Σταθμός ΟΣΕ: Ένα απόκεντρο… στο κέντρο της Καλαμάτας

Σταθμός ΟΣΕ: Ένα απόκεντρο… στο κέντρο της Καλαμάτας

Από τη στιγμή που σταμάτησε η λειτουργία του τρένου ο κεντρικός σταθμός της Καλαμάτας πέρασε από διάφορες φάσεις, με τον ΟΣΕ αρχικά να αποκλείει τις εγκαταστάσεις, ελπίζοντας να μη βανδαλιστούν και λεηλατηθούν, κάτι που, φυσικά, φάνταζε αστείο.

Έπειτα ο Δήμος Καλαμάτας επιδίωξε να του παραχωρηθεί κατά χρήση ο χώρος των 14,6 στρεμμάτων του δημοτικού κεντρικού πάρκου σιδηροδρόμων, κάτι που κατάφερε ύστερα από πολύμηνες συζητήσεις με τη ΓΑΙΟΣΕ το Μάιο του 2013.

Από τότε μέχρι σήμερα σημειώθηκαν διάφορες αλλαγές στο συγκεκριμένο χώρο, όπου υπάρχουν 11 κτίσματα πέραν του κεντρικού κτηρίου και της έναντι αυτού αποθήκης.

Αρκετοί χώροι παραχωρήθηκαν σε συλλόγους και φορείς, το κυλικείο νοικιαζόταν από το Δήμο ανά περιόδους ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η αποθήκη ως χώρος εκδηλώσεων, ενώ εδώ και χρόνια στο σημείο λειτουργεί θερινός κινηματογράφος. Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί ως ένα βαθμό σε ένα μεγάλο πάρκινγκ, αποτελώντας «ανάσα» για την πόλη.

Πλην των τελευταίων, που ακούγονται ωραία, δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί είναι κακή, παρά τις προσπάθειες που κάνουν κάποιοι από τους συλλόγους και φορείς που τους έχει παραχωρηθεί χώρος.

Αν κάποιος βρεθεί στο σημείο, θα αντιληφθεί τι σημαίνει βανδαλισμός, λεηλασία, αλλά και εγκατάλειψη.

Χιλιάδες μέτρα χαλκού έχουν κλαπεί, όπως και άλλες υποδομές του ΟΣΕ που μπορούσαν «να φύγουν εύκολα» έχουν κάνει φτερά. Κλειδιά στις γραμμές, τζάμια στις αποθήκες, αλλά και βαγόνια έχουν λεηλατηθεί, ενώ σε μία πλευρά η πυκνή βλάστηση έχει καλύψει τα πάντα. Κι όπως μας είπαν περίοικοι, όταν πέφτει το σκοτάδι και τα περισσότερα οχήματα φεύγουν, ο χώρος μετατρέπεται σε άβατο, αφού αποτελεί στέκι για παραβατικά άτομα.

Νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα από το Δήμο Καλαμάτας να δουν τη συγκεκριμένη έκταση σοβαρά και με ολοκληρωμένο σχέδιο να εξετάσουν τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει όψη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση