Αντικάλαμος και Σπερχογεία “στο πόδι” για τα απόβλητα του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Αντικάλαμος και Σπερχογεία “στο πόδι” για τα απόβλητα του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Την απόλυτη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση και λειτουργία εντός του χώρου του Νοσοκομείου Καλαμάτας μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων (μολυσματικών και τοξικών) στερεών και υγρών αποβλήτων εξέφρασαν με έγγραφες αντιρρήσεις που κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου 14 κάτοικοι της Σπερχογείας και του Αντικαλάμου.
Μάλιστα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί Χρήστος Χρυσός, καθώς οι προθεσμίες κατάθεσης των αντιρρήσεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ήταν ασφυκτικές (λήγει αύριο), τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση και των υπολοίπων κατοίκων των δύο περιοχών, καθώς είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν με το έργο.
 
Διαφωνούν οι κάτοικοι
Οι έγγραφες αντιρρήσεις των κατοίκων κατά της ΜΠΕ του έργου έχουν κατατεθεί ήδη στα αρμόδια Τμήματα Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Στις αντιρρήσεις τους οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο έργο θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όχι μόνο στην περιοχή εγκατάστασης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφό τους, στο παρελθόν τέτοιες μονάδες υπήρχαν και σε περιφερειακά νοσοκομεία, όμως οι κρατικές υπηρεσίες τις έκλεισαν λόγω των κινδύνων που εγκυμονούσαν για το περιβάλλον. Μάλιστα, τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 7 τέτοιες μονάδες και όλες είναι εκτός κατοικημένων περιοχών και εντός Βι.Πε.
«Βάσει του ιστορικού εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στη χώρα μας θεωρείται ανήκουστο να επιχειρείται η εγκατάσταση μιας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων εντός κατοικημένης περιοχής και μάλιστα σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από την πλησιέστερη κατοικία. Πολλώ μάλλον εντός της υγειονομικής μονάδας, με τους καθημερινά πολυάριθμους επισκέπτες και ασθενείς. Έχουν αναλογιστεί οι ιθύνοντες την επιβάρυνση της υγείας των περιοίκων, που συνεχώς θα εκτίθενται στους κινδύνους αυτής της εγκατάστασης, καθώς και την επιπλέον επιβάρυνση των ασθενών της μονάδας;», αναφέρουν  χαρακτηριστικά στο έγγραφό τους οι κάτοικοι.
Ακόμα κάνουν λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του έργου και τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας.
Τέλος, καταθέτουν ερωτήματα επί συγκεκριμένων ζητημάτων που θέτει ή δε θέτει η μελέτη του έργου.
 
Δηλώσεις δικηγόρου
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Χρυσός σημείωσε ότι όσοι διαφωνούν καθημερινά πληθαίνουν και πρόσθεσε: «Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει συνάντηση – ενημέρωση όλων των κατοίκων, καθώς ο χρόνος για την κατάθεση των αντιρρήσεων ήταν λίγος και δεν μπορούσαν να μαζευτούν περισσότερες υπογραφές.
Στη συνάντηση αυτή θα γίνει ενημέρωση από εξειδικευμένο ειδικό μηχανολόγο που διαθέτει την τεχνογνωσία για αυτά τα θέματα. Μάλιστα, ο μηχανολόγος αυτός ετοιμάζει δική του μελέτη με την οποία θα αποδείξουμε όσα αναφέρουμε στις απόψεις – αντιρρήσεις μας. Υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση στην περιοχή, διότι ουδέποτε ενημερώθηκαν εξειδικευμένα. Ακόμα και η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε δεν ανάφερε ακριβώς τι βελτιωτικό έργο του νοσοκομείου αφορούσε αυτή η μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Παρά μόνο γενικά και αόριστα, ότι αναφερόταν σε έργα βελτίωσης και προσθήκες. Λάβαμε γνώση τελευταία και γι’ αυτό η κινητοποίηση είναι της τάξης των 14 ατόμων.
Ο μεγαλύτερος φόβος των κατοίκων είναι ότι ήδη είναι επιβαρυμένο το περιβάλουν εκεί, είτε από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, είτε από τις κεραίες της ΔΕΗ. Αυτή η μονάδα προβλέπεται να εγκαθίσταται μόνο σε βιομηχανικές περιοχές και εκτός οικιστικών περιοχών. Όλες οι άδειες που έχουν δοθεί στην Ελλάδα είναι σε βιομηχανικές περιοχές. Αυτό δείχνει κάτι. Όλα αυτά θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι με τους κατοίκους ζητούν να μη γίνει το έργο, διαφορετικά να τους παρασχεθούν σοβαρές και επαρκείς εξηγήσεις πώς θα αντιμετωπιστούν όλα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που υπάρχουν.’
 
Της Βίκυς Βετουλάκη