγινε το 2004 και απαιτείται να γίνει πρόσφατη αποτύπωση και έλεγχος/επικαιροποίηση των ποσοτήτων. Δεν έχει υποβληθεί η γεωτεχνική μελέτη. Δηλώνεται ότι όλες οι μελέτες εγκρίθηκαν με απόφαση του 2018 της ΔΤΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι εγκρίθηκαν συγκεκριμένα μόνο η μελέτη του προσήνεμου μόλου, η ακτομηχανική μελέτη και η διερεύνηση διαταραχής και η τελευταία μελέτη δεν έχει καν υποβληθεί.
Δεν έχει υποβληθεί μελέτη των Η/Μ δικτύων και εγκαταστάσεων του καταφυγίου (ηλεκτροφωτισμός, παροχή νερού, πυρόσβεση), που κρίνονται απαραίτητα ώστε το καταφύγιο να είναι ασφαλές και λειτουργικό.
 
Περικλής Μαντάς
 
«Η Μαραθούπολη με άδειο φάκελο δε θα αποκτήσει σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο»
 
Σε χθεσινή του δήλωση, ο περιφερειακός σύμβουλος και πολιτευτής της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, ο οποίος αποκάλυψε το έγγραφο της ΕΥΔ, τονίζει: «Η Μαραθούπολη με άδειο φάκελο δε θα αποκτήσει σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο».
Η δήλωση του κ. Μαντά έχει ως εξής: «Η αλήθεια είναι πάντα αμείλικτη. Ειδικότερα, όταν βγαίνει στο φως, εκθέτει όλους αυτούς που προσπαθούν με ψέματα να καλύψουν την οργανωτική τους “γύμνια”.  Η Μαραθούπολη με άδειο φάκελο δε θα αποκτήσει σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο. Άραγε, πόσες θητείες χρειάζεται ο κ. Τατούλης για να συμπληρώσει ένα φάκελο για την εκτέλεση ενός λιμενικού έργου; Οι χαρές και τα πανηγύρια κρατούν λίγο. Όπως λίγο ακόμη θα κρατήσει και η πολιτική “κοροϊδία” που βιώνουμε στην Πελοπόννησο».
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου