Κανένα κατάστημα οπτικών δεν υπέγραψε τη νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Κανένα κατάστημα οπτικών δεν υπέγραψε τη νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

«Στον αέρα» οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται γυαλιά οράσεως  
Θεωρητικά από χθες είναι σε ισχύ η νέα εγκύκλιος (ΕΑΛΕ/Γ.Π.46633/15-06-2018) του ΕΟΠΥΥ που αλλάζει τον τρόπο καταβολής των χρημάτων για τους δικαιούχους γυαλιών οράσεως. Και γράφουμε θεωρητικά, καθώς κανένα από τα 2.000 μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών δε δέχθηκε να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας απαράδεκτη και καταστροφική τη νέα σύμβαση.
Την ίδια θέση με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών έχουν και τα μέλη-οπτικοί της Καλαμάτας, διότι, όπως υποστηρίζουν, οι προτεινόμενες αλλαγές είναι καταστροφικές για τα καταστήματά τους. Μάλιστα, όπως λένε, το ίδιο σύστημα – που ίσχυε και στο παρελθόν- τους «έβαλε για τα καλά μέσα», μιας και δεν έχουν πληρωθεί ούτε καν τα χρήματα του 2011, παρά τα δύο «κουρέματα» που δέχθηκαν να κάνουν.

Το «Θάρρος» μίλησε με τον κ. Χρήστο Τσάμη, που είναι ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών στη Νότια Ελλάδα. Όπως μας είπε, λοιπόν, δεν υπάρχει σύμβαση ακόμα, αλλά πρόταση από τον ΕΟΠΥΥ τα καταστήματα οπτικών να καταχωρηθούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώσουν ότι προτίθενται να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μια σύμβαση που, όπως εξήγησε ο κ. Τσάμης, δεν κάνει σαφές ούτε το καθεστώς που θα ισχύει ούτε τον τρόπο αποπληρωμής.
 
Γιατί αρνούνται
Ο ίδιος θεωρεί ότι, όποιος οπτικός συμβληθεί, θα έχει το φόβο μήπως υποστεί «κούρεμα», κάτι που έγινε και σε παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως στους φυσικοθεραπευτές, γνωστό και ως clawback.
Κατά τον ίδιο, δεν μπορείς να κάνεις σύμβαση με κάποιον που έχει αποδείξει ότι είναι αφερέγγυος, καθώς το κράτος χρωστά στους οπτικούς χρήματα από το 2011, οπότε και επικρατούσε το καθεστώς που ο ΕΟΠΥΥ επιχείρησε να εφαρμοστεί από χθες. Χρήματα για τα οποία, όπως είπε, οι οπτικοί έχουν φορολογηθεί, αλλά και έχουν πληρώσει στους προμηθευτές.
 
Πώς ήταν η διαδικασία πριν και τι ισχύει από χθες 
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ο ασφαλισμένος ακολουθούσε την εξής διαδικασία: Από τον οφθαλμίατρο έπαιρνε την ηλεκτρονική συνταγή, την πήγαινε για να σφραγιστεί στον ελεγκτή και εν συνεχεία επισκεπτόταν το κατάστημα οπτικών. Εκεί ο οπτικός τού έδινε την απόδειξη αγοράς και μια βεβαίωση ότι αγόρασε τα συγκεκριμένα γυαλιά. Ακολούθως ο ασφαλισμένος κατέθετε τα έγγραφα μαζί με τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού και ο ΕΟΠΥΥ του κατέθετε τα 100 ευρώ (τόσο ήταν το ανώτερο ποσό).
Από την 1η Οκτωβρίου ο ασφαλισμένος, θεωρητικά πάντα, επισκέπτεται το κατάστημα οπτικών, παίρνει τα γυαλιά του και την υπόλοιπη διαδικασία αναλαμβάνει ο οπτικός, με τα χρήματα να τα παίρνει ο τελευταίος και όχι ο δικαιούχος.
Μάλιστα, ο κ. Τσάμης ανέφερε ότι η νέα σύμβαση αναγράφει ότι πρέπει να μαζεύουν όλες μαζί τις συνταγές των ασφαλισμένων ανά μήνα. Όμως, ο οπτικός θα έχει ήδη πληρώσει το εμπόρευμά του, με άγνωστο βέβαια το πότε, πόσα και αν θα πάρει πίσω τα χρήματά του.
Η νέα σύμβαση, μεταξύ άλλων, έχει και τον εξής όρο: ο ασφαλισμένος δεν έχει δικαίωμα να φτιάξει γυαλιά αξίας άνω των 100 ευρώ, ασχέτως της πάθησής του. Μάλιστα, του δίνεται η δυνατότητα να κάνει καταγγελία, αν ο οπτικός τού ζητήσει τη διαφορά που θα προκύψει αν τα γυαλιά ξεπερνούν τα 100 ευρώ.
 
Τι αλλάζει στους ασφαλισμένους και τι μπορούν να κάνουν
Σε ερώτηση για το τι αλλάζει από χθες, ο κ. Τσάμης απάντησε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει ενημερώσει τους οπτικούς ότι πλέον δε θα δέχεται τυπωμένες ηλεκτρονικές συνταγές, ενώ αυτές που είχαν ημερομηνία έως 30 Σεπτεμβρίου θα αποπληρωθούν.
Από την πλευρά του, δε γνωρίζει αν θα δοθεί παράταση για τις νέες συνταγές, αλλά, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα συμβεβλημένο κατάστημα σε όλη τη χώρα.
Στον δε κόσμο ο κ. Τσάμης προτείνει ψυχραιμία και υπομονή, ενώ ζητά την κατανόησή του, διότι οι οπτικοί δεν έχουν καμία αντιδικία μαζί του, αλλά είναι θέμα επιβίωσης για τους ίδιους.
 
Οι ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ και τα δημοσιεύματα
Σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύσαμε στο «Θάρρος», ο κ. Τσαμης ανέφερε ότι είναι του Οργανισμού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι οπτικοί δέχονται τη σύμβαση. Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρηθούν και να ταχθούν κατά των οπτικών.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση