Σταθμός ΟΣΕ: Κάτι δεν πάει καλά με την ενοικίαση του χώρου…

Σταθμός ΟΣΕ: Κάτι δεν πάει καλά με την ενοικίαση του χώρου…

Ένα περίεργο σκηνικό έχει στηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου στο χώρο που νοικιάζει ο Δήμος Καλαμάτας στις αποθήκες του σταθμού του ΟΣΕ.
Αυτό σίγουρα δεν είναι χριστουγεννιάτικο, καθώς φέτος δε στήθηκε στο σημείο χριστουγεννιάτικο χωριό όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Ιστορικό
Πιάνοντας την ιστορία από την αρχή, βλέπουμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας ενοικίαζε το σημείο για τη χρήση του χωριού.
Μάλιστα, η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του για την περσινή διοργάνωση αναφέρει: «Υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, συμφωνητικό μίσθωσης του κτηρίου πρώην αποθήκης του σιδηροδρομικού σταθμού Καλαμάτας, για τη φιλοξενία Χριστουγεννιάτικου Χωριού, μεταξύ του Δημάρχου και της χχχχχχχχ, η οποία άσκησε σχετικό της δικαίωμα για εκ νέου υπομίσθωση. Η μίσθωση αφορά μόνο στην περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2017 μέχρι 15 Ιανουαρίου 2018 και το μίσθωμα ανέρχεται σε 11.000 ευρώ.
Ο Δήμαρχος ζήτησε από τη μισθώτρια να έχει το Χριστουγεννιάτικο Χωριό ποιότητα, ώστε να συμβάλει στην προσέλκυση κοινού στην Καλαμάτα.
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό φέτος θα έχει και παγοδρόμιο».
Κάπου εκεί τελειώνει το ζήτημα του χριστουγεννιάτικου χωριού, το οποίο πέρυσι λειτούργησε κανονικά.
Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο, η ίδια εκμισθώτρια δημιούργησε ένα αποκριάτικο χωριό, υπό το όνομα «Γειτονιά των χρωμάτων».

Το καλοκαίρι ο χώρος νοικιάστηκε σε ιδιώτη για τη δημιουργία θερινού σινεμά, μια κίνηση σημαντική, που ο κόσμος της Καλαμάτας «αγκάλιασε» και ζωντάνεψε την περιοχή.
Ακολουθεί η ανακοίνωση τότε του Δήμου στην ιστοσελίδα του: «Ξεκινά αύριο, Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018, η λειτουργία θερινού κινηματογράφου σε υπαίθριο χώρο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Καλαμάτας. Η προβολή θα ξεκινήσει στις 20.30 και θα προηγηθεί αγιασμός στις 20.15.
Ο θερινός κινηματογράφος, δυναμικότητας 350 θέσεων καταρχήν, θα έχει είσοδο από την οδό Φραντζή, παραπλεύρως του κεντρικού κτηρίου του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ θα διαθέτει και χώρο στάθμευσης με είσοδο από την οδό Ξενοφώντος.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία θερινού κινηματογράφου είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Δήμου Καλαμάτας, κατόπιν συνεννόησης με τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
Με έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπεγράφη σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και τη ΓΑΙΑΟΣΕ για την παραχώρηση της χρήσης ακάλυπτης έκτασης συνολικού εμβαδού 655 τετραγωνικών μέτρων, η οποία είναι όμορη της μεγάλης αποθήκης του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού. Ο χώρος παραχωρήθηκε δωρεάν, με δεδομένο ότι, όποιο ποσό εισπράξει ο Δήμος Καλαμάτας, αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη συνολική αναβάθμιση των χώρων του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας.
Στη συνέχεια έγινε διαγωνισμός και από το Δήμαρχο και το νόμιμο εκπρόσωπο της πλειοδότριας εταιρείας χχχχχχχ υπεγράφη σχετικό συμφωνητικό, για τη μίσθωση του υπαίθριου χώρου, που είναι όμορος της αποθήκης, καθώς και μέρους της αποθήκης, προκειμένου να λειτουργήσει ο θερινός κινηματογράφος.
Η διάρκεια της μίσθωσης ορίσθηκε σε 5 έτη, αφορά δε παραχώρηση για την περίοδο από 01/05 έως 30/09 εκάστου έτους, λόγω της ειδικής χρήσης του μισθίου ως θερινού κινηματογράφου».
Και φθάνουμε στο σήμερα ή, καλύτερα, στον Οκτώβριο. Mε βάση τα παραπάνω δημοσιεύματα, που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Καλαμάτας, η μίσθωση τελειώνει κάθε χρόνο στις 30/9 και ο χώρος μπορεί να δοθεί για άλλη χρήση (;).
Από την πρώτη στιγμή, όμως, που ανακοινώθηκαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου, έγινε γνωστό ότι φέτος δε θα λειτουργήσει χριστουγεννιάτικο χωριό στο σημείο, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κάποιον, απάντηση που λάβαμε και χθες από τον αντιδήμαρχο Θανάση Ηλιόπουλο.
Μιλώντας, όμως, με τη μισθώτρια του χώρου τα προηγούμενα Χριστούγεννα, μας έδωσε μιαν άλλη εκδοχή, που απέχει πολύ από την άποψη του Δήμου.
Όπως μας είπε, λοιπόν, κάθε χρόνο, όταν τελείωνε η μίσθωση του χώρου, έκανε τυπικά μια αίτηση για τη μίσθωσή του από την ίδια και την επόμενη χρονιά και αυτός της δινόταν. Αυτό έκανε και πέρσι, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Μάλιστα, όταν στις αρχές Οκτωβρίου φέτος πήγε να δει το χώρο, είδε ότι ήταν κατειλημμένος από εγκαταστάσεις που, σύμφωνα με το άλλο μισθωτήριο του Δήμου, δε θα έπρεπε να είναι εκεί.
Όπως μας είπε, επικοινώνησε με το Δήμο, ανέφερε ότι ενδιαφέρεται για τη δημιουργία χωριού, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση, ενώ μέσω δικηγόρου απέστειλε σχετικό έγγραφο, αλλά ακόμα και σήμερα κανείς δεν έχει απαντήσει.
Ο δε χώρος δεν έχει παραδοθεί, ενώ η είσοδος έχει σφραγιστεί και έχει θυροκολληθεί έγγραφο από τη Δημοτική Αστυνομία.
Τελικά, ποια η αλήθεια;
Στο Δήμο είναι τόσο γενναιόδωροι που δε θέλουν  να λάβουν τα πάνω από 10.000 ευρώ που ελάμβαναν από την ενοικίαση του χώρου κατά τη χριστουγεννιάτική περίοδο;
Άραγε, ο χώρος, αν ζητηθεί αύριο από κάποιον, μπορεί να νοικιαστεί ή όχι;

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση