Βάρεσε «κόκκινο» η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας


Βάρεσε «κόκκινο» η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με εντάσεις, αλλεπάλληλες διακοπές, καταγγελίες, πανό, συνθήματα και διαμαρτυρίες για τις διώξεις του δημάρχου Τριφυλίας σε βάρος υπαλλήλου, καθώς και για τον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Ουσιαστικά συγκρούστηκαν δύο κόσμοι, δύο αντιλήψεις, δύο πολιτικές πρακτικές. Αυτή της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και του κ. Κατσίβελα με τις διώξεις και εκείνη των υψηλόβαθμων στελεχών του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και σωματείων εργαζομένων, για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και την αλληλεγγύη τους σε μια συνάδελφο που υπηρετεί στο Δήμο Τριφυλίας και η οποία, όπως τόνισαν, διώκεται από τον κ. Κατσίβελα εκδικητικά, τιμωρητικά, πολιτικά, επειδή εκτελούσε τα καθήκοντά της σύμφωνα με το νόμο και όχι υποτασσόμενη στις ορέξεις και τις βουλές της Δημοτικής Αρχής.
Εντάσεις σημειώθηκαν και για το ζήτημα του Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς ενώ άλλο ήταν το θέμα της ημερήσιας διάταξης, άλλα ειπώθηκαν εισαγωγικά και, τελικά, κανένας – πιθανότατα – δεν κατάλαβε τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και, κυρίως, κανένας από τους κατοίκους της περιοχής δεν είδε και δεν έμαθε συγκεκριμένα στοιχεία για το τι ακριβώς περιλαμβάνει και ισχύει με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Κι αυτό, διότι η Δημοτική Αρχή εδώ και ένα περίπου μήνα δεν έχει πράξει το αυτονόητο, όπως έλεγαν κάτοικοι, να φτιάξει ένα χάρτη σύμφωνα με τις συντεταγμένες που υπάρχουν στο Π.Δ. για να ξέρει κάθε ιδιοκτήτης γης σε ποια ζώνη είναι η περιουσία του και ποιες είναι σε εκείνη τη ζώνη οι επιτρεπόμενες χρήσεις σύμφωνα με το πλαίσιο που ρητά ορίζεται στο Π.Δ.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε από το πρώτο της κιόλας λεπτό με εντάσεις και διαμαρτυρίες. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης, ζήτησε ευγενικά το λόγο για να θέσει, προ ημερήσιας διάταξης, το θέμα της πολιτικής δίωξης της υπαλλήλου του Δήμου, Ζωής Πετροπούλου, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο ίδιος και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και σωματείων επισκέπτονταν το Δήμο για να θέσουν το ζήτημα στη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο, την πρώτη χωρίς να τον βρουν στο γραφείο του στο Δημαρχείο και χθες ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τόσο ο πρόεδρος του Σώματος όσο και ο κ. Κατσίβελας αρνήθηκαν στο μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ να θέσει το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος είχε αναφέρει ότι υπάρχουν για συζήτηση οκτώ θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, που θα συζητούνταν στο τέλος. Ο ίδιος και ο κ. Κατσίβελας ζήτησαν από το Σώμα να προηγηθεί των πάντων και να συζητηθεί εκείνη τη στιγμή το θέμα που ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, η «Έγκριση της αριθ.26/2018 ΑΕΠΖ “Υποβολή αιτήματος  στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαλλαγή της περιοχής της Δυτικής Τριφυλίας από τις δεσμεύσεις– απαγορεύσεις και αποκλεισμούς που απορρέουν από το χαρακτηρισμό της θαλάσσιας χελώνας caretta-  caretta  προτεραιότητας που χρήζει αυστηρής προστασίας”».
Τότε υπήρξαν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, σωματεία και κατοίκους, που ζήτησαν δια του κ. Καλομοίρη να ενημερώσουν το Σώμα για το θέμα που θέλουν να θέσουν και το Σώμα να αποφασίσει τι θα πράξει.
Ε, αυτό ήταν αρκετό για να σημειωθεί ο πρώτος πανικός και ο πρόεδρος να διακόψει τη συνεδρίαση! Μετά τη διακοπή, δήμαρχος και πρόεδρος επέμειναν να συζητηθεί πρώτο το θέμα του Κυπαρισσιακού, με τους εκπροσώπους ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, σωματείων και κατοίκους να αντιδρούν σφοδρά, αφού ούτε καν τους επετράπη από μικροφώνου να ενημερώσουν το Σώμα για το θέμα που ήθελαν να θέσουν, αλλά και κατοίκους που ενδιαφέρονταν για τον Κυπαρισσιακό να αντιδρούν επίσης με τη σειρά τους, να γίνεται κακός χαμός και να διακόπτεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ξανά η συνεδρίαση!
Ύστερα από λίγο και αφού κάπως επήλθε ηρεμία στην αίθουσα, συνεχίστηκε η συνεδρίαση, με τους συμβούλους της συμπολίτευσης να ψηφίζουν με ανάταση του χειρός και όχι με ονομαστική ψηφοφορία που ρητά ορίζει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας αυτό που ήθελε ο κ. Κατσίβελας, δηλαδή να μην προταχθεί το θέμα που έθεταν οι εκπρόσωποι ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και σωματείων.
Κι έτσι συζητήθηκε το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, όπου επίσης σημειώθηκε ένταση και στο τέλος κανένας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε!
Ακολούθως, έπειτα από ώρες, δόθηκε ο λόγος στο μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος ζήτησε την παύση κάθε δίωξης σε βάρος της υπαλλήλου και τόνισε ότι ο κ. Κατσίβελας στη μία διακοπή της συνεδρίασης τον απείλησε ότι θα καλέσει την Αστυνομία για παρακώλυση λειτουργίας του συμβουλίου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος, που ανέφερε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα σχετικά με την ΕΔΕ σε βάρος της υπαλλήλου.
Όταν μετά τον κ. Κατσίβελα ο πρόεδρος του Σώματος είπε ότι προχωρούν στη διαδικασία ερωτήσεων κ.α., υπήρξε αντίδραση, γιατί δεν τοποθετήθηκε το Σώμα επί της εισήγησης και πρότασης του κ. Καλομοίρη και ο πρόεδρος διέκοψε για ακόμα μία φορά τη συνεδρίαση.
Αφού παρήλθε λίγη ώρα, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη διαδικασία των ερωτήσεων και με θέματα από επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους, οπότε και από σύσσωμη την αντιπολίτευση τέθηκε θέμα για τη δίωξη της υπαλλήλου και κατατέθηκε ψήφισμα συμπαράστασης και παύσης κάθε δίωξής της, ενώ σημειώθηκε ένταση μεταξύ του νομικού εκπροσώπου της υπαλλήλου, Θανάση Πετρόπουλου, και του προέδρου του Δ.Σ. και του δημάρχου για το ψήφισμα, το οποίο ζήτησε να δει ο κ. Πετρόπουλος, με συνέπεια ο κ. Καλκαβούρας να διακόψει για πολλοστή φορά τη συνεδρίαση.
Ψήφισμα το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία λίγο μετά τις 2.00 τα ξημερώματα κι ενώ στην αίθουσα ήταν παρόντα μόνο 11 μέλη του Σώματος, με τους 7 από τη συμπολίτευση να το καταψηφίζουν και τους 4 από την αντιπολίτευση να το υπερψηφίζουν.
Ωστόσο, ανακύπτει σοβαρό ζήτημα, καθώς στον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος ρητά ορίζεται τι ισχύει σε κάθε περίπτωση, όπως βεβαίως και για τον τρόπο λήψης αποφάσεων με φανερή ονομαστική ψηφοφορία και όχι με χέρια.

Του Ηλία Γιαννόπουλου