Δ.Σ. Τριφυλίας: Η συμπολίτευση αρνήθηκε συζήτηση και στήριξη στους συμβασιούχους-παρατασιούχους…

Δ.Σ. Τριφυλίας: Η συμπολίτευση αρνήθηκε συζήτηση και  στήριξη στους συμβασιούχους-παρατασιούχους…

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας η συμπολίτευση του Δήμου (πλην ενός δημοτικού συμβούλου) αρνήθηκε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση και παροχή στήριξης στους συμβασιούχους-παρατασιούχους με λήψη απόφασης για παραμονή στην εργασία τους, όπου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εν όψει της δικασίμου ασφαλιστικών τους μέτρων στις 17 Οκτώβρη, κάτι που ζήτησαν οι ίδιοι που ήσαν παρόντες. Υπήρξε, ωστόσο, προφορική δέσμευση για συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας πριν από τις 15 Οκτώβρη για συζήτηση του θέματος.
Μάλιστα, η άρνηση της συμπολίτευσης προκάλεσε αντιδράσεις συμβασιούχων και δημοτών που ήταν στο ακροατήριο, καθώς και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με βολές σε βάρος της Δημοτικής Αρχής, αλλά και του δημαρχεύοντος Γιάννη Μερκούρη, μιας και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας απουσίαζε.
Η δικαιολογία που εκφράστηκε από τον κ. Μερκούρη είναι ότι δεν είχαν εκείνη τη στιγμή διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για το κόστος παραμονής των συμβασιούχων.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Μπακούρος, πρότεινε να συζητηθεί το θέμα, να ληφθεί απόφαση στήριξης των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και να έχουν αυτή την απόφαση υπέρ τους στο δικαστήριο. Ωστόσο, τόσο ο κ. Μερκούρης όσο και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Γιάννης Καλκαβούρας, δεν ήθελαν να συζητηθεί το θέμα στη συνεδρίαση και πρότειναν τη συζήτησή του σε επόμενη συνεδρίαση, η οποία είπαν ότι θα διεξαχθεί πριν από τις 15 Οκτώβρη, πρόταση που ψηφίστηκε μόνον από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, οι οποίοι σήκωσαν διστακτικά τα χέρια και δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία όπως ρητά ορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας.
Η εκπρόσωπος των συμβασιούχων-παρατασιούχων, Διονυσία Κατσαργύρη – Γεωργοπούλου, σημείωσε σχετικά: «Έχουμε κάνει μία κίνηση, έχουμε μαζέψει γύρω στις 400 υπογραφές, όλοι οι πολίτες μάς θέλουν. Ξέρετε κι εσείς ότι μας χρειάζεστε, γι’ αυτό θα ’θελα να στηρίξετε όλοι οι σύμβουλοι εδώ, είτε της αντιπολίτευσης είτε της συμπολίτευσης. Και να ξέρετε ένα πράγμα, ότι η καθαριότητα δεν είναι μόνο το Καλό Νερό, το Κοπανάκι, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά. Υπάρχουν και τα χωριά, τα οποία βρωμάνε. Και χρειάζεται προσωπικό. Και σίγουρα δε φταίνε οι επιστάτες. Δεν έχουν προσωπικό… […] Θα ήθελα πραγματικά να μας στηρίξετε. Θέλω μία θετική απάντηση. Στις 17 Οκτώβρη έχουμε δικαστήριο και κινδυνεύουμε να πεταχτούμε έξω. Είμαστε οικογενειάρχες, είμαστε ψηφοφόροι και πολίτες του Δήμου Τριφυλίας και νομίζω ότι πρέπει να μας στηρίξετε».
Και συμπλήρωσε: «Εάν θέλουμε να βρούμε, βρίσκουμε (σ.σ. χρήματα). Μπορούμε να κάνουμε πιο λίγες πολιτιστικές εκδηλώσεις».
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας, Ηλίας Φωτόπουλος, επισήμανε: «Το πρόβλημα των συμβασιούχων το γνωρίζετε, έχει δημιουργηθεί και από την πλευρά της Ε.Ε. που θέλει να μειώσει το εργατικό κόστος και θέλει να δουλεύουνε με 500 ευρώ, από το 1988, και από τις κυβερνήσεις κι απ’ τις Δημοτικές Αρχές. Μην κάνουμε ότι σήμερα βγήκε το πρόβλημα. Στην ουσία, λοιπόν, ζητάμε από το συμβούλιο εδώ τι να κάνει; Να στηρίξει τους συμβασιούχους και να τους κρατήσει μόνιμους…». Ακολούθως ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Γιάννης Καλκαβούρας, ανέφερε ότι απουσιάζει ο δήμαρχος, λέγοντας: «Έχει νόημα; Θέλετε κάτι να ρωτήσετε ή να αναφερθείτε σε κάποιο θέμα;».
Σε άμεση παρέμβασή του, ο Σωτήρης Μπακούρος είπε: «Δηλαδή, επειδή λείπει ο δήμαρχος να μη βάλουμε ζητήματα; Δεν το κατάλαβα. […] Πιστεύω ότι πρέπει να παρθεί μιαν απόφαση, η οποία να στηρίζει – ομόφωνη αν είναι δυνατόν – τους συμβασιούχους, να πούμε ότι κατέχουν θέσεις Οργανισμού (σ.σ. Ο.Ε.Υ.), καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Δήμου και η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλο. Είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε μια τέτοια απόφαση την οποία να χρησιμοποιήσουν και στο δικαστήριο που εντός λίγων ημερών θα γίνει; Ζήτημα βάζω».
Ακολούθως, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, επισήμανε ότι «έχουμε θέμα, μιας και τέθηκε, να το βάλουμε εκτός ημερησίας διατάξεως, αν συμφωνεί και το Σώμα».
Ο δημαρχεύων Γιάννης Μερκούρης απάντησε ότι «μέχρι τις 15 του μήνα θ’ ακολουθήσει κι άλλο συμβούλιο, εδώ θα είναι κι ο δήμαρχος, νομίζω έχει ξαναγίνει κουβέντα για το θέμα αυτό, συνάδελφοι. Δεν είναι πρώτη φορά».
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Σωτήρης Μπακούρος, λέγοντας: «Μα τι λέτε; Αν δε γίνει μέχρι τότε συμβούλιο, τι θα γίνει;», με τον κ. Μερκούρη να απαντά «θα γίνει» και τον κ. Καλκαβούρα: «θα το προγραμματίσουμε».
«Κι αν αναβληθεί για κάποιον λόγο; Αν υπάρξει καθυστέρηση; Γιατί να μην το συζητήσουμε τώρα που είναι εδώ τα παιδιά; Υπάρχει κάποιος λόγος που πρέπει ν’ αποφύγουμε;», αναρωτήθηκε η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή.
Απαντώντας ο κ. Μερκούρης είπε: «Δεν είναι όπως το λέτε. Αν είναι ν’ αποφύγουμε ή δε θέλουμε ν’ αποφύγουμε. Και τώρα αυτά, να θέλετε εσείς να γίνετε αρεστοί κι εμείς να γίνουμε οι κακοί, δε νομίζω ότι είναι ωραία πράγματα αυτά», με την κα Μαραβελή να παρεμβαίνει λέγοντας «ας προχωρήσουμε στη συζήτηση» και τον κ. Μερκούρη να τονίζει ότι «εμείς λέμε μέχρι τις 15 του μήνα. Αυτά δεν είναι απλά πράγματα τα οποία παίρνονται με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμπλέκονται οικονομικά στοιχεία…».
Ο Σωτήρης Μπακούρος επέμεινε στην πρότασή του για συζήτηση και λήψη απόφασης, τονίζοντας: «Εγώ επιμένω στην πρότασή μου, να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Νομίζω ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο αν είναι παρών ή απών ο δήμαρχος. Είναι ένα θέμα που καίει το Δήμο και πρέπει να δώσουμε μία λύση. Ας φρόντιζε ο δήμαρχος να είναι εδώ. Εξάλλου, έχουμε έκτακτες ανάγκες σήμερα κι ο δήμαρχος έπρεπε να είναι στο Δήμο Τριφυλίας».
Από το ακροατήριο υπήρξε αντίδραση για τη στάση της συμπολίτευσης να μη συζητηθεί το θέμα και εξαπολύθηκαν βολές για υποκρισία.
«Εγώ νομίζω χωρίς οικονομικά στοιχεία δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση που αφορά πρόσληψη προσωπικού», σημείωσε ο κ. Μερκούρης και ο κ. Καλκαβούρας αναφώνησε «έτσι», ο δε κ. Μπακούρος απαντώντας στον κ. Μερκούρη επισήμανε ότι «δε θα πάρουμε απόφαση πρόσληψης. Θα πάρουμε απόφαση περί αναγκαιότητας».
Ακολούθως σημειώθηκε ένταση, καθώς δημότες αντέδρασαν ξανά κάνοντας λόγο για έλλειψη δημοκρατίας και ότι «χωρίς εμάς, δεν είστε τίποτα» και «να δούνε οι εργαζόμενοι ποιος τους υποστηρίζει και ποιος τους κοροϊδεύει».
Η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή, σημείωσε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχόλησε απ’ το καλοκαίρι. Και τα οικονομικά στοιχεία θα μπορούσατε να τα έχετε επεξεργαστεί και να τα έχετε μαζί».
Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, τόνισε: «Δεν ξέρω πόσο αθώα είναι η απουσία του κ. δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου σήμερα. Με βάζουν σε υποψίες απ’ τη στιγμή που είναι λίγο – πολύ γνωστό ότι θα έμπαινε αυτό το θέμα σήμερα από τους συμβασιούχους. Εδώ και μέρες το ’χουν ανακοινώσει ότι θα ’ρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι και η δημοτική σας παράταξη θα είχε γνώση. Θα συνηγορήσω κι εγώ μ’ αυτό που είπε η κα Μαραβελή, ότι το θέμα συζητείται απ’ το καλοκαίρι και θα έπρεπε ο Δήμος, μέχρι τώρα, να έχει ασχοληθεί και να έχει βγάλει τα αναγκαία οικονομικά και με τεκμηριωμένη άποψη να πει ότι “θα έχουμε αυτό το κόστος, το βάζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ή προτείνουμε να παραμείνουν οι συμβασιούχοι ή δεν μπορούν να παραμείνουν”. Άρα, δεν είναι λόγος αυτός, κε Μερκούρη, εκτός κι αν έχετε αποφασίσει να τους απολύσετε…».
Ο κ. Μερκούρης του απάντησε ότι «δε μ’ αρέσουν αυτές οι κουβέντες, ότι έχουμε αποφασίσει να τους απολύσουμε. Έχει υπάρξει μια ομόφωνη απόφαση σ’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Εντάξει; Μην την ξεχνάτε. Και μην κοιτάτε να επιρρίψετε ευθύνες σ’ εμάς. Έχει υπάρξει ομόφωνη απόφαση…».
Ακολούθησε και πάλι ένταση με δημότες από το ακροατήριο. Στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία με χεράκια και όχι ονομαστική, παρότι στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας ρητά ορίζεται ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία για κάθε θέμα ξεχωριστά και γίνεται με ονομαστική κλήση κάθε συμβούλου, ο οποίος δηλώνει ότι ψηφίζει υπέρ ή κατά της διαμορφωθείσας πρότασης…».
Υπέρ της πρότασης της συμπολίτευσης να μη συζητηθεί το θέμα των συμβασιούχων-παρατασιούχων ψήφισαν, σηκώνοντας χεράκια, 11 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κατσίβελα, κατά, δηλαδή να συζητηθεί το θέμα, ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (σ.σ. οι 8 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι) και «λευκό» (που μετράται ως αρνητική ψήφος, σύμφωνα με τον Κανονισμό) ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φιλιατρών, Βασίλης Παπαθεοδοσίου.
 
 
 Του Ηλία Γιαννόπουλου