Αγκαλιά στα παιδιά ανοίγει η Μεσσηνία

Αγκαλιά στα παιδιά ανοίγει η Μεσσηνία

Ο νέος νόμος ανοίγει το δρόμο για ενδιαφερόμενες οικογένειες  στο νομό
 
Μηδαμινές οι υιοθεσίες και μηδενικές οι αναδοχές παιδιών στη Μεσσηνία
 
Ελπίδα να μπορέσουν πολλά παιδιά να δοθούν για υιοθεσία ή αναδοχή και να μην μένουν μέσα σε ιδρύματα, υπόσχεται ο νέος νόμος που ξεκίνησε να εφαρμόζεται και φέρνει νέα δεδομένα και συντομότερες διαδικασίες.
Η Μεσσηνία πάσχει σημαντικά σε αυτό τον τομέα, όχι γιατί δεν υπάρχουν ζευγάρια και οικογένειες που θέλουν να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε ένα παιδί, αλλά γιατί οι υιοθεσίες μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολες και χρονοβόρες, ενώ οι υπηρεσίες δεν προχωρούσαν σε αναδοχές στην επαρχία, καθώς ούτε να τις επιβλέψουν μπορούσαν, ούτε υπήρχε φορέας για να διατεθεί το ανάλογο επίδομα.
Από το 2016 μέχρι σήμερα στο  Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχουν ολοκληρωθεί μόνο 2 υιοθεσίες, ενώ στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, έχουν καταχωρηθεί περίπου 2-3 υιοθεσίες το χρόνο, κυρίως  ιδιωτικές.
Η απογοήτευση από τη χρονοβόρα διαδικασία είναι εμφανής και στις αιτήσεις, καθώς όλα αυτά τα χρόνια εκκρεμούν μόνο μία αίτηση για υιοθεσία και μια για αναδοχή. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγαλύτερο τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών.
 
Σε Εθνικό Μητρώο
Η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, Αθηνά Μαγκουρίλου, αναφερόμενη στο νέο νόμο που αφορά τα μέτρα για την προώθηση των θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας, παρατήρησε ότι το καινούργιο και ιδιαίτερα σημαντικό που προωθείται, είναι η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Αναδοχής και Υιοθεσίας και των Ειδικών μητρώων στις υπηρεσίες.
Με τη νέα διαδικασία, ένας υποψήφιος θετός γονιός, είτε ως ανάδοχος, είτε για να υιοθετήσει, πρέπει να καταθέσει ηλεκτρονικά αίτησή στο σύστημα που ήδη έχει ανοίξει. Αυτή θα προωθηθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ή όπου υπάρχουν, Κέντρα Παιδικής Μέριμνας.  
Μετά, κατατίθενται τα δικαιολογητικά, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που ίσχυαν και ακολουθεί η διενέργεια της κοινωνικής έρευνας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και γίνεται από πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς της περιφερειακής ενότητας ή από πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς του Πανελληνίου Συλλόγου (ΣΚΛΕ).
Όταν ολοκληρωθεί η κοινωνική έρευνα και ετοιμασθεί ο φάκελος, καταχωρείται στο ειδικό μητρώο της υπηρεσίας και μετά στο Εθνικό Μητρώο. Σειρά παίρνει η εκπαίδευση του θετού γονέα και η αίτηση μπαίνει σε αναμονή με σειρά προτεραιότητας, μέχρι να αντιστοιχηθεί με παιδί που πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει. Αντίστοιχο μητρώο θα υπάρχει και για τις αναδοχές και θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία.
 
Εθνική καταγραφή των παιδιών
«Το καινούργιο με το νόμο είναι η δημιουργία μητρώου για τα παιδιά που είναι προς αναδοχή ή υιοθεσία. Μέχρι τώρα αυτά  τα παιδιά ήταν καταγεγραμμένα στο κάθε ίδρυμα. Τώρα το Υπουργείο θα γνωρίζει πόσα παιδιά σε όλη τη χώρα. Ο φάκελος κάθε παιδιού με όλα του τα στοιχεία θα συντάσσεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των φορέων που τα έχουν και θα εισάγεται στο μητρώο, ώστε να μπορεί να γίνει αντιστοίχιση με ενδιαφερόμενο γονέα», τόνισε η κα Μαγκουρίλου.
Αφού γίνει η αντιστοίχιση, η κοινωνική υπηρεσία του ιδρύματος που βρίσκεται το παιδί, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία που είναι στην περιφέρεια ευθύνης της κατοικίας του ενδιαφερόμενου, ξεκινάει τη διαδικασία για να αποδειχτεί και πρακτικά ότι μπορεί να προχωρήσει η αναδοχή ή η υιοθεσία.
Μετά κι από αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη νομική διευθέτηση και τη σύνταξης της δικαστικής πράξης. Οι προθεσμίες για όλες τις διαδικασίες που θέτει ο νόμος είναι σαφείς και κάθε ζευγάρι μπορεί παρακολουθεί την πρόοδο της αίτησής του.
Ευχή των υπηρεσιών, είναι και αποδεχτεί και στην πράξη ότι αυτή η διαδικασία είναι πιο γρήγορη.
«Υποψήφιους θετούς γονείς έχουμε πάντα πολλούς. Και παιδιά υπάρχουν πολλά, αλλά δεν είναι πάντα έτοιμα να μπουν σε διαδικασία υιοθεσίας. Η αναδοχή είναι πιο απλή διαδικασία και ένα παιδί μπορεί να δοθεί από τη πρώτη ημέρα που έρχεται σε ένα ίδρυμα. Η υιοθεσία είναι διαφορετικό. Είναι μια μόνιμη σχέση και χρειάζεται  μεγαλύτερος έλεγχος, ενώ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι νομικές διαδικασίες (δικαστική απόφαση αφαίρεσης γονικής μέριμνας, εφόσον δεν υπάρχουν οι γονείς, κ.ά.)», πρόσθεσε η κα Μαγκουρίλου.
 
«Πράσινο φως» στις αναδοχές
Τα είδη των υιοθεσιών είναι δύο: Αυτές που γίνονται μέσω ιδρυμάτων και οι ιδιωτικές. Στις ιδιωτικές το ζευγάρι έχει βρει το παιδί κι ενημερώνει ανάλογα τις υπηρεσίες. Αυτή η διαδικασία δεν αργεί και συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε ένα χρόνο. Μέσω ιδρυμάτων όμως, η διαδικασία ήταν πολύ χρονοβόρα. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονταν 5-6 χρόνια. Ο νέος νόμος τώρα προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ένα χρόνο.
«Εκείνο που έχουμε στόχο και θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε όσο γίνεται περισσότερο, είναι να μην μένουν παιδιά στα ιδρύματα. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με τα παιδιά που δεν έχουν νομικά ή προβλήματα υγείας. Πρόβλημα υπάρχει με παιδιά που δεν είναι νομικά ελεύθερα ή έχουν ζητήματα υγείας και δεν είναι εύκολο να βρεθεί οικογένεια κατάλληλη και διαθέσιμη να τα αναλάβει», πρόσθεσε η κα Μαγκουρίλου.
Στη Μεσσηνία, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τις αναδοχές, καθώς δεν τις προχωρούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες των ιδρυμάτων, επειδή δεν μπορούσαν να τις επιβλέψουν. Παράλληλα, δεν υπήρχε φορέας να δώσει το επίδομα που δικαιούνται οι ανάδοχες οικογένειες.
Τώρα τα ζητήματα αυτά λύθηκαν με το νέο νόμο και ανοίγει ο δρόμος των αναδοχών και στην περιφέρεια.
«Η αναδοχή θα λύσει το πρόβλημα με παιδιά που δεν μπορούν να δοθούν για υιοθεσία. Αυτό όμως που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία είναι οι ανάγκες των παιδιών. Και η υιοθεσία και η αναδοχή πρέπει να γίνονται με παιδοκεντρικό στόχο και όχι σύμφωνα με τις δικές μας προσωπικές ανάγκες και πως ένα ζευγάρι θα βελτιώσει τη δική του ζωή. Αυτά πρέπει να πηγαίνουν μαζί», κατέληξε η κα Μαγκουρίλου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη