Κυπαρισσιακός κόλπος και υδρογονάνθρακες


Μέσα στο 2019 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και να στηθούν πλατφόρμες στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο-στο οικόπεδο 10 του Κόλπου της Κυπαρισσίας που θεωρείται και πολύ ελπιδοφόρο… καθώς και στα νότια της Κρήτης.
Ειδικοί επιστήμονες που διενήργησαν έρευνα με ειδικό νορβηγικό πλοίο, έχουν εκτιμήσει ότι το κοίτασμα στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι ανάλογο με εκείνο του Πατραϊκού κόλπου, δηλαδή μπορεί να έχει δυναμικότητα 150 εκατομμυρίων βαρελιών.
Οι συνέπειες από την εξόρυξη είναι, κυρίως, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με τις καθημερινές μικρές διαρροές από τις εγκαταστάσεις ή και τις μεγάλες από πιθανά ατυχήματα. Επιπλέον η αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων που ήδη έχει ξεκινήσει στην Ήπειρο, με παράλληλη μόλυνση του εδάφους αλλά και του αέρα από την καύση. Η μείωση των πληθυσμών των άγριων ζώων και ειδικά για την περιοχή μας κίνδυνος για την προστατευόμενη θαλάσσια χελώνα, η καταστροφή της μελισσοκομίας, της κτηνοτροφίας και της αμπελουργίας, έρχονται να προστεθούν στη λίστα. Η οπτική και ηχητική όχληση, η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής που προκαλούν οι πολυεθνικές στις τοπικές κοινωνίες με πρόσφατα παραδείγματα στη Βόρεια Ελλάδα είναι μια επιπρόσθετη συνέπεια. Οι εταιρείες αυτές υπόσχονται θέσεις εργασίας. Είναι όμως ελάχιστες και καλυπτόμενες από εξειδικευμένους επιστήμονες και προσωπικό που συνήθως έρχεται από το εξωτερικό. Μεγάλη καταστροφή του τουριστικού προϊόντος αναμένεται να σημειωθεί, η οποία θα πλήξει το δίκτυο ντόπιων προϊόντων, όπως το νερό, τα τυροκομικά, τις ιχθυοκαλλιέργειες, το ελαιόλαδο κ.ά. Ελλοχεύει λοιπόν ο κίνδυνος καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά και της τοπικής οικονομίας.
Ειδικότερα για την περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου η θάλασσα αυτή του Ιονίου είναι σπίτι -μεταξύ άλλων- για φάλαινες (φυσητήρες, πτεροφάλαινες και ζιφιούς), δελφίνια (ρινοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα), χελώνες καρέτα, μεσογειακές φώκιες, λιβάδια ποσειδωνίας και κοράλλια. Όλα αυτά τα μοναδικά είδη δεν είναι απλά ένας εντυπωσιακός φυσικός πλούτος, αλλά δείκτης ότι η θάλασσά μας είναι υγιής!
Τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ και οι κοινοπραξίες τους ελάχιστα ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον. Ερευνητές της WWF HELLAS τονίζουν ότι τα νερά του Ιονίου και της Κρήτης είναι ανοιχτή θάλασσα με πολύ μεγάλο βάθος (το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου βρίσκεται ΝΔ της Πύλου και ξεπερνά τα 5.000 μέτρα), γεγονός που καθιστά την έρευνα και εξόρυξη εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή έχουν βαρύ ιστορικό περιστατικών πετρελαϊκής ρύπανσης, αδιαφάνειας ή/και διαφθοράς. Όπως υποστηρίζουν, η εξόρυξη πετρελαίου είναι ασύμβατη με τη (βιώσιμη) τουριστική ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για τη χώρα.
Έτσι, λοιπόν, ένα παρθένο μέρος θα μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε η κοινωνία μας να ενδιαφερθεί για την καταστροφή της φύσης ή περισσότερο για το” θησαυρό” που ενδεχομένως να υπάρχει βαθιά μέσα της.
Κινητοποιήσεις, πάντως, έχουν γίνει σχεδόν σε όλες τις εμπλεκόμενες περιοχές εκτός από τη δική μας. Πριν από λίγες μέρες, στις 21/1/2019, ο Δήμος Άρτας έγινε ο δεύτερος Δήμος στην Ήπειρο που πήρε απόφαση να μπλοκάρει τις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην επικράτειά του.
Την ίδια μέρα έγινε συγκέντρωση συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή. Επιπλέον, αύριο η Πρωτοβουλία Αθήνας καλεί τις συλλογικότητες της Αττικής σε ανοιχτή σύσκεψη για την υποστήριξη και προετοιμασία της κινητοποίησης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο κτήριο Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 7.00 μ.μ.
Θεωρώ ότι οι κινητοποιήσεις είναι έντονες στην Ήπειρο, ίσως γιατί έμελλε να ξεκινήσουν εκεί οι ερευνητικές γεωτρήσεις.
Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι ο Δήμος Τριφυλίας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αυτό, καθώς ούτε και η αντιπολίτευση το έχει θέσει ποτέ προς συζήτηση.

Της Ειρήνης Σαμπάνη