Βασίλης Τζαμουράνης: Η εμπειρία εφόδιο για το Δήμο του αύριο!


Ο «Πρότυπος Δήμος» παρουσίασε τις κεντρικές του  θέσεις στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
 
 
«Δεν μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία κάνοντας πειράματα. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις εμπειρία. Πρέπει να την υποστείς», έγραψε ο νομπελίστας Αλμπέρ Καμύ. Αυτός ήταν και ο μπούσουλας του Βασίλη Τζαμουράνη, υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας και επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα Πρότυπος Δήμος”, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κεντρικής εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο υποψήφιος δήμαρχος ξεκίνησε την ομιλία του με μια ανασκόπηση της πολύχρονης θητείας του στο Δήμο Καλαμάτας, τον οποίο και υπηρέτησε από πολλές καίριες θέσεις. “Αυτά, λοιπόν, τα εφόδια, η γνώση, η εμπειρία, η καθημερινή τριβή στην επίλυση προβλημάτων των δημοτών μας, η γνώση της λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου και της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα, αποτελούν για μένα και τους υποψηφίους του συνδυασμού μας το στέρεο υπόβαθρο στην αυριανή διοίκηση του Δήμου για την υλοποίηση του οράματός μας για έναν ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟ”, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του, έχοντας ως βασικό κρίκο σύνδεσης την έννοια του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ, που είναι και το βασικό λογότυπο του συνδυασμού του.
 
1. ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ
Ένας Δήμος βασισμένος στην ψηφιακή λειτουργία, στις καινοτόμες και έξυπνες εφαρμογές, στις πρότυπες δράσεις (όπως πρότυπη γειτονιά, παιδικές χαρές με σύγχρονες προδιαγραφές κατάλληλες και για παιδιά ΑμεΑ, με σημεία ελεύθερου WiFi, με χώρους άθλησης κ.λπ.) και στις καλές πρακτικές. Πρέπει ο δημότης να μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του με το Δήμο, όσο είναι δυνατόν, ηλεκτρονικά από το σπίτι του.
 
2. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Πρώτη, όμως, προτεραιότητά μας είναι η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες με τον οικονομικότερο τρόπο. Βελτίωση της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας δεσμεύοντας σημαντικά ποσά από το δημοτικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο. Πεζοδρόμια, ράμπες ΑμεΑ, διαβάσεις πεζών παντού. Καθαριότητα του δημόσιου χώρου, βελτίωση του συστήματος των κάδων, προώθηση της κουλτούρας περιορισμού των απορριμμάτων, της διαλογής τους στην πηγή (σπίτι) και της ανακύκλωσης.
Βελτίωση της ποιότητας ζωής με περισσότερο πράσινο, περισσότερους αθλητικούς χώρους για τους νέους, με λιγότερο θόρυβο, χωρίς ρύπανση (πυρηνελαιουργεία). Καλύτερες συνθήκες στο κυκλοφοριακό και τη στάθμευση με λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο.
Σύνταξη άμεσα ειδικής κυκλοφοριακής μελέτης στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θ’ ανατεθεί σύντομα, από την οποία θα προκύψουν οι απαραίτητες αλλαγές στο συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης.
Νέα προσέγγιση της ελεγχόμενης στάθμευσης και πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους στην περιοχή εφαρμογής της. Αξιοποίηση δημοτικών χώρων στις εισόδους της πόλης για στάθμευση.
 
3. ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ-ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Άμεση εκτέλεση αναγκαίων έργων στις ξεχασμένες τοπικές κοινότητες και στις παραμελημένες γειτονιές της Καλαμάτας, ώστε όλοι οι δημότες να νιώσουν ότι ο Δήμος τούς νοιάζεται και τους αγκαλιάζει με το ίδιο ενδιαφέρον. Θέλουμε και θα το κάνουμε, όπως λέει και το λαϊκό μας τραγούδι, να «μοσχοβολούν οι γειτονιές βασιλικό και ασβέστη».
 
4.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για την ανακούφιση των δημοτών και ειδικότερα των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων, των συνταξιούχων με ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη και στο νερό. Έχουμε υπολογίσει ότι μπορούμε να μειώσουμε σε ποσοστό τουλάχιστον 20% το τέλος υπονόμων, που αποτελεί την πιο μεγάλη επιβάρυνση στους λογαριασμούς του νερού.
Δεσμευόμαστε να μελετήσουμε σε βάθος και σε σύγκριση με άλλες πόλεις τα στοιχεία και να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση αναπροσαρμογής των τελών για την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων και των τραπεζοκαθισμάτων, προκειμένου να στηρίξουμε τα καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας στο Ιστορικό Κέντρο, στην παραλία και στις περιοχές χαμηλής εμπορικότητας.
Θα επεκτείνουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας που έχει ήδη αρχίσει, και σε άλλες ενεργοβόρες εγκαταστάσεις του Δήμου, που μαζί με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου με τον αποδοτικότερο τρόπο, θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε και άλλους πόρους προς όφελος των δημοτών μας.
 
5. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Στόχος και επιδίωξή μας είναι ένας Δήμος με βιώσιμη ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται: Διορθώσεις του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όπου κρίνονται αναγκαίες. Ολοκλήρωση πράξεων εφαρμογής που εκκρεμούν στην Καλαμάτα, στο Ασπρόχωμα και στη Βέργα, καθώς και προώθηση της πολεοδομικής μελέτης και πράξης Εφαρμογής στη Μικρή Μαντίνεια, ώστε να μπορέσουν επιτέλους οι δημότες ν’ αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.
Οριοθέτηση των ρεμάτων που δεν έχουν οριοθετηθεί ακόμη, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας. Οργάνωση μικρού περιβαλλοντικού πάρκου στις πηγές του Πηδήματος. Αξιοποίηση–ανάδειξη μονοπατιών στον Ταΰγετο και στο Καλάθι σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φυσιολατρικούς συλλόγους και σωματεία, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους.
Βελτίωση της αισθητικής των κοινόχρηστων χώρων με πράσινο, σήμανση, εικαστικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης. Αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων διατηρητέων κτηρίων αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος, σε συνεργασία και με χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.
Μετατροπή ύστερα από πανελλήνιο διαγωνισμό της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού σε πολυχώρο πολιτισμού.
Αντιπλημμυρικά έργα προστασίας δυτικής πόλης (Φραγκοπήγαδο) και στην περιοχή νότια της οδού Ευριπίδου.
Εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου στις περιοχές επεκτάσεων (γειτονιές) με τη διάνοιξη των απαραίτητων δρόμων, πλατειών, παιδικών χαρών κ.ά., οριοθέτηση από το Δήμο των προβλεπόμενων από το Σχέδιο κοινόχρηστων χώρων (πλατειών, παιδικών χαρών).
Διάνοιξη των κάθετων δρόμων της οδού Ναυαρίνου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο και ανάπλαση του βόρειου πεζοδρομίου της ως πρώτο βήμα προς την οριστική λύση. Αναζήτηση λύσης του προβλήματος της πρόσβασης προς τη Μάνη.
Νέος αγωγός ύδρευσης από πηγές Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και κατασκευή νέας δεξαμενής, με δυνατότητες κάλυψης αναγκών και τμήματος του Δήμου Δυτικής Μάνης, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”.
Απαραίτητες παρεμβάσεις στο λιμάνι και τη μαρίνα όπως: Αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής ηλεκτροδότησης σκαφών που προσεγγίζουν το λιμένα Καλαμάτας. Εγκατάσταση πλωτών εξεδρών που προβλέπονται σε εγκεκριμένη μελέτη. Ανάπλαση του χώρου μεταξύ των κτηρίων του Λιμεναρχείου και του Λιμενικού Ταμείου. Ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού για την προστασία των σκαφών των ερασιτεχνών αλιέων από βανδαλισμούς και κλοπές. Καθορισμός αλιευτικών καταφυγίων και ραμπών ασφαλούς ανέλκυσης-καθέλκυσης μικρών σκαφών στην περιοχή της Μ. Μαντίνειας και στον Κορδία.
 
6. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας (αγροτική παραγωγή). Συνεργαζόμενοι με τους όμορους Δήμους, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσουμε τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων. Να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές και προϋποθέσεις που χρειάζονται για την τουριστική ανάπτυξη, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, εκμεταλλευόμενοι τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Προτείνουμε: Ένταξη στο σχέδιο με ειδικούς όρους και κίνητρα της δυτικής παραλιακής ζώνης για την προσέλκυση μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας στο Δήμο μας για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων με μεγαλύτερη αξία. Ανάπτυξη και αξιοποίηση του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα και των παρόχθιων ζωνών του για αναψυχή. Ανάπτυξη του λιμανιού κυρίως για τουριστική χρήση. Διερεύνηση της βιωσιμότητας νέας μαρίνας στη δυτική παραλιακή ζώνη. Δημιουργία παραθαλάσσιου πάρκου με ανάπλαση της περιοχής από εκβολές Νέδοντα μέχρι τον Κορδία και σύνδεση με την περιοχή της μαρίνας ως απόληξη της οδού Αρτέμιδος, που αποτελεί την κεντρική είσοδο της Καλαμάτας.
Εκπόνηση ενός προγράμματος ολιστικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου (αγροτουρισμός, ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, μονοπάτια, φυσιολατρικός τουρισμός κ.α.) με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου για την προσέλκυση επισκεπτών, με τη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση παραλιακού μετώπου (Παραλιακή ζώνη – Ναυαρίνου).
Ανάδειξη του θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός, μαθητικός κ.λπ.), καθώς και όλων των μορφών του εναλλακτικού τουρισμού (φυσιολατρικός, αναρριχήσεις, θαλάσσιος, αλεξίπτωτο πλαγιάς, καταδυτικός, ορειβασία, αγροτουρισμός κ.α.). Σύνδεση της Άνω Βέργας με την Παραλία.
 
7. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οραματιζόμαστε την πόλη και το Δήμο μας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της νότιας Πελοποννήσου, αξιοποιώντας τις σημαντικές υποδομές που έχουμε στον τομέα αυτό (Μέγαρο Χορού, Πνευματικό Κέντρο, αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος», ΔΗΠΕΘΕ, ΗΛΕΚΤΡΑ, Κάστρο, ανοικτό θέατρο κ.ά.).
Στόχος μας να δημιουργήσουμε πλούσια και υψηλού επιπέδου πολιτιστική ζωή στην Περιφέρεια όλο το χρόνο και να γίνει η Καλαμάτα πολιτιστικός προορισμός.
Σε αυτό θα συμβάλλουν: Το Φεστιβάλ Χορού και το brand name που έχει δημιουργήσει πρέπει να εμπλουτισθεί και να μετεξελιχθεί σε ένα “Διεθνές Κέντρο Χορού”, αλλά και άλλων τεχνών, όπως μουσική, θέατρο, εικαστικά κ.ά., που μαζί με την παραγωγή πολυθεαμάτων και άλλες δράσεις θα προσφέρει σε 12μηνη βάση ενδιαφέρον για το ελληνικό και διεθνές κοινό.
Η ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, όπως τα αξιόλογα και με πολύχρονη ιστορία θεατρικά σχήματα, οι χορωδίες, οι χορευτικοί σύλλογοι κ.ά., θα τύχουν της απόλυτης στήριξής μας, ώστε ν’ αναδειχθούν οι ντόπιες καλλιτεχνικές δυνάμεις.
Οι σύλλογοι και τα σωματεία που ασχολούνται με την παράδοση του τόπου μας, την πνευματική ζωή, τα ενδιαφέροντα της νεολαίας, τη μουσική, αποτελούν ισχυρές βάσεις της πολιτιστικής μας ζωής.
Η συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στην Αρχαία Θουρία πρέπει να ενισχυθεί από το Δήμο, μαζί με την προβολή τους, καθώς και του αρχαιολογικού χώρου των Ακοβιτίκων, που μαζί με την Αρχαία Μεσσήνη, μπορούν ν’ αποτελέσουν μια τοπική πολιτιστική διαδρομή. Η προβολή της Καλαμάτας με την ευκαιρία εορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό με τη διοργάνωση ανάλογων με την επέτειο εκδηλώσεων.
 
8. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα πολλά αθλητικά σωματεία σε όλα τα αθλήματα με πρώτη την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου μπορούν ν’ αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και προβολής του Δήμου μας και θα τύχουν της αμέριστης συμπαράστασής μας. Αναφορικά με τις υποδομές που υπάρχουν χρειάζεται διαρκής συντήρηση και αναβάθμισή τους, ενώ είναι απαραίτητη η κατασκευή ενός κλειστού κολυμβητηρίου και ενός κλειστού γυμναστηρίου, καθώς και μικρότερες αθλητικές υποδομές στις συνοικίες και τις τοπικές κοινότητες.
Στόχος μας, επίσης, είναι να αξιοποιήσουμε τις αθλητικές υποδομές του Δήμου μας, ώστε σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής μας να γίνει προπονητικό κέντρο για Έλληνες και ξένους αθλητές.
 
9.ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Είναι ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της περιοχής και ο τομέας που προσφέρει πάντα ακόμη και στις δύσκολες εποχές της κρίσης.
Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα αγροτικά μας προϊόντα (το λάδι, την ελιά, τα σύκα, την πατάτα τα κηπευτικά και τα φρούτα μας), προωθώντας τα πρωτίστως στην τοπική αγορά. Πρέπει να συνδέσουμε τα τοπικά μας προϊόντα με τον τουρισμό και τα καταστήματα εστίασης του Δήμου μας.
 Γι’ αυτό προτείνουμε: Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πιστοποιημένων καταστημάτων που θα χρησιμοποιούν γνήσια τοπικά προϊόντα, δίνοντας κίνητρα από το Δήμο. Έτσι θα εξασφαλίσουμε σίγουρη κατανάλωση, καλύτερες τιμές στους παραγωγούς και διαφήμισή τους σ’ όλο τον κόσμο.
Πρέπει να πιέζουμε να γίνεται έγκαιρα η δακοκτονία για να μην καταστρέφεται η παραγωγή, όπως συνέβη πέρυσι, να στηρίζουμε τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου και να εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες υποδομές για τις δραστηριότητές τους (κυρίως αγροτικούς δρόμους, άρδευση, φωτισμό κ.ά.).
 
10.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Στο Δήμο μας λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία πολλές κοινωνικές δομές, όπως Λέσχες φιλίας ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Δημοτικό Παντοπωλείο, Κέντρο Συμβουλευτικής Κακοποιημένων Γυναικών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Πέραν της αυτονόητης υποστήριξής τους με κάθε μέσο, είναι απαραίτητη η συμπλήρωσή τους και με άλλες δομές οι οποίες θ’ ανακουφίζουν και τις οικογένειες των ωφελουμένων και θα επιλύουν το βασανιστικό πρόβλημα της μελλοντικής φροντίδας τους, όταν θα είναι δύσκολη ή ανύπαρκτη η οικογενειακή φροντίδα, όπως: Ίδρυση και λειτουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) δηλαδή μιας μονάδας ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν ν’ αυτοεξυπηρετηθούν (κινητικά προβλήματα, άνοια κ.λπ.) ώστε ν’ ανακουφίζεται το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει.
Ίδρυση και λειτουργία κέντρου διημέρευσης-ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ, που θα παρέχει στους ωφελούμενους τόνωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, δημιουργική απασχόληση κ.ά. Οι παραπάνω δομές θ’ ιδρυθούν άμεσα αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Επίσης είναι δεδομένη η συμβολή μας στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας συνοδών των βαρέως πασχόντων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.
 
11.ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ –ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η ανάγκη για πολιτική προστασία είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Πρέπει να ενισχύσουμε το γραφείο της πολιτικής προστασίας, να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών, αλλά κυρίως τα σχέδια πρόληψης για να προστατέψουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ζωές και τις περιουσίες των συνδημοτών μας.
Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί πολλούς συνδημότες μας, κυρίως στις τοπικές κοινότητες, αλλά και τις γειτονιές της Καλαμάτας, είναι η ασφάλεια. Είμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες υπό την προϋπόθεση να σέβονται το νόμο. Η παραβατικότητα στην περιοχή μας έχει ονοματεπώνυμο! Καμία ανοχή στην παραβατικότητα, απ’ όπου και αν προέρχεται!
Το ζήτημα αυτό, βεβαίως, είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως, με συντονιστή το Δήμο θα επιδιωχθεί συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου ν’ αναπτύξουν κοινές δράσεις που θα αμβλύνουν το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση προλόγισε ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας Χρ. Ριζάς, ενώ μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν οι Πέτρος και Παύλος Κατσιλιέρης, Φίλιππος Μπάμης, Γιάννης Αργυράκης, Παναγιώτης Αλευράς, Παναγιώτης Μπαστακός, Διονύσης Αλευράς και Γρηγόρης Μασούρας.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη